Szponzorált tartalom

2020.08.24. 14:05

Ezek a leggyakoribb tévhitek a Babakötvényről

Az interneten rengeteg információ kering a különféle megtakarítási lehetőségekkel kapcsolatban. Ezek között gyakran találni olyat, amik csupán féligazságokat tartalmaznak, ezért nehéz dolgunk lehet, ha szeretnénk eligazodni.

Cute baby lies in a white round bed. Light nursery for young children. Toys for infant cot. Smiling child playing with mobile of felt and chewing his feet in sunny bedroom.

Fotó: Kseniya Maruk

A gyermekcélú megtakarítások közül az egyik legnépszerűbb a Babakötvény, ezért utána jártunk és összegyűjtöttük a róla szóló leggyakoribb tévhiteket.

#1 tévhit: Az életkezdési támogatást nevezzük Babakötvénynek

Sokan tévesen több pénzügyi fogalmat is egy kalap alá vesznek a Babakötvénnyel kapcsolatban, azonban a valóságban ezek különböznek egymástól.

Az életkezdési támogatás egy olyan állami jóváírás, amit minden magyar állampolgárságú és magyar lakcímmel rendelkező csecsemő születésekor megkap. Ez az összeg jelenleg 42.500 forint, amit a gyermek a 18.életévének betöltése után kap kézhez.

(Ezt egyébként külföldön élő magyarok is igényelhetik, amennyiben rendelkeznek magyar anyakönyvvel, vagy ún. magyar igazolvánnyal.)

Az életkezdési támogatást az állam a gyermek nevére kiállított Kincstári letéti start-számlán írja jóvá. A támogatás kifizetése és a számla megnyitása automatikusan történik, amelyről a szülők értesítést kapnak, külön megigényelni azonban itthon, Magyarországon, nem szükséges.

Abban az esetben, ha tovább szeretnénk növelni gyermekünk megtakarításait, az életkezdési támogatást a Kincstári letéti start-számláról átvezethetjük a start-értékpapírszámlára, amelynek összegéből így Babakötvényt vásárolnak. Ezenkívül egyébként ezen a számlán gyűjthetjük majd gyermekcélú megtakarításainkat.

A Start-értékpapírszámlára befizetett pénzünkből ugyanis a Magyar Államkincstár állampapírt vásárol, amibe a megtakarításainkat fekteti be. Ez az értékpapír a Babakötvény.

Láthatjuk tehát, hogy egy összetett, több fogalmat is érintő, gyermekcélú megtakarításról van szó.

#2 tévhit: Babakötvény csak gyermekünk születésekor köthető

A tévhittel ellentétben mindaddig lehetőségünk van ezt a gyermekcélú megtakarítási formát választani, amíg gyermekünk el nem éri a 18 éves kort.

Azonban tudnunk kell, hogy az életkezdési támogatás csak abban az esetben jár, ha a Start-értékpapírszámlát gyermekünk fél éves koráig elindítjuk. Ellenkező esetben a támogatásként járó 42.500 forintban nem fogunk részesülni, továbbá a számla elindításához 25.000 forint kezdő megtakarítási összeget kell befizetnünk. Ez a pénz azonban nem veszik el, hiszen ebből az összegből vásárolja meg az Államkincstár a Babakötvényünket. Ennek sorozatszáma gyermekünk születési évéhez igazodik.

A Babakötvény lejárati ideje, akár gyermekünk születésekor, akár később kötjük meg, azonos lesz a születési évével. A később vásárolt Babakötvények így azonos lejárati időponttal rendelkeznek majd.

#3 tévhit: A Babakötvény gyermekünk születésekor automatikusan elindul

Gyermekünk születésekor az állam automatikusan jóváírja a letéti start-számlán az életkezdési támogatás összegét.

A Babakötvény elindításához az szükséges, hogy ezt a támogatást egy Start-értékpapírszámlára vezessük át, hogy a Kincstár megvásárolhassa belőle az értékpapírt, vagyis a Babakötvényt.

Start-értékpapírszámlát ma már csak az Államkincstárnál tudunk nyitni, így ez a típusú gyermekcélú megtakarítás az államtól függő megtakarítási forma.

A Babakötvény gyermekünk 18. életévének betöltésekor jár le, ezt követően ő rendelkezik a megtakarításról, melyet egy összegben vehet fel.

A számlán összegyűjtött pénz bármire fordítható, nincs megkötés annak mikéntjéről. Fontos figyelembe vennünk, mekkora felelősséget helyezünk gyermekünkre, hiszen csakis ő dönthet arról, mire fordítja az összegyűjtött pénzt.

#4 tévhit: A Babakötvény magas, 6,4%-os kamattal rendelkezik

A Babakötvénnyel ígért 6,4%-os infláció feletti kamat igen kedvezőnek hangzik, azonban megtévesztő lehet.

Ez a szám ugyanis tartalmazza az infláció mértékét is, ami a 2019-es évre vetítve 3,4%-ra tehető. A Babakötvény kamata így egy úgynevezett nominális kamat, vagyis tartalmazza a pénz romlásának mértékét is.

A Babakötvény valós kamatozása ennek értelmében 3%, vagyis ennyit növel megtakarításunk értékén, amíg annak futamideje le nem jár.

Abban az esetben, ha defláció, vagyis negatív előjelű infláció állna be a gazdaságban, úgy a Babakötvény kamata úgyszint 3% marad. Erre az állam maga vállal garanciát.

Emellett az életkezdési támogatáson túl, további állami jóváírásra is számíthatunk. A Babakötvényre érkező befizetések után minden évben 10% támogatást kapunk, ami évi maximum 6.000 forint pluszt jelent számunkra.

#5 tévhit: A Babakötvénynek számos rejtett költsége van

Amellett, hogy a Babakötvény elindítása igen egyszerű, még költségeket sem von maga után.

A Babakötvényt számlanyitási díj nélkül elindíthatjuk és nem kell számolnunk a havi számlavezetési díjjal sem. A Babakötvény után ráadásul kamatadót sem kell fizetnünk.

Ennek oka abban keresendő, hogy az állam így kívánja honorálni a magyar állampapír vásárlását, vagyis azt, hogy megtakarításunkkal egyfajta kölcsönt nyújtunk a számára.

Az állampapírok vásárlásával ugyanis hitelt nyújtunk az államnak, aki a megtakarításunkat így szabadon kezeli mindaddig, amíg a Babakötvény le nem jár.

A számla nyitásához pedig nem kell mást tennünk, mint személyesen meglátogatni az Államkincstár egyik helyi kirendeltségét, vagy online, az Államkincstár honlapján igényelni a Start-értékpapírszámla nyitását.

A saját és gyermekünk személyes okmányainak bemutatását követően a számla egyszerűen és gyorsan megnyitható.

Az interneten és a köztudatban még számos olyan tévhittel találkozhatunk, melyek megtévesztőek lehetnek a számunkra. Ha szeretnénk erről teljesebb képet kapni, érdemes minden információnak utánajárnunk.

 

(PR)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában