Bűnmegelőzés

2024.02.01. 11:06

Az EU legszigorúbb Btk.-ja segít abban, hogy senki se váljon áldozattá hazánkban

Az Európai Unió (EU) legszigorúbb büntető törvénykönyve (Btk.) nagy segítséget nyújt abban, hogy senki se váljon bűncselekmények áldozatává – hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által létrehozott, az emberkereskedelem megelőzését támogató „Szakíts, ha bírsz!” időszaki plakátkiállítás helyszínén csütörtökön, a budapesti Rendőrmúzeumban – írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Rétvári Bence felidézte, hogy

2010 után fogadta el az Országgyűlés Európa egyik legszigorúbb Btk.-ját, amelynek alkalmazásával több bűnelkövetőt ítélnek el, és ők – a korábbi időszakhoz képest – jóval szigorúbb büntetésekkel számolhatnak.

Az államtitkár úgy fogalmazott, nemcsak erre koncentrálnak, hanem mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a potenciális áldozatok figyelmét is felhívják arra, melyek azok a módszerek, amelyekkel a világ dolgaiban kevésbé tájékozott, nehéz sorsú, nehéz helyzetben lévő emberek a bűnözők áldozataivá válhatnak.

Rétvári Bence fontos feladatnak nevezte az ezen bűnözési formák elleni fellépést, hangsúlyozva, hogy a legveszélyesebb, legkiszolgáltatottabb helyzetben a gyermekek vannak.

A bűnözők sok esetben gyermekotthonokban, tanyákon keresik potenciális áldozataikat, akiket ki tudnak használni. Épp ezért volt hatalmas jelentősége a gyermekvédelmi népszavazásnak, amelynek sikerességét mutatja, hogy soha korábban nem volt olyan referendum, amelyen ilyen nagy lett volna az egy irányba mutató voksok száma – emelte ki.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: Mónus Márton / Forrás: MTI

A bűnmegelőzési programokkal pedig ma már mintegy százezer gyermeket tudnak elérni a tanintézményekben

– ismertette.

Rétvári Bence emellett hangsúlyosan szólt a megszigorított Btk.-nak is köszönhető úgynevezett pedofilnyilvántartás fontosságáról, és az ilyen bűncselekmények meghosszabbodott elévülési idejéről.

Az áldozattá válás megelőzését az ilyen kiállítások is nagyban segítik

– mutatott rá.

Hatala József, a kiállítást szervező Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke elmondta, hosszú évek óta szoros együttműködésben vannak a Rendőrmúzeummal. Az időszaki tárlatot az októberi megnyitó óta csaknem kétezer látogató kereste fel – ismertette.

A múzeumban tartott esemény részvevői a kerecsendi Világítani Fogok Egyesület, valamint a Zeneakadémia és a Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti kara hallgatóinak figyelemfelhívó előadását is megtekinthették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában