Szponzorált tartalom

2021.12.20. 10:58

A gumós begónia: a hálás virág

Forrás: ankert.hu

Hazánkban méltán az egyik legnépszerűbb szobanövény a gumós begónia. Közkedveltségét szépsége mellett annak köszönheti, hogy kevés gondozást igényel, mégis akár egész évben virágzik. 
 

 

Egy évszázada Európában
 

 

A begónia a botanikusoknak köszönhetően alig 100 éve került Európába. A trópusi, szubtrópusi eredetű virágnak számos változata létezik. Ma már nemcsak otthonaink belső terébe, de a teraszokra és erkélyekre is egyre növekvő számban kerül a sokféle színben kapható begónia. A fáradhatatlanul virágzó növény dugványozással szaporítható, így nyújtva pénztárcabarát megoldást kedvelőinek.
 

 

Ezért ontja a virágait hosszú időn át
 

 

Ha biztosítunk néhány egyszerű feltételt, a begónia hosszú időn át, folyamatosan virágzik. A közhiedelem egynyári növényként könyvelte el, pedig dugványozható és átültethető virág. A lombjával és virágával egyaránt dekoratív megjelenést biztosító növény a világos elhelyezést hálálja meg legjobban. Ha szobában helyezzük el, nincs szükség teleltetésre. Ha a szabadban díszíti környezetünket, a gumók kiásása és megtisztítása után száraz helyen, fűrészporban vagy rongyba tekerve tároljuk, tavasszal pedig ültessük ki.
 

 

Ha a begónia vagy más kertészeti téma is érdekli, érdemes körülnézni az Ankert magazinban!  
 

 

Gondozási mindentudó
 

 

A begónia 15-20 fok közötti, páradús klímát és a világos tereket hálálja meg a legjobban. Ne tegyük ki hosszú ideig nyári, erős napsugárnak, viszont télen szívesen fürdőzik a gyengéd napfényben. A virágzása alatt rendszeresen, és lehetőleg alulról locsoljuk, ügyelve arra, hogy hagyjuk kissé kiszáradni a virágföld felszínét. Ebben az időszakban kéthetente tápoldatozhatjuk. Mivel párakedvelő növényről van szó a párásítást úgy is megoldhatjuk, hogy a cserepét vízzel teli tálcára tesszük. 
 

 

A begónia dugványozása
 

 

Lehetőleg a virágzás utáni időszakot választva a szaporításra, akár levéldugvánnyal, akár hajtásokkal is nevelhetünk magunknak begóniát. A legeredményesebb eljárás a hajtások dugványozása. Vágjuk el a levél alatt közvetlenül a hajtásokat, majd tegyük egy pohár vízbe vagy egy előre beáztatott homokos, tőzeges földbe. Két-három hét után meg is gyökeresedik a kis növendékünk, ha ügyelünk a 15-20 fok közötti, párás környezetre. Már az apró gyökérkezdemények is lehetővé teszik, hogy begóniánkat cserépbe ültessük. A vezérszár erősítésére törekedve, csípjük le az oldalhajtásokat, ezzel elősegítve növényünk bokrosodását. 

 

 

A begónia átültetése
 

 

Az átültetést lehetőleg tavaszra időzítsük. Ha a gyors növekedés miatt az év más időszakában van szükség az átültetésre, a virágzásnak az átültetés évében búcsút mondhatunk, de a következő szezonban bőséges virágzással hálálja meg a növény, hogy tápanyagban gazdag virágföld és humusz, esetleg virágföld és tőzegmoha keverékébe ültettük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!