Együttműködés

2024.04.11. 11:49

Európának a migráció ösztönzése helyett fejlesztési programokat kellene vinnie Afrikába (videó)

Amennyiben afrikai fejlesztési programok helyett az Európai Unió továbbra is inkább a migrációt fogja ösztönözni, akkor a kontinenst el fogják árasztani a bevándorlók, ami beláthatatlan biztonsági kihívást jelenthet – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

MW

A magyar cégek készen állnak a részvételre az élelmiszerbiztonság és a vízellátás garantálásában Sierra Leone-ban

Forrás: Szijjártó Péter / Facebook

Fotó: MARTON_KIRALY

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyarország és Sierra Leone közötti gazdasági vegyes bizottság ülését követően arról számolt be, hogy Afrika népessége a következő húsz évben 750 millió fővel fog nőni, ami óriási kihívást jelent, ennyi embernek kell majd oktatást, egészségügyi ellátást és ivóvízellátást, munkahelyeket biztosítani.

Ezért hogyha az Európai Unió továbbra is arra biztatja az embereket, hogy induljanak meg Európa felé, ahelyett, hogy inkább fejlesztési programokat vinne Afrikába, akkor az Európai Uniót el fogják árasztani a migránsok, és beláthatatlan biztonsági kihívással fogunk szembesülni

– figyelmeztetett.

„Annak érdekében, hogy itt, Európában, meg tudjuk őrizni a biztonságunkat és identitásunkat, arra van szükség, hogy komoly fejlesztési programokat hajtsunk végre az afrikai országokban, és nem arra, hogy illegális migránsokat ösztönözzünk a megindulásra” – tette hozzá.

Tudatta, hogy ehhez felelősségteljes afrikai országokra és kormányokra van szükség, mint amilyen például Sierra Leone is, amely határozottan fellép a terrorizmussal szemben, kiáll a biztonsági érdekei mellett, illetve kész a lakosság megtartását elősegítő együttműködés építésére Európával.

„Mi pedig készen állunk arra, hogy együttműködjünk a felelősségteljes afrikai országokkal, támogassuk a gazdasági fejlődésüket, és támogassuk azt, hogy az életkörülmények javításával képessé váljanak arra, hogy megtartsák a növekedő lakosságukat” – jelentette ki.

Két ország közötti együttműködés 

Szijjártó Péter a Sierra Leone-i kollégájával, Musa Timothy Kabb-bal közösen tartott sajtótájékoztatóján arra is kitért, hogy Magyarország nemcsak szavakban, hanem a tettekben is fellép ezen ügy érdekében, amire több gyakorlati példát is felsorolt.

Kiemelte, hogy a nap folyamán több mint harminc vállalat részvételével rendeztek üzleti fórumot, ahol világossá vált az, hogy a két ország közötti együttműködésre az élelmiszerellátás, a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén nyílnak a legszélesebb lehetőségek.

Tájékoztatása szerint a magyar cégek készen állnak a részvételre az élelmiszerbiztonság és a vízellátás garantálásában Sierra Leone-ban, ezért megkezdték az egyeztetéseket két leendő beruházásról azzal a céllal, hogy több mint 300 ezer ember számára biztosítsák a hozzáférést a tiszta, egészséges ivóvízhez.

Aláhúzta: a kormány kész a finanszírozási és a technológiai oldalon is részt venni ezen projektekben.

A miniszter emellett közölte, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kész a helyi partnerekkel a magas színvonalú és biztonságú élelmiszerellátási rendszer kereteinek létrehozására a nyugat-afrikai országban.

Szijjártó Péter elmondta, az emberek közötti kapcsolatok is jól alakulnak, hiszen bár a két ország több ezer kilométerre van egymástól, jelenleg is 84 Sierra Leone-i hallgató tanul Magyarországon annak a rendkívül népszerű programnak a keretében, amely évi ötven diáknak nyújt ösztöndíjas lehetőséget onnan – mutatott rá.

Háborús következmények, migráció

A miniszter hangsúlyozta, hogy mindkét országot súlyosan érintik az ukrajnai háború következményei, az energiaárak növekedése, az infláció, az élelmiszerellátási kihívások globális problémát jelentenek.

„És annak érdekében, hogy ezeket a drámai hatásokat megelőzzük, és megelőzzük azt, hogy ezek még súlyosabbak legyenek, a béke az egyetlen megoldás” – vélekedett.

Ezért a nemzetközi fórumokon továbbra is közösen fogunk kiállni a békekezdeményezések mellett annak érdekében, hogy az ukrajnai háború véget érjen, és annak drámai hatásai ne sújtsák tovább azokat az országokat, azokat az embereket, akiknek semmi közük nincs ehhez a háborúhoz, semmilyen módon nem felelősek annak kitörése miatt, mégis viselniük kell az összes következményt

– emelte ki.

Szijjártó Péter újságírói kérdésekre válaszolva az Európai Parlament által előző nap elfogadott migrációs paktumot az elmúlt öt év legveszélyesebb döntésének nevezte, amelyet a képviselő-testület megszavazott.

„Ez a döntés ismételten bizonyítékát adta, hogy Brüsszel, az Európai Unió háború- és migrációpárti (...) Ez világossá teszi, hogy nagy és erőteljes jobboldali fordulatra van szükség június elején ahhoz, hogy Európa biztonságosabb és versenyképesebb hely legyen” – fogalmazott.

A mostani európai, brüsszeli vezetők leszerepeltek, Európa ma kevésbé biztonságos és versenyképes, mint volt öt esztendővel ezelőtt, ezért új politikára, új fordulatra, új meglátásokra és új vezetőkre van szükség

– fűzte hozzá.

Szlovák külügyminiszter: egyértelműen elutasítjuk az EU migrációs paktumát

Szlovákia egyértelműen elutasítja az új európai migrációs és menekültpolitikát, az EU úgynevezett migrációs paktumát – jelentette ki Juraj Blanár szlovák külügyminiszter csütörtökön Pozsonyban, az Európai Parlament (EP) által előző nap elfogadott csomagra reagálva.

A szlovák diplomácia vezetője a téma kapcsán hangsúlyozta: az egyes uniós tagországoknak maguknak kellene döntést hozniuk a tekintetben, hogy a segítség milyen formáját választják, és mindezt bármiféle kötelező anyagi hozzájárulásra vonatkozó utasítás nélkül.

„Ennek a reformnak az elfogadása valós mutatója annak, hogy mennyire fontos megtartani a vétójogot a nemzeti érdekek érvényesítésének kulcsfontosságú területein” – szögezte le Juraj Blanár, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. A tárcavezető rámutatott: a szerdai voksolást nem lehetett megvétózni, és ez volt az oka annak, hogy azt Szlovákia és más államok egyet nem értése ellenére is jóváhagyták.

Juraj Blanár leszögezte: az unió migrációs paktum hosszú távon fenntarthatatlan módszer. Hozzátette: az illegális migráció óriási kihívás, ám azt elsődlegesen az egyes tagállamok szuverén érdekeivel összhangban kell megoldani. Kijelentette: be kellene végre ismerni, hogy a schengeni térség védelme az illegális migrációval szemben elégtelen, és a migrációs paktum ezt a problémát nem oldja meg.

„Ismét elmondom: az EU külső határai védelmének megerősítésére kell összpontosítani, illetve arra, hogy az illegális migráció kiinduló országaiban történjen közbelépés” – emelte ki Juraj Blanár.

Az EP által szerdán elfogadott uniós migrációs paktum egyebek mellett kimondja, hogy a migráció által leginkább érintett tagállamok számára a többi tagállamnak segítséget kell nyújtaniuk, vagy olyan módon, hogy bevándorlókat fogadnak be a saját területükre, vagy ha ezt nem akarják, migránsonként meghatározott összeg fizetésével.

Az Ukrajnával zajló tárgyalásokról szólva pedig kifejtette, hogy még nem született áttörés, márpedig a kárpátaljai magyar nemzeti közösség jogainak terén a kormány nem ismer kompromisszumot.

Leszögezte: Magyarország mindössze a 2015-ig meglévő kisebbségi jogok visszaállítását kívánja elérni.

„Ezeket a jogokat nem lehet kicsit visszaadni, vagy nagyon visszaadni. Vagy visszaadják, vagy nem. És majd ha visszaadják, akkor onnantól kezdve beszélhetünk arról, hogyan adunk újabb lendületet ennek a kapcsolatrendszernek” – mondta.

A külügyminiszteri sajtótéjékoztatót itt tekintheti meg:

Magyarország és Oroszország gazdasági együttműködése hosszú és eredményes tradíciókra tekint vissza

Magyarország és Oroszország gazdasági együttműködése hosszú és eredményes tradíciókra tekint vissza – írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter közölte: számos magyar vállalat épített ki komoly keresletet Oroszországban, így számos magyar termék iránt van komoly kereslet az orosz piacokon.

Most az orosz piacon jelenlévő magyar vállalatok vezetőivel ültünk össze, mivel fontos külgazdasági célkitűzésünk, hogy a szankciók által nem sújtott területeken tovább fejlesszük a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokat

– tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, a tavalyi évben is meghaladta az 1 milliárd dollárt az oroszországi exportunk, és a legnagyobb magyar vállalatok, a Mol, az OTP és a Richter oroszországi jelenléte biztonságos érzetet adhat a többi magyar vállalatnak.

A gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban, a víziparban, az egészségügyi iparban és az építőiparban, valamint a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalatok kifejezték készségeiket és szándékaikat, hogy maradjanak a magyar piacon és a kormány ehhez minden szükséges támogatást biztosít – tájékoztatott Szijjártó Péter.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában