szponzorált tartalom

2021.05.20. 03:00

A Schaeffler Debrecen jelentős mértékben hozzájárul a klímavédelemhez és a fenntarthatósághoz

1023146992

Fotó: Westend61

A fenntarthatóság kérdése kiemelten fontos a Schaeffler-csoport számára. A Schaeffler Debrecen sokirányú akcióval csökkenti környezeti hatásait. Idén a legjelentősebb lépés a vákuumdesztillátor üzembe helyezése, amely évente körülbelül 2000 m3 vizet takarít meg. A társaság a termelési területek világítását is korszerűsítette, és ezzel az intézkedéssel tavaly megtakarította 263 háztartás éves használatát.

Elkötelezetten az éghajlatvédelem mellett

A fenntarthatóság, mint vállalati érték évek óta jelen van a Schaeffler-csoport tevékenységében. Fenntarthatósági stratégiájának részeként a Schaeffler termelési folyamatait az erőforrás-hatékonyság, a környezeti fenntarthatóság és az erőforrások megőrzése figyelembevételével szervezi. A fenntarthatóság jegyében holisztikus megközelítést alkalmaznak a hulladék csökkentésétől kezdve a beszállítók tanúsításáig. Ez magában foglalja a környezetbarát termékek kifejlesztését, folyamataik hatékonyabbá tételét, kevesebb energiafelhasználást és a munkavállalók biztonságára való törekvést. Ugyanazokat az értékeket és etikai elveket alkalmazzák az ellátási lánc minden pontján.

„A fenntartható vállalati eredményesség azt jelenti számunkra, hogy ökológiai és társadalmi felelősséget vállalunk a termelésben, termékeink használatát tekintve és a szállítóink bevonása által is”

– mondja Corinna Schittenhelm, a Schaeffler AG Személyügyi és munkaügyi vezérigazgatója.

A Zöld Schaeffler Program Debrecenben

A „Zöld Schaeffler”-program – összhangban a globális vállalati stratégiával – a Schaeffler Debrecennél azt a célt tűzte ki, a tevékenysége során keletkező környezetet terhelő hatásokat folyamatosan, a lehető legnagyobb mértékben csökkentse. A program keretében parkosítás, szemétszedési akció, napelemek és vákuum desztilláló telepítése is megvalósul. Idén a Zöld Schaeffler-program megvalósításának legjelentősebb mérföldköve a vákuumdesztillátor telepítése. A berendezés használatával a gyárban található összes veszélyesnek minősített folyékony hulladék kezelhető. Ezt a folyékony hulladékot jelenleg egy 50 m³ méretű, kettős falú földalatti tartályban gyűjtik össze, amelyet az ártalmatlanító cég szállít el. Évente 6800 m³ veszélyes hulladékot tudnak majd feldolgozni és megtisztítani a berendezés segítségével, így megtakarítanak évente körülbelül 2000 m³ vizet, amit eddig a Debreceni Vízműtől vásároltak. Ez év végére tervezik a projekt befejezését, jövőre indulhat az üzemeltetés. Az emulziós hulladék elszállítása és kezelése évente több mint 100 millió forintba kerül, de ez az összeg várhatóan harminc százalékkel csökkenni fog. A hosszú távú költséghatékonyság mellett további környezetvédelmi hatása a projektnek, hogy a víztisztító berendezésből kinyert vízzel locsolnak majd a telephely parkjában, amivel közel 24 háztartás éves vízfelhasználásának megfelelő mennyiségű vizet takarítanak meg.

Sokrétű intézkedéscsomag

A környezetvédelem jegyében továbbfejlesztik az irodai szelektív hulladékgyűjtést, elektromos kézszárítókat szerelnek fel, növényi alapú festék használatával optimalizálják a nyomtatókat, és zöld növények beszerzésével és parkosítással pedig hozzájárulnak a tiszta, barátságos, kellemes munkahelyi környezethez. A PET palack tömörítő és -gyűjtővel minimálisra csökkentik a műanyaghulladékot, elősegítve ezzel az újrahasznosítást.

Az önkormányzattal folytatott egyeztetések eredményeként sikerült elérni, hogy jövőre már a cég telephelye is megközelíthető legyen kerékpárúton, emellett elektromos töltőállomás létrehozásával is ösztönzik munkatársaikat a környezettudatos közlekedési formák használatára.

A Schaeffler Debrecen az előző évben a termelési területek világításának modernizálásával 263 háztartás éves felhasználását takarította meg. „A fenntarthatóság és a környezetvédelem kiemelt szerepet játszik vállalatunk stratégiájában, amit erőforrásaink hatékonyabb felhasználásával, környezeti fenntarthatósággal és a megújuló energiaforrások alkalmazásával kívánunk elérni” – emelte ki Szabó Péter, a Schaeffler Debrecen ügyvezetője.

A folyamatosan fejlődő cég keresi jövőbeli alkalmazottait, akik egy ilyen innovatív, környezetbarát munkahelyen szeretnének dolgozni, nyitottak a fejlődésre és izgalmasnak találják a mobilitás világát. A társaság egy kiegyensúlyozott juttatási csomag mellett sportolási lehetőségeket, egyedülálló egészségügyi programban való részvételt, bónuszokat kínál, és biztosítja a munka és a magánélet egyensúlyát.

Karbonsemleges termelés 2030-ra

Klímaprogramjuk részeként, ökológiai gondolkodásuk és intézkedéseik cégcsoport-szerte egyre inkább elterjednek. Az általuk megvalósított nagyobb energiahatékonyság és a megújuló energiák egyre jelentősebb mértékű használata nemcsak klímavédelmi besorolásukat befolyásolja, hanem a világ éghajlatát is javítja.

A vállalat célja, hogy 2030-ig 20 százalékkal csökkentse az édesvízfogyasztást, mivel a globális vízkészlet csökken. Tervei között szerepel a víz újrafelhasználására vonatkozó intézkedések is.

Környezettudatosságukkal és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett erőfeszítéseikkel összhangban a CO2-hatékony hajtások fontos szerepet töltenek be autóipari üzletágukban.

„A Schaeffler 2030-ig világszerte minden helyszínén karbonsemlegességet valósít meg, és így jelentősen hozzájárul a klímavédelemhez”

– emeli ki Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke.

Fenntartható megoldások a jövő számára

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége a világ 50 vezető fenntarthatósági és klímavédelmi vállalkozása közé választotta a Schaeffler-csoportot. Az elismerést a világosan megfogalmazott fenntarthatósági stratégiáért és a következetes fenntarthatóság menedzsmentért kapta a vállalatcsoport.

A Schaeffler-csoport hiszi, hogy nemcsak saját üzemeik ökológiai lábnyoma bír nagy jelentőséggel, hanem a megújuló energiák optimális hasznosítását segítő technológiák fejlesztése és előállítása is jelentős mértékben hozzájárul a klímavédelemhez. A Schaeffler komponensei, rendszermegoldásai és szolgáltatásai aktívan hozzájárulnak a fenntartható változásokhoz a legkülönbözőbb ágazatokban – ilyen például a járművek hajtásláncainak elektromosítása vagy a szélerőműveknél alkalmazott nagyméretű csapágyak gyártása.

Keményen dolgoznak azért, hogy még innovatívabbá, agilisabbá és hatékonyabbá váljanak, hiszen aki szeretne hozzájárulni a változások formálásához, már ma gondolnia kell a holnapra. Aktív szerepvállalásra törekednek a fenntartható mobilitás területén, hogy autóipari- és ipari beszállítóként hozzájárulhassanak egy tisztább, biztonságosabb és intelligensebb világ kialakításához.

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában