Diplomácia

2023.06.01. 10:38

Novák Katalin: Európa békéjének kulcsa a Nyugat-Balkán stabilitása (videó)

A Nyugat-Balkán stabilitása Európa stabilitásának záloga − hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök Bajram Begaj albán köztársasági elnökkel tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Tiranában. Az állami látogatásra érkezett Novák Katalin csütörtökön találkozott Bajram Begaj albán köztársasági elnökkel, Ermonela Felaj házelnök-helyettessel, majd a Nemzeti Mártírok Temetőjében megkoszorúzta a mártírok sírját. Pénteken Erion Veliaj főpolgármestertől veheti át Tirana város kulcsát, majd Geraldine királyné szobránál helyezi el az emlékezés virágait.

MW

Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

Fotó: Donat Kekesi

Novák Katalin kiemelte: a Nyugat-Balkán békéje Európa békéjének záloga, ezért is kiemelten fontos, hogy a nyugat-balkáni térség országai mielőbb csatlakozzanak az Európai Unióhoz. Ebben Magyarország közvetítő, segítő szerepet nyújt − tette hozzá.    

A magyar államfő elmondta, hogy az albán köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésen a téma volt még az orosz-ukrán háború, az illegális migráció elleni fellépés, valamint demográfiai kérdésekről és a két ország közötti gazdasági kapcsolatokról is tárgyaltak.

Novák Katalin hangsúlyozta: 

a nyugat-balkáni térség országai számíthatnak Magyarországra az európai integrációs csatlakozás folyamatában.

Kiemelte, hogy a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban most a stabilitás a kulcs, hiszen ez egy olyan térség, ahol könnyen eszkalálódhat a helyzet. Kiemelte: az albán elnökkel mindketten a deeszkalációban érdekeltek, így Koszovó kapcsán is. Kiemelte: 

a nyugat-balkáni térség békéje és biztonsága lebeg a szemük előtt. Magyarország mindezt a folyamatos egyeztetéseken párbeszédekkel, valamint az európai integrációs folyamatok támogatásával segíti

− tette hozzá.

Az államfő kiemelte: 

Magyarország minden fórumon hangsúlyozza, hogy az albán integrációt is minél előbb véghez kell vinni, hogy ország az Európai Unió teljes jogú tagjává válhasson.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban felhívta a figyelmet a háborús felek mielőbbi tárgyalóasztalhoz ülésének és a béketárgyalások megkezdésének fontosságára. Hangsúlyozta, hogy Kárpátalján 150 ezer magyar él kisebbségben, s Ukrajna részéről jogaik visszaszorítása, csorbítása elfogadhatatlan. Szólt az Ukrajnából hazánkba menekült mintegy 2 millió emberről is, akiknek Magyarország segítséget nyújt.

A gazdasági kapcsolatokról szólva kifejtette, hogy a magyar befektetések száma jelentősen növekszik Albániában, Magyarország korábban a 25. külföldi befektető volt, de immár a 10. helyre lépett elő.

Novák Katalin közölte, hogy a megbeszélésen az illegális migrációval szembeni közös fellépésről, valamint demográfiai kérdésekről is szó volt. A köztársasági elnök meghívta Bajram Begaj albán köztársasági elnököt a Családbarát Elnökök Hálózatába, valamint a szeptemberi demográfiai csúcsra Budapestre.

A magyar államfő újságírói kérdésre reflektált arra, hogy az Európai Parlament éppen ma szavaz arról a határozatról, amely a magyar EU soros elnökség megakadályozását célozza. Novák Katalin hangsúlyozta: 

Én abban bízom, hogy az Európai Parlament, aki a jogállamiság őrének tartja magát, demokratikus úton marad, és nem lép le erről. Ez pedig azt jelenti, hogy az Európai Unió soros elnökségét 2024 második félévében Magyarország fogja betölteni, ráadásul reményeim szerint magas színvonalon. Joggal bizakodom, hogy nem születik antidemokratikus, a jogszabályokat felrúgó döntés ebben a vonatkozásban, és így fel sem merül komoly emberek között, hogy az Európai Uniós elnökséget el lehetne vitatni Magyarországtól.

Bajram Begaj albán köztársasági elnök a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Albánia európai integrációját. A régiós együttműködésről szólva kifejtette, hogy értékeli Magyarország elkötelezettségét a nyugat-balkáni régió stabilitása felé, beleértve a katonai személyzeti hozzájárulást Koszovóban a KFOR részeként.

Novák Katalin köztársasági elnök Bajram Begaj albán köztársasági elnökkel tartott sajtótájékoztatóján Tiranában, 2023. június 1-én
Fotó: Kékesi Donát / Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

Elmondta: a megbeszélésen kiemelte a nyugat-balkáni régió geopolitikai fontosságát, figyelembe véve a friss változásokat, a Koszovó és Szerbia közti párbeszéd támogatásának fontosságát, Koszovó támogatását nemzetközi szervezetekhez való csatlakozásában, beleértve az Európai Tanácsot is.

Bajram Begaj közölte: a megbeszélésen értékelték a két ország közti együttműködést a nemzetközi szervezetek terén, ami kölcsönös jelöltségek támogatásában is megnyilvánult. Hozzátette: Magyarország támogatta Albánia jelöltségét, hogy az ENSZ Bizottság Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagja legyen a 2022-2023-as időszakban.

Európa békéjének kulcsa a Nyugat-Balkán stabilitása

Európa békéjének és biztonságának kulcsa a Nyugat-Balkán stabilitása, s ennek megoldása a térség európai uniós integrációja – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök az albán parlament plenáris ülésén Tiranában.

Novák Katalin elmondta, hogy Európa kritikus időszakát éli, bajban van, nehézségekkel küzd. Ezek közé tartozik az ukrajnai háború és következményei, a Nyugat-Balkán stabilitásának törékenysége, az illegális migráció nyomása Európára, a demográfiai kihívások, valamint Európa világpolitikai súlyának szerepe a jövőben, ennek megkérdőjeleződése.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond az albán parlament plenáris ülésén Tiranában 2023. június 1-jén
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Kiemelte: az, hogy milyen súlya lesz Európának a jövőben, hogy képes lesz-e megőrizni azt a gazdasági, politikai és demográfiai erőt, amit ma képvisel a világban, azon múlik, hogy képes lesz-e bölcs válaszokat adni, megtalálni és megőrizni a békéhez, biztonsághoz, gyarapodáshoz vezető utat. 

A köztársasági elnök szerint Európa békéjének és biztonságának kulcsa a Nyugat-Balkán stabilitása, s ennek kulcsa a térség európai uniós integrációja. Novák Katalin rámutatott: szükségünk van Albániára az Európai Unión belül, s az ehhez vezető úton számíthatnak ránk.

A magyar államfő emlékeztetett: első alkalommal jár Albániában, s nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy hivatalos állami látogatáson vehet itt részt.

Tiszteljük egymást, értjük egymást, és támogatjuk egymást

– jellemezte Albánia és Magyarország kapcsolatát.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában