Elmaradt fejlesztések

2023.06.01. 08:56

Wintermantel Zsolt: a fővárosban kézzelfogható valóság lett a semmittevés

A Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott, szomorú látni és tapasztalni, hogy Karácsony Gergely főpolgármester vezetése alatt valamennyi beruházás drágább lett és csökkent a műszaki tartalom.

MW

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. május 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Kézzelfogható valóság lett az a semmittevés, elvesztegetett idő a fővárosban, 

amit előtte kívülről, budapesti polgárként már láttam – mondta a lapnak Wintermantel Zsolt. 

„Karácsony Gergely három és fél éves főpolgármestersége alatt csak azok a beruházások készültek el, amelyeket még Tarlós István és a Fidesz–KDNP-városvezetés készített elő és szerzett hozzá forrást. 

Szomorú látni és tapasztalni azt is, hogy valamennyi ilyen beruházás Karácsony Gergely alatt drágább lett és csökkent a műszaki tartalom. Közben a főpolgármester egyetlenegy önálló projektet sem indított el. 

Az elmaradt fejlesztések hiánya pedig mostanra jól látható egy ekkora város, a nemzet fővárosa esetében. Gondoljunk csak az utak állapotára, a köztisztaság hiányára, a parkok gondozatlanságára, amelyek a város leépüléséhez vezetnek” – sorolta a frakcióvezető.

Úgy vélte, egy közel kétmillió lakosú főváros működtetése nagyon összetett feladat. Példaként a Városliget és a Népliget esetét hozta fel: az előbbit a kormány felújította, a Népliget viszont a főváros tulajdona. 

„A Városliget felújítása ellen Karácsony Gergely folyamatosan tiltakozott, és azzal hergelte a budapestiek egy részét, hogy a fejlesztés bűnös dolog. Mostanra azonban a Városliget felélénkült, a zöldterületek nagyobbak és szebbek lettek, a gyerekek tudnak játszani, a fiatalok sportolni, a kultúra után érdeklődők és a turisták is megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódást. Ezzel szemben hiába kampányolt a Népliget felújításának ígéretével a főpolgármester, mostanra még csak egy ötletpályázatig jutott. Ez azt jelenti, hogy nincsenek kivitelezési tervek, sehol egy közbeszerzési kiírás, se pénz a felújításra. A Népliget közben az enyészeté, ahova senki se vágyik igazán. A két park helyzete jól mutatja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a beszéd embere, nem pedig a tetteké” – hangsúlyozta Wintermantel Zsolt. Hozzátette: 

Karácsony Gergely a közösségi médiában létrehozott egy általa elképzelt várost ahelyett, hogy a valódit működtetné. Az egész egy saját maga által teremtett buborék, amelynek gyakorlati megvalósításáért nem tesz semmit.

KTK: Karácsony csődbe vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát

Karácsony Gergely csődbe vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát – reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ a főpolgármester csütörtöki Facebook-bejegyzésére, amelyben azzal vádolta a kormányt, hogy a jövő évi költségvetésben fokozná Budapest „kivéreztetését”.

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Karácsony Gergely arról „elfelejtett posztolni”, hogy hová tüntette Tarlós István korábbi főpolgármester 214 milliárdos megtakarítását.

 

A gazdasági növekedésnek köszönhetően Budapest iparűzési adóbevételei soha nem látott mértékben növekednek: a 2019. évi 164 milliárd forintról idén várhatóan 271,6 milliárd forintra, 2024-ben pedig még ennél is tovább – írták.

 

A közleményben úgy fogalmaztak: „Gyurcsány emberei elfoglalták a Városháza összes pozícióját”, és Karácsony Gergely most „Gyurcsány felszólítására a kormányt támadja”.

 

A főpolgármester csütörtöki Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy Budapesttől a kormány annyi pénzt akar elvenni, amiből 82 napig működik a város. Hozzátette: ez nem fogják hagyni, mert ez a „Budapest-ellenes politika nemcsak igazságtalan, hanem törvénytelen is”.

A teljes interjú IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában