Szponzorált tartalom

2020.11.13. 15:08

A mechwartos évek nem múlnak el nyomtalanul

Többek között cégvezetőket, igazgatót, megyei elnököt és alpolgármestert adott Debrecennek a Mechwart.

Balázs Ákos

Fotó: Matey István

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Menyei Iparkamara elnöke szerint varázsszó az, ha valaki mechwartos volt. Az ország bármely pontján találkozzon két egykori diák, ha kiderül, hogy mindketten a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumba jártak, különösebb ismeretség nélkül is más irányt vesz a beszélgetés.

Miklóssy Ferenc

Az Iparkamara elnöke 1959-től 1963-ig járt a nagy múltú iskolába, de egykori osztálya ma is összetartó közösséget alkot, évente tartanak találkozót.

– Nagyon sokat köszönhetünk a Mechwartnak, nem csak az oktatás miatt. Akkor még régi vágású tanáraink voltak, akik reggelente ellenőrizték, a cipőnk ki van-e pucolva. Emberségre, együttműködésre, munkára, alkotásra, közösségi szellemre neveltek, ezekből nagyon sokat lehetett az életben, az egyetemen és a pálya során is hasznosítani. A szakmaiság mellett egy erkölcsi alapot adott az iskola – vallja Miklóssy Ferenc, aki úgy gondolja, a problémákhoz való hozzáállását, a munkabírását, a sikerre és az együttműködésre való törekvést itt alapozta meg. – Az osztályunkban 37-en végeztünk, előbb-utóbb az osztály háromnegyed része felsőfokú végzettséget szerzett és mindenki megállta a helyét a saját területén. Ezért az iskola szellemének, módszerének, a tanároknak nagy köszönettel tartozunk – mondta. Hozzátette: – Meggyőződésem, hogy a Mechwartban az oktatás színvonala ma is hasonló, a technikum a régi szellem modernizálásával, innoválásával azt érte el, hogy a mai iparhoz, gazdasági élethez szükséges gyakorlati ismereteket ad. Egy mechwartos akár tovább tanul, akár dolgozni megy, nagyon hamar be tud illeszkedni a szakmai munkába és a közösségbe is – véli Miklóssy Ferenc.

Oktatás és nevelés

Jó szívvel gondol vissza a Mechwartban eltöltött diákévekre Szabó Péter, a Schaeffler csoporthoz tartozó FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője is.

Szabó Péter

– Nagyon jó tanáraim voltak, jó szakmai alapokat kaptam itt, a főiskolán rengeteget profitáltunk a középiskolában tanultakból, látszott, ki jött a Mechwartból, és ki máshonnan. Rengeteg műszaki tantárgyból olyan mély és alapos ismereteket szereztünk, amiből könnyebben éltünk a Debreceni Egyetem Műszaki karán is. Már akkor nagyon strukturált, szervezett volt az iskola, az akkori kor vívmányaihoz képest modern eszközök voltak a laborokban és a gyakorlati helyeken – mondta Szabó Péter, aki a közösségi életet is méltatta. – Nagyon jó volt a közösség, rendszeresen szerveztek nekünk közös sport-, kulturális rendezvényeket. A csapatmunkát, a közösségépítő erőt már ott megtapasztaltam, ezt a munka világában a mai napig kamatoztatom. A Mechwartban nevelés is folyt, nemcsak tanítási órák voltak, hanem igyekeztek belőlünk embert faragni. Szeretném, ha a most kilencéves fiam is a Mechwartot választaná, mert nagyon jó emlékeim vannak onnan, persze ezt majd ő dönti el – mondta az FAG ügyvezetője.

A Mechwart mindamellett, hogy nagy múlttal rendelkezik, rengeteg nagy céggel ápol jó kapcsolatot, ahol a diákok már a gyakorlat alatt megismerkedhetnek a modern technológia világával. – Úgy gondolom, mindenképp előnyére válik a fiataloknak, ha egy ilyen nagy tradícióval és valódi szellemiséggel rendelkező iskolát választanak. Legfontosabb, hogy érettségit szerezhetnek, szakmát és nyelvet tanulhatnak egy, az iparral folyamatosan fejlődő iskolában – hangsúlyozta Szabó Péter.

Debrecen büszkesége

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármester szintén a Mechwartban végzett, elmondása szerint már akkor is nívós iskola volt, ami kézzelfogható, hasznos tudást adott, és jól felkészített az életre.

Balázs Ákos

– Talán nem nagyképűség azt mondani, hogy volt érzékem a műszaki rajzokhoz, érdekelt is ez a terület, ráadásul akkor kifejezetten modernnek számító eszközökön tanulhattunk, volt már például CNC-gép is az iskolában. Ez is vonzó volt az iskolaválasztáskor – idézte fel, miért döntött a Mechwart mellett pályaválasztáskor. Hozzátette: – Nagyon sokat tanultam középiskolás éveim alatt, és nemcsak a konkrét tudásra gondolok, hanem arra, hogy egy rendszerszintű szemléletet is elsajátítottunk. Ez a gondolkodásmód alpolgármesterként is nagyon sokat segít. A menedzserszemléletet és a vállalkozási ismeretek alapjait szintén középiskolában tanultam meg, nagyon sokat segítenek a napi munkámban. Érdekesség egyébként, hogy dr. Barcsa Lajos – az iskola jelenlegi igazgatója – annak idején tanárom volt, és mind szakmailag, mind emberileg sokat köszönhetek neki. Ma pedig már a fiával együtt, mindketten alpolgármesterként dolgozunk a város fejlődéséért – mondta Balázs Ákos.

Az alpolgármester meglátása szerint az iskola Debrecen büszkesége. – Az itt végzett tanulók bárhol megállják a helyüket, de természetesen szeretnénk, ha Debrecenben maradva hasznosítanák az ismereteiket. Ehhez pedig azt gondolom, hogy minden feltétel adott. A Debreceni Szakképzési Centrummal és a partnercégekkel együttműködésben a versenyképes tudás mellett ösztöndíjat és duális képzési lehetőséget is kínálunk a fiataloknak. Így a „mechwartosok” már az iskolás éveik alatt jövedelmet szerezhetnek a munkájukkal – fogalmazott az alpolgármester.

Kettős cél

Az iskola jelenlegi igazgatója, dr. Barcsa Lajos is a Mechwartban töltötte a középiskolás éveit, majd a Miskolci Egyetemen szerezett gépészmérnöki oklevelet. Először műszaki pályán helyezkedett el, fiatalon lett gépüzemvezető. Nagyon jól tudott ekkor támaszkodni a Mechwartban szerzett gyakorlati ismeretekre, viszont az elmélettől sem távolodott el, ekkor írta meg a doktori értekezését. – Ma is azt mondom, hogy az elméletnek és a gyakorlatnak mindig együtt kell járnia, ezek megfelelő aránya nagyon fontos az oktatásban is. Öt évig voltam üzemvezető. Egy, az iskolába történő visszalátogatás alkalmával beszélgetve az intézmény akkori vezetőjével, Kovács Gábor igazgató úrral, merült fel, hogy nem jönnék-e vissza tanítani. Akkor igent mondtam, 1987-et írtunk ekkor – idézte fel dr. Barcsa Lajos, hogyan tért vissza mérnöktanárként egykori iskolájába. A pedagógusi munka során folyamatos tanulással képezte magát, majd 2002-ben a tantestület bizalmát elnyerve lett az intézmény igazgatója.

Dr. Barcsa Lajos

Nagy szeretettel emlékszik vissza az diákéveire, elmondása szerint mindig szigorú iskola volt a Mechwart, most is ez a hír járja róla. – Igényes munkavégzésre, kitartásra, precizitásra és jóakaratra nevelt, most is ezen értékek mentén dolgozunk. A pedagógiai programunkban – ma szakmai program – azt fogalmaztuk meg, hogy a nevelést tekintjük az egyik legfontosabb feladatnak. Mindig hangsúlyozzuk, hogy kettős az intézmény célja: egyrészt felkészíteni a felsőfokú továbbtanulásra, másrészt pedig kenyérkereső szakmát adni a tanulók kezébe. Úgy tűnik a visszajelzések alapján, mind a kettőnek meg tud felelni az intézmény, hiszen az egyetemek szeretettel várják a mechwartosokat, de a vállalatoktól is azt a visszajelzés kapjuk, hogy jól teljesítenek a nálunk végzett diákok – mondta az intézményvezető, aki szerint az iskolának rangja van a régióban. Akik műszaki vagy informatikai pályára készülnek, jó helyen vannak itt, de bármelyik egyetemre el lehet jutni az iskolából. Dr. Barcsa Lajos vallja, az itt megszerzett tudás, nemcsak a műszaki pályán, hanem az élet sok más területén is alkalmazható.

 

(PR cikk)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában