Brüsszeli nyomás

2023.05.30. 11:47

Varga Judit: az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot a magyar uniós elnökség kérdésében (videó)

Az EP nem tiszteli sem a demokráciát, sem a jogállamot, az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot abban a kérdésben, hogy ki tölti be az unió tanácsának soros elnöki pozícióját – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben kedden. Hozzátette: Az EP azért kívánja megakadályozni a magyar elnökséget, mert az intézmény baloldali többségének nem tetszik Magyarország békepárti álláspontja.

MW

Varga Judit

Forrás: Hans Lucas/AFP

Fotó: Valeria Mongelli

Varga Judit a tagországok európai ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását megelőzően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte, 

az EP azon kezdeményezése, mely meg kívánja akadályozni, hogy a 2024 második fél évében Magyarország töltse be az uniós tanácsi elnökséget, az intézmény frusztrációját mutatja, hiszen a magyar tanácsi elnökség egyik prioritása az lesz, hogy a jogállam, a jogállami elvek működését az európai uniós intézmények munkájában is ellenőrizze.

Magyarország ellenőrizni kívánja egyebek mellett, hogy az Európai Parlament mely "korrupciós botrányokban fürdik", betartja-e saját szabályait és az uniós jogelveket. Ellenőrizni akarja továbbá, hogy az EP az európai demokráciát és az európai állampolgárok, vagy saját hatalmi érdekeit érdekét szolgálja-e - emelte ki az igazságügyi miniszter.

"Az Európai Parlament nem tiszteli sem a demokráciát, sem a jogállamot, hiszen olyan kezdeményezéssel szeretne élni ezen a héten, ami egyértelműen szembe megy az európai uniós szerződésekkel" - fogalmazott.

Varga Judit az uniós tanácsnak a jogállamiság betartásának ellenőrzésére, az uniós szerződések hetes cikke szerint Magyarországgal szemben indított eljárásról folytatott keddi meghallgatást "beteg, megfáradt eljárásnak" nevezte.

Kijelentette: egyértelmű, hogy az EP kezdeményezésére öt évvel ezelőtt kezdett eljárás esetében továbbra is politikai nyomásgyakorlásról van szó.

Korábban a bevándorlást ellenző álláspontunk volt a probléma, aztán a családok védelme, majd pedig a magyar kormánynak, a magyar emberek által támogatott békepárti álláspontja nem tetszik az Európai Parlament baloldali többségének

 - fogalmazott.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a hetes cikk szerinti eljárás nincs összefüggésben az uniós tanács elnöki tisztségével. Az elnökség kötelesség és megtiszteltetés, nem pedig egy olyan jog, amit el lehetne venni egy országtól - hangoztatta.

 

Az uniós parlamentnek "nem osztottak lapot" abban a kérdésben, hogy ki tölti be az unió tanácsának soros elnöki pozícióját - emelte ki.

 

Az Európai Parlamentet a maga helyén kell kezelni. Az EP a megoldás helyett mindig a probléma részévé akar válni. Ahelyett, hogy egyes európai politikusok a saját választóik igényeivel foglalkoznának, egy ország demokratikusan megválasztott kormányát és szavazóit támadják. Éppen ezért a legfontosabb, hogy az európai polgárok levonják a tanulságot és véleményt mondjanak a jövő nyár elején esedékes európai parlamenti választásokon - tette hozzá Varga Judit.

Uniós biztos: az EP-nek nincs lehetősége dönteni 

Tapasztaltunk némi javulást, de továbbra is aggodalomra ad okot a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete – nyilatkozta Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kedd reggel Brüsszelben, az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezve.

A biztos elmondta, hogy a keddi tanácskozásokon többek között a Lengyelországot és Magyarországot érintő jogállamisági eljárásról lesz vita. Mint mondta, „mindkét tagállamban folytak megbeszélések az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban és nyílt lehetőség új jogszabályok létrehozására, azonban Magyarországon további problémákba ütközik a korrupció elleni küzdelem, az akadémiai szabadság és más kérdések, ahogyan Lengyelországban sem lehet valódi előrelépést tapasztalni az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően.” 

REYNDERS, Didier; VARGA Judit
Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja (b) és Varga Judit igazságügyi miniszter 2023. május 30-án
Fotó: Olivier Matthys / Forrás: MTI/EPA

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament állásfoglalást fogadhat el arról, hogy Magyarország alkalmatlan arra, hogy jövő évben betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét, Reynders azt mondta, hogy a bizottság dolga, hogy meghallgassa a parlament álláspontját, de nincs lehetősége dönteni ebben a kérdésben.

 „Együtt fogunk működni az összes elnökséggel, de figyelemmel fogjuk követni, ha erről a tanácsban vita lesz” – tette hozzá az uniós biztos.

Fidesz: háborúba akarnak kényszeríteni minket, ezért támadják a EP-ben Magyarországot

"Háborúba akarnak kényszeríteni minket", ezért támadják az Európai Parlamentben Magyarországot - közölte a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség kedden az MTI-vel.

A nagyobbik kormánypárt közleményében azt írta, hogy újabb támadást indítottak a háborúpártiak Magyarország ellen az Európai Parlamentben, mert "háborúba akarnak kényszeríteni minket".

"A háborúpártiak ismét meghallgatást, vitát és határozatot szerveznek hazánkról ezekben a napokban, a támadás valódi oka, hogy útjukban áll Magyarország békepárti álláspontja" - tették hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában