Szponzorált tartalom

2021.05.10. 15:39

Bérelni megéri – kiadó lakások Budapesten

Az ingatlanpiac folyamatos mozgásban van, számos tényező hat rá napi szinten, ennek köszönhetően pedig az árak is állandó ingadozást mutatnak.

Természetesen a koronavírus-járvány is éreztette a hatását a szektorban, még a bérlésre és vásárlásra vonatkozóan eltérő módon is. Ami jól látszik, az nem más, minthogy a lakásbérlés jelenleg kedvezőbb opció.

A lakásbérlés továbbra is népszerű opció | Fotó: Flatco

A fővárosi kínálat

Országos szinten vizsgálva is elmondható, hogy a kiadó és eladó ingatlanok száma meglehetősen stabil kereteken belül mozog, hiány pedig aligha mutatkozik bármikor is. Budapestre ugyanez igaz, még ha a fővárosban elérhető lakások piaca tulajdonképpen egy külön szigetet képez. A város rendkívül népszerű helyszín a lakáskereséshez, hiszen emberek tíz- vagy épp százezrei kutatnak folyamatosan a lehetőségek után, legyen szó akár fiatalokról, egyetemistákról, akár a munkájukat itt végzőkről.

Ez az adat azonban leginkább a kiadó budapesti lakásokra igaz. Még ha sokan költöznek is hosszú távon a fővárosba, az albérletkeresés jellemzőbb, mint a lakásvásárlás. Ez persze nem véletlen, hiszen egy bérlemény jóval rugalmasabb opció és nem akkora elköteleződés, mint egy lakásvásárlás. Arról nem is beszélve, hogy a lakásárak folyamatos mozgása könnyedén visszavetheti a vásárlási kedvet, hiszen sokszor – ahogy mostanság is jól látható – elképesztő módon emelkednek az ingatlanárak.

Hosszútávú tervek helyett flexibilitás

Ahogy említettük, a kiadó lakások Budapesten sokkal népszerűbb opciót jelentenek az eladó ingatlanokkal szemben. A város folyamatos mozgásban van, sokan eleinte csak rövidebb, pár éves időszakokra tervezik az ittlétet, ameddig azt tanulmányaik vagy munkájuk szükségessé teszi. De még ha ezután is maradnának, az akár már meglévő albérlet kényelmesebb és kedvezőbb lehetőséget jelent, mint belevágni egy lakás megvásárlásába.

Az albérlet nem jelent hosszabb távú elköteleződést | Fotó: Flatco

A kiadó lakások budapesti piaca megállás nélkül pörög, míg az eladó ingatlanok után keresők jellemzően egyre inkább az agglomeráció felé veszik az irányt. Ez persze nem is véletlen, hiszen a családosok jobb szeretnek kicsit eltávolodni a város zajától és zöldövezetbe helyezni át mindennapi életüket. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a Budapesten kiadó lakások mellett nem találkozunk kiváló vételi opciókkal is, sőt, ez a kettő akár össze is fonódhat.

A jövőbe fektetni

Az ingatlanok mindig jó befektetést jelentenek, egy jól időzített lakásvásárlással pedig hosszabb távon is jól járhatunk. Épp ezért az eladó és kiadó lakások budapesti kínálatát valamelyest érdemes akár összekötni is. Egy lakás megvásárlása akár a jövőbeli terveink megalapozása is lehet, hiszen ha változnak az életkörülményeink, valami másra vágyunk, a saját lakásunk kiadásával megteremthetünk egy olyan fix bevételi forrást, mely adott esetben akár a vásárláshoz igénybe vett hitelek törlesztésében is segíthet.

Ebből is látszik ugyanakkor, hogy a lakásvásárlás egy jó pár évre előre összerakott terv része, mely nem jelenti azt, hogy rossz ötlet, csupán jó ideig kisebb szabadságot biztosít a számunkra. Ami biztos, hogy a főváros kiadó ingatlanjai még mindig rendelkezésre állnak azok számára, akik egyelőre rövidebb távon gondolkoznak és szeretnének belekóstolni a fővárosi lét pezsgésébe.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában