Multimédia-Telekommunikáció

2020.07.11. 09:23

Hajdúdorogon fejleszti hálózatát a HWR-Telecom Kft.

A leggyorsabb optikai GPON-hálózatotépíti ki a HWR-Telecom Kft Hajdúdorog területén.

A napokban Rajnics Zoltán, a HWR-Telecom Kft, műszaki ellenőre adta át a generálkivitelező részére azt a munkaterületet, melyen az úgynevezett GPON-hálózat kerül kiépítésre a hajdúsági kisvárosban. A terület átadásán Simon Zoltán Hajdúdorog alpolgármestere támogatásáról és együttműködéséről biztosította a kivitelező cégek – Pataki Bertalan az INFO-PORT 2016 Kft kivitelezőjét, Rajnics Zoltán a HWR-Telecom Kft műszaki ellenőrét és Tahóczki Mihály a Hajdú Hálózat Üzemeltető Kft ügyvezetőjét. A beruházásnak köszönhetően Hajdúdorog lakosságához – a korábbi technológiákkal ellentétben – egyetlen optikai szálon jut majd el a minőségibb és gyorsabb szolgáltatás.

Jövő héten már elkezdődnek a munkálatok, december végére pedig a lakosság teljes egésze élvezheti otthonaikban aGPON-hálózat adta kényelmi szolgáltatást.

Országszerte zajlanak a vezetékes hálózatok fejlesztései. Egyetlen egy szál optikán kaphat majd bárki internetet, telefont és kábeltévé szolgáltatást. A lakosság számára különösen hasznos lesz ez, hiszen a hálózati hibák felmerülését jelentősen lecsökkentik, kevesebb gondot okozva így az ügyfelek számára. Nem mellesleg pedig a legkorszerűbb szolgáltatást élvezhetik a felhasználók. A kiépítés a már meglévő hálózat mellett történik – a lefektetett tartalék csőben–, ez nem igényel majd ásást és egyéb földmunkákat, így nem lesz a lakosság nyugalmának terhére sem. Hajdúdorog városvezetése örömmel fogadta a hálózat kiépítését és támogatja a tervszerű fejlesztések elvégzését.

A zavartalan működést teszi lehetővé az új hálózat

A GPON (Gigabit PassiveOptical Network) az előfizetőhöz egyetlen optikai szálon keresztül jut el, ellentétben a korábbi technológiákkal, ahol a feltöltési és a letöltési iránynak külön-külön fényvezetőszálra volt szüksége. Ezt az ún. hullámhossz-osztásosmultiplexelés segítségével oldják meg, ami annyit jelent, hogy a felfelé és a lefelé iránynak más a hullámhossza, így tudnak kommunikálni egy időben anélkül, hogy zavarnák egymás működését.

Egy új korszak kezdődik

A GPON jelenlegi megvalósítása 2,4Gbit/s letöltési és 1,2 Gbit/s feltöltési sebességet tud nyújtani egyetlen kábelen, amin párhuzamosan több előfizető is osztozik. Hogy pontosan hány előfizető osztozik ezen a sávszélességen, azt a kiépítés helye is nagyban meghatározza. A szabvány elméletben 1:128-as arányt maximál (egy kábelen 128 ügyfél osztozik), a valóságban azonban az 1:32-es, vagy ettől is kisebb elosztási arányt használnak a szolgáltatók. Az optikai jelet az előfizetők között úgynevezett passzív optikai elosztókkal osztják meg. A szabvány időosztásosmultiplexelés segítségével teszi lehetővé, hogy az osztott közeget egyszerre több ügyfél is tudja használni. A jelzésrendszerben pedig előremutató hibajavítást vezettek be. Az otthoni internet elérések tekintetében a G-PON-nal új korszak kezdődik, de az átállás egy hosszabb folyamat része.

Lássuk az előnyeit:

- Nagyságrendekkel nagyobb sávszélesség (10, 100, vagy akár 1000 Mbit/s-os sebesség)

- Minimális késleltetés (2-3ms total, 1ms alatt a hozzáférési hálózaton)

- Közel szimmetrikus fel- és letöltési sebesség

- IP HDTV akár több set-top-box-szal is, az IPTV nem lassítja az internet sebességét

- 3-Play: HDTV, internet és telefon egyetlen vékony üvegszálon keresztül

- Időtálló: könnyen fejleszthető a hozzáférési hálózat költséges cseréje nélkül

- A szolgáltatási területen egyforma ügyfélélmény távolságtól függetlenül

- Érzéketlen az elektromos zajra és a legtöbb környezeti hatásra

Képgaléria

 

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában