szponzorált tartalom

2021.05.19. 15:07

Milyen buktatói lehetnek a banki hitelnek?

Hitelfelvételre akkor lehet szükséged, ha a megvásárolni kívánt dolog meghaladja az anyagi keretedet. A lakásvásárlás mellett a gépjárműhitelek és áruhitelek a legjellemzőbbek. Ezekben az esetekben a hitelező előírja és ellenőrzi is, hogy a folyósított hitelt valóban a hitelcélnak megfelelően költötted el.

Enjoying carefree time at home. Attractive young woman working on laptop and smiling while lying on the carpet at home

Abban az esetben, ha nem szeretnéd, hogy a bank beleszóljon, mire költöd a felvett pénzt, akkor a szabad felhasználású hitel a legjobb megoldás számodra.

Milyen hitellehetőségek közül választhatsz?

Alapvetően két fő szempont szerint csoportosíthatjuk a hiteleket. A szabad felhasználású és a célhoz kötött hitelek. Utóbbi esetekben a hitelező pénzintézet megszabja, hogy mire költheted a felvett összeget. Jellemzően a lakáshitelek, vagy lakásfelújítási hitelek, illetve az autóvásárlásra felvett kölcsönök esetében fordul elő. Általában a nagyobb összegű kölcsönök felvételekor jellemzőek a célhoz kötött hitelek. A kisebb összegű hitelek esetén a szabad felhasználású hitelek a célravezetőbbek.

  • Lakóingatlan-vásárlás esetén értelemszerűen a lakáshitelek a legpraktikusabbak. Ezek hosszabb futamidővel (15-25 év) bíró hitelek. Ebben az esetben a megvásárolt ingatlan szolgál a hitel fedezetéül. Az autóhitelek – hasonlóan a lakáshitelekhez – esetében gyakran a megvett gépjármű a fedezet.
  • Lehetőség van bizonyos feltételek mellett online hitelfelvételre is. Előnye, hogy gyorsan kölcsönhöz juthatsz. Viszont a felvehető összeg alacsonyabb, pénzintézettől függően kb. 3-5 millió forint körül mozog. Az online hitel esetén a futamidő is limitáltabb.
  • A szabad felhasználású hitelek közé sorolható a személyi kölcsön. Előnye, hogy a felvett pénzösszeget bármire költheted. Költheted autóra, lakásberendezésre, műszaki cikkekre, utazásra vagy akár esküvőre is. Általában kisebb hitelösszeg, rövidebb futamidő jellemzi ezt a hitelformát.
  • A gyorskölcsön jól jöhet, ha hirtelen nem várt kiadás elé nézel. Előnye hogy hamar pénzhez juthatsz, akár munkáltatói vagy jövedelemigazolás nélkül is. Viszont magasabb kamatozásúak és maximum 500.000 Ft-ot igényelhetsz.
  • Ha rendelkezel saját házzal vagy lakással, akkor kedvező hitelkonstrukcióval juthatsz hozzá úgynevezett jelzáloghitelhez. A már meglévő ingatlanod biztosítja a fedezetet, ennek értékétől függ, hogy mekkora hitelösszeget igényelhetsz. Jellemzően nagyobb összeghez is hozzájuthatsz ezzel a hitelfajtával, mert az ingatlanfedezet miatt a banknak kisebb a kockázata.
  • A szabad felhasználású hitelekhez tartozik a babaváró hitel is. Ezt a kedvező hitellehetőséget gyermekvállalásban gondolkodó házaspárok igényelhetik. Maximálisan 10 millió forint vehető fel hitelként. Két gyermek születése esetén a fennálló tartozás 30%-át, míg a harmadik gyermek világra jötte után a fennmaradó hitel 100%-át elengedik. A babaváró hitel a teljes futamidejére nézve kamatmentes.
  • Mire figyeljünk a hiteligényléskor?

    A hitel összegétől és fajtájától függően különféle igazolásokat kér a kölcsönt biztosító pénzintézet. A személyes okmányok mellett szükséges bemutatnod munkaviszony-igazolást is, amely bizonyítja, hogy legalább három hónapja állással rendelkezel. A bank meghatározhat egy minimumösszegű havi jövedelmet amellyel rendelkezned kell a hiteligényléshez. A Központi Hitelinformációs Rendszerben nem szerepelhetsz negatív adósként. Jelzáloghitel esetén értékbecslést is végeztetned kell.

    Hitelfelvételkor tehát kalkulálnod kell azzal is, hogy a hiteligénylésnek is vannak induló költségei: hitelbírálati díj, értékbecslés stb. Ezeket a díjakat a bank akkor is felszámítja, ha a hitelt mégsem kapod meg. Tájékozódj a különböző bankok ajánlatai között, hiszen ezeken a költségeken sokat spórolhatsz a bankok akciós ajánlataival!

    Buktatók a banki hitelek körül

    Sajnos előfordulhat az is, hogy előre nem látott okok miatt beüt a krach, és nem tudod fizetni a hiteledet. Érdemes felkészülni azokra a buktatókra is, amit egy hitel rejt magában.

    A hitelfelvételkor az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan mértékű adósságot vállalj, amely a futamidő teljes időtartama alatt vállalható a számodra. Csak annyi hitelt vegyél fel, amelyre valóban szükséged van!

    Tájékozódj arról is előre, hogy szorult helyzetben milyen lehetőségeket biztosít a bank. Lehetőséget ad a törlesztőrészlet csökkentésére a futamidő meghosszabbításával?

    Ingatlanfedezet esetén is mérlegelj, hogy mi az a maximális összeg, amit a lakásodra, házadra ráterhelsz!

    Fontos szempont a kamat, amely lehet a teljes futamidő alatt fix összegű, ez kisebb kockázatot rejt. A változó kamatozású hiteleknél lehet, hogy a hitelfelvételkor alacsonyabb a kamat viszont idővel emelkedhet, amely kellemetlen helyzetet is okozhat.

    Mindig célod megvalósításához leginkább kedvező hitelformát válaszd, amely a legkevesebb kockázatot hordozza!

    A hitelfelvétel előtt mindig gondosan mérlegelj és tájékozódj! Vesd össze a lehetséges kockázatokat és a megszerezhető előnyöket. Hasonlítsd össze több pénzintézet ajánlatát. Erre az online világban rengeteg lehetőség kínálkozik.

    (PR-cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában