Ukrán válság

2023.05.27. 07:10

Dróntámadás érte egy orosz olajvezeték adminisztratív épületét

Már 458. napja pusztít a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák egy lövészárokban az orosz erőkkel folytatott harcok alatt a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 22-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Figyelmeztették az amerikaiak Ukrajnát 

Az amerikaiak figyelmeztették az ukrán fegyveres erőket arra, hogy a következő város, amelyet Artemovsk (ukrán név - Bakhmut) elfoglalása után az orosz erők felszabadítanak, az a közelében található Chasov Yar lehet. A május 22-i eseményeknek ezt a változatát a Military Watch Magazine amerikai elemző cég rovatvezetői fejtették ki nyugati elemzőkre hivatkozva. Az újságírók megjegyezték, hogy Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban személyesen adott parancsot a pozíciók megerősítésére Artemivszkben, aztán arról írnak, hogy 

ennek a városnak az elvesztése gyakorlatilag „megnyitja az utat" az orosz sikerek előtt.

 Oroszország 2022. február 24-én indította el különleges hadműveletét a Donbász védelmére, amelynek lakói nem voltak hajlandók elismerni a 2014-es ukrajnai államcsíny eredményeit - írta meg az iz.ru.

Orosz háborús bejelentés 

Az orosz erők elfogtak két nagy hatótávolságú Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, amelyeket Ukrajna Nagy-Britanniától kapott. Ezt közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium. 

A tárca hozzátette, az elmúlt huszonnégy órában rövidebb hatótávolságú, amerikai gyártmányú HIMARS- és HARM-rakétákat, valamint tizenkét drónt is megsemmisítettek. Az orosz védelmi minisztérium nem pontosította, hogy mindez hol történt, az ukrajnai hadi eseményekről szóló napi közleményében tett róla bejelentést. Az ukrán védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta az értesülést. 

Kijevi tisztviselők korábban azt mondták, hogy a Nyugatról szállított fegyvereket kizárólag az Ukrajnán belül állomásozó orosz erők ellen vetik be, Oroszország területén nem. Dróntámadások Oroszország területén belül is történtek szombaton, például találat ért egy olajvezetéket. Moszkva rendszerint Kijevet okolja ezekért a támadásokért, bár Ukrajna nem ismerte el nyilvánosan, hogy Oroszországon belüli célpontok ellen is indított támadásokat.

Újabb ukrán katonákat képez ki a Nyugat 

A jelentések szerint körülbelül 400 ukrán katona kezdett kiképzést az amerikai M1 Abrams tankokon Németországban. 

Az ukrán katonák első csoportja a világ legfejlettebb harckocsijának számító járművek "működtetésének és karbantartásának" középpontjában álló kiképzésbe kezdett

 - írta a New York Timesra hivatkozva a Sky News.

Körülbelül 31 harckocsit kellett Németországba küldeni, hogy felhasználják őket a várhatóan 10-12 hétig tartó kiképzési programban. A csoport felét a dél-németországi Grafenwoehrben és Hohenfelsben képzik, már orvosi ismereteket és lőfegyverlövést tanítottak nekik. A másik felének azt tanították meg, hogyan kell üzemanyagot tölteni és karbantartani a tartályokat. Az Abrams tankok hadszíntérre való bevetésétől azt várják, hogy jelentős felszerelési előnyhöz juttatja Ukrajnát Oroszországgal szemben.

Robbanás Bergyanszkban

Az ukrán média szombat reggeli beszámolói szerint robbanás történt az oroszok által megszállt Bergyanszk városában, a zaporizzsjai terület déli részén. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs információ.

Kína konkrét erőfeszítéseket ígér a háború politikai rendezésére

Kína konkrét erőfeszítéseket fog tenni, hogy politikai megoldást lehessen találni az ukrajnai háborúra – idézte szombaton a kínai külügyminisztérium Li Hujt, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját, aki az elmúlt hetekben Kijevben, Moszkvában és Varsóban is járt.

Kína mindig is méltányos és objektív álláspontot képviselt Ukrajna kérdésében, a béke oldalán állt és tárgyalásokra buzdított

– tudatta a tárca szerint Li Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Li Lavrov mellett két orosz külügyminiszter-helyettessel is beszélt a két oldalú kapcsolatokról és az ukrajnai válságról.

A külügyi tárca közleménye szerint Peking a továbbiakban is minden érintett féllel párbeszédet folytat, köztük Oroszországgal is.

Kína mindig is az ENSZ Alapokmánya céljaihoz és elveihez tartotta magát, objektív és méltányos álláspontot képviselt, aktívan fellépett a béke és a tárgyalások előmozdítása érdekében, a dolog súlyának megfelelő álláspontot alakított ki, és mindig is határozottan a béke és a párbeszéd oldalán állt

– idézte Li Hujt a kínai külügyminisztérium.

Az ukrán országos rendőrség által közreadott képen lángoló rendelőintézet előtt állnak rendőrök 2023. május 26-án, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Dnyiprót
Fotó: Ukrán országos rendőrség / Forrás: MTI/AP

Kijev Taurus manőverező robotrepülőgépeket kér Berlintől

Kijev Taurus típusú manőverező robotrepülőgépeket kér Berlintől, hogy hatékonyabban tudják visszaverni az orosz támadásokat – közölte a német védelmi minisztérium.

A minisztérium egyik szóvivője elmondta, hogy az erről szóló kérés a napokban érkezett hozzájuk. Arról azonban nem adtak tájékoztatást, Ukrajnának hány rakétára volna szüksége.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki videoüzenetében leszögezte, hogy továbbra is támogatást kér a nyugati partnereitől.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a további, magas minőségű légvédelmi rendszerek szállítását Ukrajnába” – mondta, hozzátéve: „ez szó szerint napi kérdéskör a partnerekkel való együttműködésben”, Ukrajnának pedig sokkal gyorsabb léptékben sikerült modernizálnia a védelmi felszerelését, mint azt fél évvel ezelőtt jósolták. A német hadsereg (Bundeswehr) a Taurus manőverező robotrepülőgépeket véli a légierő egyik legmodernebb fegyverének.

Roderich Kiesewtter német kereszténydemokrata parlamenti képviselő a héten szintén Taurusok Kijevbe szállítása mellett szólalt fel. Mint elmondta, az akkor ötszáz kilométeres hatótávolságú fegyverekkel a támadás alatt lévő ország képes lenne „bőven a frontvonal mögött elhelyezkedő orosz katonai infrastruktúrákat célba venni”.

A Taurus légi indítású, lopakodó fegyver, turbólégcsavaros hajtóművel, hangsebesség közeli sebességgel éri el célját, amely az indítás helyétől akár több mint 500 kilométerre is lehet. Mintegy 500 kilogrammos robbanótöltete mélyen beásott célpontokat is képes elpusztítani.

Nagy-Britannia korábban Storm Shadow típusú manőverező robotrepülőgépekkel látta el Ukrajnát, melyeknek 550 kilométer a hatótávolságuk.

Dróntámadás érte egy orosz olajvezeték adminisztratív épületét az orosz határon

Dróntámadás rongálta meg az orosz–fehérorosz határon egy orosz olajvezeték adminisztratív épületét – közölte Pszkov megye kormányzója szombaton a Telegramon.

Mihail Vedernyikov bejegyzése szerint az épületnél nagy robbanás történt.

A kormányzó közlése szerint

a támadásban senki nem sérült meg. Egy üzemeltetési munkacsoport megkezdte a helyzet felmérését.

A dróntámadás az orosz–fehérorosz határtól mindössze tíz kilométerre fekvő Litvinovo nevű falu közelében történt.

Tizenhat települést lőttek az oroszok

Az orosz csapatok az elmúlt nap folyamán 16 települést lőttek zaporizzsjai területen, a támadásokban egy 73 éves asszony meghalt, két másik nő megsebesült – jelentette szombaton Jurij Malasko kormányzó.

Német köztisztviselők százai kényszerülnek elhagyni Oroszországot

Több száz német köztisztviselő kényszerül elhagyni Oroszországot, válaszul arra, hogy Berlin orosz hírszerzőket utasított ki – derült ki a német külügyminisztérium közléséből.

A minisztérium a Süddeutsche Zeitung német napilapnak beszámolt arról, hogy júniustól lép életbe az a létszámstop, amelyet az orosz külügyminisztérium még áprilisban hirdetett meg az oroszországi német külképviseletekre és közvetítő szervezetekre vonatkozóan.

A több száz érintett között a diplomaták mellett tanárok, kulturális szervezetek alkalmazottai is vannak, egyebek mellett a moszkvai német magániskola, valamint a moszkvai Goethe Intézet dolgozói.

Berlin és Moszkva az elmúlt bő egy évben több alkalommal is kiutasította egymás diplomatáit. A külképviseletek állománya így igencsak megcsappant, az oroszországi német nagykövetség és konzulátus által nyújtott szolgáltatások körét csökkentették, a szükséges iratok és dokumentumok kiállítására pedig jóval több idő szükségeltetik.

Ennek az egyoldalú, alaptalan és érthetetlen döntésnek a következtében a német szövetségi kormány azzal van elfoglalva, hogy a közvetítők legalább minimális jelenlétét biztosítsa Oroszországban, miközben a diplomáciai képviseletet is fent kell tartania

– idézi a minisztériumot az újság.

A németországi orosz képviselet létszámmaximalizálását illetően a minisztérium úgy fogalmazott, a kormány gondoskodni fog róla, hogy az megfelelő egyensúlyban legyen az oroszországi német szerveket érintő korlátozásokkal.

Kikötött az oroszok drónokkal támadott hadihajója

A jelenlegi információk szerint sérülések nélkül kötött ki Szevasztopolban az Ivan Khurs nevű orosz hadihajó – írja az Origo a Sky News-ra hivatkozva.

Korábban Ukrajna azt állította, hogy drónokkal (motorcsónakokkal) támadta meg a hadihajót, ezekből egy legalább célba ért.

Itt vannak az oroszok követelései a háború lezárásához

A béke elérésének egyik feltétele, hogy Ukrajna elutasítsa a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozást, és visszatérjen a semleges, el nem kötelezett státuszhoz. Ezt Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjúban – írja a Magyar Nemzet.

A miniszterhelyettes megjegyezte, hogy Oroszország megközelítései az Ukrajna körüli konfliktus rendezésével kapcsolatban változatlanok:

a Donbasz lakóinak védelme, Ukrajna demilitarizálása és denacionalizálása, valamint az Oroszország területéről kiinduló, Oroszország biztonságát fenyegető veszélyek megszüntetése.

Hét orosz drónt fogtak el az ukránok

Az ukrán hadsereg öt Orlan-10 típusú drónt és két Zala típusú drónt fogott el – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara szombaton reggel.

Az oroszoké Bahmut, ukrán ellentámadások a város közelében

Kivonul a Wagner-zsoldoscsapat Bahmutból, helyüket az orosz hadsereg foglalja el, a folyamat június elejére befejeződik, mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője – írja az Origo a Sky News-ra hivatkozva.

A közelben azonban továbbra is ukrán ellentámadások zajlanak, orosz katonai bloggerek szerint Ukrajna sikeres támadásokat hajtott végre Bahmut környékén Orikhovo-Vaszilivka és Kliscsivka közelében. (Sky News)

Több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán–magyar határszakaszon 6829-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4774-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Zelenszkij orrára koppintott Washington

A hét elején lezajló belgorodi ütközet új fejezetet nyithat az orosz–ukrán háborúban. Szakértők szerint ez az első olyan alkalom, amikor Ukrajnával szövetséges erők határon átívelő offenzívát indítottak orosz célpontok ellen – írja a Magyar Nemzet.

Belgorod egy pszichológiai hadművelet volt, amely Bahmut elvesztéséről volt hivatott elterelni – elsősorban az ukrán és az orosz – közvélemény figyelmét, és ezt a funkcióját el is látta

– mondta a lapnak Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője.

Véleménye szerint mindez rávilágított arra, hogy az ukrán katonai vezérkar nem érez teljes elkötelezettséget a politikai vezetés azon ígérete mellett, hogy a rendelkezésükre bocsátott nyugati haditechnikát nem alkalmazzák Oroszország nemzetközileg elismert határain belül, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

„ez a sajnálatos eszkaláció – mely pusztán kommunikációs hatást kívánt elérni – ismét távolabb visz a békétől. Pedig Ukrajna is óriási veszteségeket szenvedett, gazdasága súlyosan megsínylette a konfliktust, és elemi érdeke lenne legalább a fegyverszünet.”

Koskovics Zoltán közölte:

Az elmúlt időszakban az amerikai sajtóban megjelent, Zelenszkij elnökre nézve kellemetlen kiszivárogtatások arra engednek következtetni, hogy a Biden-adminisztráció így próbál neki üzenni: jobban figyelembe kell vennie Washington prioritásait. Gondolok itt a Washington Postban megjelent értesülésre, mely szerint az ukrán elnök felrobbantotta volna a Barátság kőolajvezetéket, illetve a New York Timesban napvilágot látott legfrissebb információra, mely szerint a Kreml elleni dróntámadásért, Kijev tagadása ellenére, valóban az ukránok a felelősek.

A teljes cikkért kattintson.

Szétlőtt orosz tankok Vuhledárnál

Ukrán dróntámadás Belgorodban

Dróntámadás érte az orosz belügyminisztérium épületét a belgorodi területhez tartozó Májszkij faluban – jelentette a Baza online hírportál a Telegramon.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában