Fegyverszállítások

2023.05.16. 10:51

Századvég-elemzés: az EU de facto részese az orosz–ukrán háborúnak

Európa eddig soha nem látott fegyverexportba kezdett Ukrajna javára.

MW

Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: LIBKOS

Az Európai Unió felülírta több évtizedes gyakorlatát, és Ukrajna eddig példátlan katonai támogatásával belesodorta magát a háború kényszerű támogatásába – derült ki a Századvég Alapítvány legújabb elemzéséből.

Az elmúlt fél évtizedben jelentősen, csaknem ötven százalékkal megugrott az európai fegyverexport, miközben a világpiacon ez idő alatt ötszázalékos csökkenést mértek. Ukrajna, amely egészen az orosz invázióig elhanyagolható mennyiségben importált fegyvert, 2022-ben a globális fegyverexport harmadik legnagyobb célországává vált, és a szállítmányok legfőbb forrásai a nyugati országok voltak – áll a tanulmányban.

A Századvég rámutatott, az Európai Unió Tanácsa által elfogadott 2022. február 28-i határozat értelmében – az Ukrajnának nyújtandó fegyverszállítmányokat a tagállamok az Európai Békekeretből finanszírozzák – az unió a korábbi, egyben eredményes gyakorlatát félretéve, és az eredeti uniós célokkal ellentétben,

már nem a harmadik országok biztonságát garantálni kívánó közös missziókban kerülhetett sor az uniós fegyverexportra, hanem egy háborúban aktívan harcoló egyik fél támogatására.

Ezt követően 2022. őszén a tanács egy kétéves katonai misszió létrehozásáról döntött Ukrajna támogatására, amely az ukrán fegyveres erők képzését, valamint a tagállamok Ukrajnának nyújtott saját kiképzési támogatásának koordinálását és szinkronizálását biztosítja – írja a Századvég. Az unió tagállamai által nyújtott támogatás így már magába foglalja többek közt az alap- és kollektív katonai kiképzést, valamint a személyi állomány katonai szakkiképzését orvosi és logisztikai területen, a vegyi, biológiai és radiológiai védelem, a mérnöki támogatás, a kiberbiztonság és a kibervédelem területén, illetve az összfegyvernemi kiképzőképzést is.

Nem túlzás azt mondani, hogy az Európai Unió (és a NATO) de facto részesévé vált a közvetlenül Oroszország és Ukrajna között zajló háborús konfliktusnak

– vonta le a konklúziót a tanulmány.

A teljes elemzésért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában