szponzorált tartalom

2021.04.20. 12:39

Már egyetlen gyümölcsfa is különlegessé teszi a kertet!

Nem elég, hogy a gyümölcsfák minden évszakban más elképesztő megjelenéssel ékesítik a kertet, de nyáron az egész éves gondoskodást ínycsiklandó gyümölcsökkel is meghálálják.

Fotó: Megyeri Kertészeti Kft.

Így nem kérdés, hogy szükség van az udvaron legalább egy ilyen szépségre. Sokan tartanak attól, hogy nehéz feladat jól gondozni egy ilyen fát, pedig ez a legkevésbé sem igaz, csak a megfelelő tájékozódás szükséges hozzá.

Mikor érdemes gyümölcsfát ültetni?

Tulajdonképpen igen széles időintervallum az, amely alkalmas a gyümölcsfaültetéshez, ugyanis leginkább az október és március közötti fagymentes hónapok sorolhatóak ide. A szabadgyökerű növények elhelyezése a kertekben a kertészeti naptár szerint október 20-tól egészen március 20-ig tart. Még több lehetőség áll nyitva Ön előtt ha dézsás fát ültet el, ugyanis erre tulajdonképpen az év bármely napján lehetőség van, amikor nincsenek mínuszok. Vagyis semmi nem állhat annak útjába, hogy elültesse a régen vágyott almafát vagy szilvafát a birtokán.

Fotó: Megyeri Kertészeti Kft.

Mit kell tennie ahhoz, hogy egészséges és gazdagon termő legyen a gyümölcsfája?

Tény, hogy sok kertes házban élő azért nem mer belevágni a gyümölcsfaültetésbe, mert tartanak attól, hogy kudarcot vallanak. Bár tény az, hogy a gyümölcsfák nevelése valamivel összetettebb, mint például az átlagos díszfák gondozása, de akár kezdők is bátran belevághatnak a dologba, ha megfelelően tájékozódnak közben, nem lehet probléma. Lényeges, hogy mindig minden egyes mozzanatnál figyelembe kell venni az adott faj igényeit, mint például a talaj minősége, a napfénytűrő képesség vagy a vízigény. Lényeges emellett a bizonyos időközönként esedékes permetezés, valamint a megfelelő precizitással elvégzett metszés is.

Milyen gyümölcsfák között válogathat?

E kérdés terén a választék igen széles, hiszen a ritkaságnak számító birs, az extravagáns megjelenésű mandula, valamint a klasszikus alma és őszibarackfák mellett szüretelhet a kertben a zamatos körtéből, az ínycsiklandó szilvából, de akár a gyermekkort idéző cseresznyéből és meggyből is. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen a választék hatalmas.

Remek kikapcsolódás a gyümölcsfákkal való foglalkozás

Ha csak egy gyümölcsfa is van a kertjében, akkor az arról való gondoskodás csodálatos kikapcsolódás lehet. A madárcsicsergéssel és zöld környezettel tarkított fagondozás segít kiszakadni a szürke mindennapokból. Mikor napról napra lehet látni, hogy fejlődik a gyümölcsfa, hogy pattannak a rügyek a lemetszett ágakon, milyen gyönyörű virágokat bont tavasszal és hogy kezdenek érni a gyümölcsök a fán, az mindenki szívét megmelenget egy kicsit. Ahhoz pedig semmi sem fogható, amikor elkészülnek az első finomságok a magunk által termesztett gyümölcsökből.

Mindig lesz otthon friss gyümölcs

Már alig várjuk, hogy szezon legyen és a boltok polcain is megjelenjenek az éppen aktuálisan érő gyümölcsök. Ismerős az érzés? Nos, ha van egy gyümölcsfa a kertjében, akkor nem kell elmennie a közeli üzletig sem azért, hogy zamatos gyümölcsöt falatozhasson. Ráadásul így biztos lehet abban, hogy milyen szerekkel volt kezelve az adott gyümölcs és honnan származik. Nem beszélve arról, hogy nagyon sokat spórolhat azzal, ha akár egyetlen gyümölcsfát is elültet a kertben. Hiszen például egyetlen almafa csemetéről később 25-30 kg gyümölcsöt is leszüretelhetünk egy évben, amikor termőre fordul.

Fontos, hogy megbízható helyről vásároljon facsemetét!

Ha megfelelően gondozott és tárolt facsemetét vásárol, akkor biztos lehet abban, hogy az egészséges gyökerek hamar otthont találnak maguknak a kertben. Ehhez azonban mindenképpen megbízható kertészetet kell választania, mint amilyen Megyeri Szabolcs kertészete, ahol szakértelem mellett nevelik a gyümölcsfa csemetéket, míg Önhöz nem kerülnek.

Fotó: Megyeri Kertészeti Kft.

Láthatja, hogy számos előnye van a gyümölcsfaültetésének a kertben, hiszen amellett, hogy egy csodálatos növénnyel lesz gazdagabb az udvar, lelkileg is feltöltődhet, ráadásul spórolhat is. Ahhoz az érzéshez pedig semmi más nem hasonlítható, mint amikor a kertben járva-kelve a nyári hőségben leszakít a fáról egy lédús barackot és beleharap.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!