Szponzorált tartalom

2021.12.20. 10:50

Miért fontos a probiotikumok szedése?

Már biztosan hallottunk a probiotikumokról. De mik is ezek valójában?

Forrás: kalmia.hu

Nos, a probiotikumok a bélflórában található, természetes, élő mikroorganizmusok, amelyek segítenek fenntartani a bélbaktériumok normál egyensúlyát, ezzel hozzájárulva egészségünk megőrzéséhez és a különböző betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

 

Manapság már számos olyan készítmény található a gyógyszertárak polcain, amelyek probiotikumot tartalmaznak. De vajon mikor érdemes ezekhez fordulni, és hogyan szedjük ezeket a készítményeket? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

 

Mikor érdemes probiotikumot szedni?

 

Mivel a probiotikumok szervezetünkben megtalálható, természetes anyagok, ezért gyermekek és felnőttek biztonsággal szedhetik bármikor. Ennek ellenére vannak olyan időszakok, amikor kifejezetten ajánlott a pótlásuk.

 

Sokan nem tudják, de az antibiotikumok nem csak a rossz baktériumokat irtják ki a szervezetből, de a jókat is. Ezért fordulhat elő, hogy egy antibiotikum-kúra után szervezetünk legyengül, és emésztési panaszokat tapasztalunk. Ezt elkerülhetjük úgy, hogy már a kúra alatt elkezdjük szedni ezeket a készítményeket.

 

Alkalmazhatjuk akkor is, ha épp utazás előtt állunk, vagy egy stresszes időszakon megyünk keresztül, hiszen ezek is ugyanúgy gyengítik a bélflóránk egyensúlyát.

 

Hogyan válasszunk?

 

Ha elköteleztük magunkat a probiotikum szedése mellett, akkor már csak nincs más dolgunk, mint megtalálni a számunkra ideális készítményt. Ám a gyógyszertárak kínálatát böngészve ez nem a legegyszerűbb feladat, hiszen rengeteg különböző termék közül válogathatunk. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

 

Mivel bélflóránkban többféle baktériumtörzs található, ezért azokat a készítményeket javasolt szedni, amelyek szintén többféle baktériumot tartalmazhatnak.

Emellett fontos, hogy az adott kapszula bélben oldódó legyen, hiszen ellenkező esetben a hasznos anyagok nem jutnak el oda, ahol a legnagyobb szükség lenne rájuk.

 

Tippek probiotikum szedéshez

 

Ha sikerült megtalálnunk a számunkra szimpatikus probiotikumot, akkor már csak a rendszeres szedésére kell odafigyelnünk. Ehhez hoztunk néhány hasznos tanácsot:

 

  • Hacsak a termék leírása nem tartalmaz mást, a probiotikumokat érdemes étkezés közben, folyadékkal vagy akár étellel bevinni. 
     
  • A probiotikus készítmények szedése mellett érdemes odafigyelni a táplálkozásunkra is. Számos olyan étel található, amely tartalmaz probiotikumot, például a savanyú káposzta, az élőflórás joghurt, a tejtermékek, illetve a kovászos uborka. 
     
  • Fontos, hogy a probiotikumok nem számítanak gyógyszereknek. Ezért amennyiben valamilyen komolyabb tünetet észlelünk magunkon, inkább forduljunk orvoshoz!

 

Tehát ha nemrég antibiotikum-kúrán estünk át, vagy épp stresszes időszakon megyünk keresztül, esetleg egyszerűen csak szeretnénk gondoskodni a bélflóránkról, akkor érdemes elkezdeni probiotikumot szedni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!