Kiszivárgott információk

2023.06.07. 10:17

Az amerikaiak tudtak arról, hogy az Északi Áramlat felrobbantására készülnek az ukránok

Kiszivárgott hírszerzési adatok szerint a CIA-t tavaly júniusban egy európai hírszerző ügynökség tájékoztatta az ukrán összeesküvésről, amelynek célja az Oroszország és Németország közötti, kulcsfontosságú Északi Áramlat földgázvezeték szabotálása volt – írja a Magyar Nemzet a The Washington Post amerikai napilap cikke alapján.

MW

Dán hadihajó horgonyoz Ronne kikötõjében, Bornholm szigetén 2022. szeptember 28-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Hannibal Hanschke

A hírszerzési jelentés részletezte, hogy a műveletet Valerij Zaluzsnij tábornok, Ukrajna legmagasabb rangú katonatisztje felügyelte az ország elnökének, Volodimir Zelenszkijnek a tudta nélkül. Ez állítólag azért történt így, hogy Zelenszkij hitelesen tagadhassa az ukránok részvételét a robbantásban, ha a felháborodás azzal fenyegetne, hogy veszélybe kerül az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás – tudta meg a Magyar Nemzet.

A kiszivárgott információk szerint az ukránok eredetileg a 2022 júniusában tartott nagy balti-tengeri haditengerészeti gyakorlat idejére időzítették volna az akciót, de azt valamiért felfüggesztették, így azt végül csak szeptemberben hajtották végre. 

Szintén kiderült, hogy az amerikaiak és a németek ekkor már tudtak a műveletről. 

Az amerikaiak eleinte nem vették komolyan az információt, mert nem tartották megbízhatónak az ukrán forrást, a meg nem nevezett európai partner azonban másképp vélekedett, és Németországgal is megosztotta a tervet még júniusban. A Washington Post forrásai lehetségesnek tartják, hogy az ukránok tudomást szereztek a terv kiszivárgásáról, és ezért változtattak néhány elemén.

Annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat egyes tisztviselői kezdetben azt sugallták, hogy Oroszország felelős a gázvezeték felrobbantásáért, mára bizalmasan elismerték, hogy nincsenek olyan bizonyítékok, amelyek egyértelműen Moszkva részvételére utalnának.

Az viszont biztos, hogy a Biden-adminisztráció nem nagyon bánkódott a vezetékek felrobbanása miatt, hiszen az Északi Áramlat régóta szálka volt a szemükben.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában