Szponzorált tartalom

2021.01.25. 01:42

Milyen növényeket ültessünk a kertbe szúnyogirtás céljából?

Amikor megérkezik a nyár, a meleggel együtt a szúnyogokra is számítani lehet. Ezek a rovarok nagyon kellemetlenek tudnak lenni, legyen szó kerti partiról, de akár a nyugodt álmunkat is tönkre tehetik.

Ha nem védekezünk ellenük, akkor könnyen megeshet, hogy apró, piros viszkető pöttyökkel ébredünk, amik nagyon kellemetlenek tudnak lenni. A védekezésnek természetesen több módja is van, a vegyszeres készítményektől a természetes megoldásokig. Mivel manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, érdemes ezeket a módszereket is kipróbálni.

Természetesen a megelőzés sem elhanyagolható. Persze nem arról van szó, hogy teljes mértékben meg tudjuk akadályozni a szúnyogok kifejlődését, de ha kicsit odafigyelünk, lényegesen kevesebb ilyen rovarral kell felvennünk a harcot. Amit megtehetünk, hogy a pangó vizet megszüntetjük a kertünkben vagy az udvarunkban.

Az árok, az eresz, a vízgyűjtőhordó, a kerti medence, de még a homokozó is olyan terület, ahol megfelelő körülmények között elszaporodhatnak a szúnyoglárvák, és akár egy hét alatt kifejlett szúnyog lehet belőlük.

A különböző illataromák valóban segítenek távol tartani a szúnyogokat?

Közismert tény, hogy a szúnyogok nem bírják az erős illatokat, ezért ezt érdemes ki is használni a szúnyogirtás, vagy azok távol tartása során. Ha nem szeretnénk, vagy nincs lehetőségünk szúnyogűző növényeket ültetni, használhatunk illóolajokat vagy füstölőket is.

Az illóolajokkal azonban érdemes vigyázni, mivel ha túl sokat használunk belőlük, nemcsak a szúnyogokat fogja zavarni, hanem minket is. Ha viszont jól eltaláljuk az arányt, akár a darazsakat is távol tartja.

Még fejfájást is okozhatnak, ezért célszerű óvatosan adagolni. Használhatunk hozzájuk hagyományos párologtatót, de akár elektromos aromadiffúzort is.

A különböző illataromákkal azonban nemcsak szúnyogriasztót, de akár csapdát is készíthetünk. Az almaecet például nem elriasztja, hanem egyenesen vonzza a szúnyogokat, a savas hatása viszont meg is öli őket, így tökéletes elegy a szúnyogcsapdába.

Nincs más dolgunk, mint egy kis tálba 2-3 ujjnyi almaecetet önteni, és lehetőleg az ablak közelébe kihelyezni. Pár nap elteltével célszerű kicserélni. De nemcsak a különböző folyadékok és illóolajok működnek, hanem bizonyos növényekkel is ugyanezt a hatást érhetjük el.

Ezek a növények a leghatékonyabbak a szúnyogok ellen

Nemcsak az illóolaj, hanem maga a növény is nagyon hatékony lehet, amiből az illóolaj készül. A gyógy- és fűszernövények ültetése manapság egyre elterjedtebb, és már nem csak a kertek kiváltsága. Bizonyos növények cserépben is nagyon jól megélnek, és amellett, hogy gyógyító hatású teát készíthetünk belőlük, vagy az ételeinket ízesíthetjük velük, még a szúnyogok ellen is igen hatásosak.

Ilyen növények például a levendula, a citromfű, a macskamenta vagy a kamilla. Hazánkban mindegyik növényt régóta ültetik, és használják gyógynövényként, de szúnyogriasztóként is.

A menta és a citromfű cserépben is szépen megél, ha pedig szabadföldbe ültetjük, szépen el is szaporodik, és mivel évelő növényről van szó, évről évre újra ki fog hajtani.

Mindkét növény meglehetősen ellenálló és igénytelen, így nem kell túl sokat törődni velük. A levendula már egy kicsivel több odafigyelést és gondoskodást igényel, de ez sem túl bonyolult feladat, ezért érdemes vele is tenni egy próbát.

(PR cikk)

Címkék#pr cikk
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában