Ukrán válság

2023.05.28. 07:26

Újabb éjszakai támadást intéztek Kijev ellen az orosz erők

Már 459. napja pusztít a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Az ukrán fegyveres erők Storm Shadow rakétákkal bombázták Jurjevkát 

Az ukrán katonák két Storm Shadow rakétát lőttek ki Jurjevka településre – jelentette a Donyecki Népköztársaság képviselete az Ukrajnai Háborús Bűnökkel kapcsolatos Ügyek Ellenőrzési és Koordinációs Központjában (JCCC).

Légiriadót hirdettek Ukrajna három régiójában 

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Harkov, Dnyipropetrovszk és Poltava régiójában, valamint Zaporozsje Kijev ellenőrzése alatt álló részén – derül ki az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképéből. 

Vasárnap korábban a dnyipropetrovszki és harkovi régiókban, valamint a Kijev által ellenőrzött Herszonban jelentették be a riasztást, később törölték.

Hét orosz katona elhagyta a katonai egységet Ukrajnában 

„Hét, korábban fogoly orosz katona fegyverrel megszökött egy katonai egységből az ukrajnai Soledarban” – közölte a Tass orosz állami hírügynökség. 

Három katonát elfogtak az orosz erők, miután italozáson kapták őket a megszállt keleti Luhanszk városában lévő kávézóban  

– tette hozzá.

„Egy másik dezertőrt maguk a menekülők lőtték le, mivel fel akarta adni magát" – jelentette a híradó.

A hírek szerint további két férfit őrizetbe vettek, a másik katonát pedig keresik.

Az ukrán védelmi miniszter szerint kiemelkedően hatásosak a brit Storm Shadow rakéták 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közölte, hogy az ukrán hadsereg által eddig indított brit Storm Shadow nagy hatótávolságú cirkálórakéták közül mindegyik eltalálta a célját; a találati arányuk 100 százalékos - írja a Kyiv Independent.

Börtönből toborzott orosz katonák dezertáltak Szoledarban 

Hét orosz katona "fegyvereiket megtartva dezertált egy katonai egységből" az ukrajnai Szoledarban - jelentette az orosz állami Tass hírügynökség.

A katonák közül hármat az orosz erők fogtak el, miután a kelet-ukrajnai Luhanszk városának egyik kávézójában italozás közben ütöttek rajtuk

 - tette hozzá.

"Egy másik dezertőrt maguk a szökevények lőttek le, mivel megakarta adni magát" - jelentette a hírügynökség.

A jelentések szerint még két férfit őrizetbe vettek, és keresik az utolsó szökésben lévő katonát is.

A hét dezertált katonát korábban orosz börtönökből toborozták - írja a Sky News.

Kanadai utászok képeznek ki ukrán katonákat Lengyelországban 

A kanadai hadsereg katonái ukrán katonákat képeznek ki Lengyelországban aknamentesítésre - jelentette az ukrán hadsereg vezérkara. A kiképzésről képeket is megosztott az ukrán vezetés.

Lavrov: Elfogadhatatlan eszkaláció Kijev F-16-osokkal való ellátása 

Az ukrajnai konfliktus elfogadhatatlan eszkalációjának nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap a nyugati országoknak azt a tervét, hogy F-16-os vadászgépeket szállítanak Ukrajnának.

"Természetesen ez elfogadhatatlan eszkaláció. Úgy gondolom ennek ellenére, hogy vannak még értelmes emberek Nyugaton, akik ezt megértik, ám mindent Washington, London és az ő Európai Unión belüli szatellitjeik, elsősorban a balti államok, Lengyelország diktálnak, akik közvetlenül a terepen hajtják végre az Egyesült Államok által kitűzött feladatot: Oroszország meggyengítését, azt, hogy stratégiai vereséget okozzanak neki"

 - mondta az orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.

Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy nyugati politológuskörökben már Oroszország "dekolonizációjáról" beszélnek. "Országunk feldarabolását értik ez alatt. A tűzzel játszanak. Efelől nem lehet kétség" - tette hozzá.

Zelenszkij 50 évre szóló szankciókat kér Irán ellen

Volodomir Zelenszkij elnök arra kéri az ukrán parlamentet, hogy hagyja jóvá az 50 évre szóló szankciókat Iránnal szemben, mert szerepet játszott abban, hogy Oroszországot drónokkal és haditechnikai eszközökkel látta el a háborúhoz.

Ez magában foglalná az Iránnal folytatott kereskedelem, a befektetések és a technológiák átadásának teljes tilalmát

– írja a Kyiv Independent.

A szavazást még nem tűzték ki. A bejelentés órákkal azután történt, hogy Oroszország tömeges dróntámadást hajtott végre az éjszaka Kijev ellen iráni gyártmányú Shahed drónokat használva.

Orosz csapás több ukrán megyére

Egy ember meghalt, nyolcan megsebesültek a Herszon, Donyeck, Zaporizzsja megyéket ért orosz támadásokban. A csapások lakóházakat, infrastruktúrát és az elektromos hálózatot is megrongálták – jelentették a regionális hatóságok.

Londoni orosz nagykövet: Moszkva békét akar, de ennek feltételei vannak

Oroszország londoni nagykövete szerint Moszkva békét szeretne Ukrajnában, de ennek több feltétele van.

Andrej Kelin a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: az orosz kormány legfontosabb elvárásai közé tartozik, hogy Ukrajna ne fenyegesse Oroszországot, valamint az, hogy az Ukrajnában élő oroszok olyan bánásmódban részesüljenek, mint bármely más nemzetiség a világon, például „ahogy a francia emberek élhetnek Belgiumban”.

A nagykövet szerint Ukrajna az elmúlt években „a szélsőséges nacionalizmus legrondább formáját” alkalmazta: megtiltotta az orosz nyelv használatát és az orosz nyelvű oktatást, az oroszokat kiszorították a társadalmi életből.

Andrej Kelin „nagy, idealista tévedésnek” nevezte, hogy Ukrajna felülkerekedhet a konfliktusban. Oroszország tizenhatszor nagyobb Ukrajnánál, hatalmas erőforrásai vannak, „és még csak hozzá sem kezdtünk a komolyabb cselekvéshez” – fogalmazott a londoni orosz nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy meddig tarthat az ukrajnai háború, Andrej Kelin úgy válaszolt: ez a NATO-országok, különösen Nagy-Britannia „eszkalációs erőfeszítéseitől” függ.

Hozzátette: ez az eszkaláció előbb-utóbb „új dimenziót ölthet, amelyre nincs szükségünk, és nem is akarjuk”.

Kelin szerint az eszkaláció „új dimenziójának” formái közé tartozik például, hogy Nagy-Britannia nagy hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának, és az, hogy az ukrán hadsereg harckocsikat, repülőgépeket kap.

A brit kormány május első felében jelentette be, hogy Storm Shadow típusú nagy hatótávolságú rakétákkal látja el az ukrán fegyveres erőket.

A gyártó által szolgáltatott adatok szerint e fegyvertípus hatótávolsága 250 kilométer.

Ben Wallace brit védelmi miniszter a rakéták szállítását bejelentő alsóházi tájékoztatásában elmondta: a Storm Shadow rakétatípus kizárólag hagyományos töltetek szállítására alkalmas, nagy hatótávolságú precíziós eszköz, amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a HIMARS és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

Oroszország londoni nagykövete a vasárnapi BBC-műsorban – az ukrajnai repülőgép-szállításokról szóló nyugati tárgyalásokra utalva – kijelentette: Oroszország nem fél a repülőgépektől, az orosz fegyveres erők eddig 430 ukrán harci repülőgépet lőttek le, és ha Ukrajna további gépeket kap, „ez a szám csak növekedni fog”.

Andrej Kelin kijelentette: „már holnap” békét lehetne teremteni, ha az ukrán fél kész lenne a tárgyalásokra, és ha a Nyugat leállítja az ukrajnai fegyverszállításokat, „ez az egész már holnapután véget érhet”.

Hatnapos munkahét, túlóra az orosz lőszergyárakban

Az orosz állam által támogatott média és üzleti csoportok petíciót nyújtottak be a Kremlhez, hogy engedélyezzék a hatnapos munkahetet a munkavállalók számára a háborús erőfeszítések támogatása érdekében – közölte a brit védelmi minisztérium.

Az oroszokat arra ösztönzik, hogy aktívan hozzanak áldozatot a háború támogatására – tette hozzá a tárca, rámutatva egy vezető propagandista üzenetére, aki szerint a polgároknak naponta két plusz órát kellene dolgozniuk a lőszergyárakban.

Putyin elrendelte a határok megerősítését

Vlagyimir Putyin orosz elnök megerősített biztonsági intézkedéseket rendelt el a határ körül, miután az országon belül megszaporodtak a támadások – írja az Origo a Sky News-ra hivatkozva.

Szombaton tisztviselők közölték, hogy három ember megsérült egy ukrán támadás után Belgorodban – egy olyan régióban, amely a hét elején is ukránbarát harcosok célpontja volt. Az Ukrajnával határos Kurszk és Belgorod orosz régiók voltak a leggyakoribb célpontjai a támadásoknak – írta a portál.

Az orosz elnök szerint a biztonság megerősítésére tett lépés célja a gyors katonai és polgári mozgások biztosítása az immár Moszkva ellenőrzése alá került ukrajnai régiókba.

Ukrán dróntámadás egy orosz olajfinomító ellen

Az orosz légvédelem lelőtt több, az Ilszkij olajfinomító felé tartó drónt a Fekete-tenger melletti Krasznodar régióban – írja az Origo a Sky News-ra hivatkozva.

Helyi tisztviselők közölték, mindegyiket semlegesítették, az üzem infrastruktúrája nem sérült meg. A vasárnap reggeli támadásra azután került sor, hogy Moszkva szerint Ukrajna szombaton mélyen Oroszország belsejében lévő olajvezeték-berendezésekre mért csapást.

Több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán–magyar határszakaszon 6200-an léptek be Magyarország területére szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5108-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 90 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – jelezte az ORFK.

Robbanások Zsitomirban

Vasárnap kora reggel robbanásokat hallottak Zsitomir városközpontjában - jelentette az ukrán Suspilne hírportál.

Károkról, áldozatokról egyelőre nincs információ.

Az orosz erők újabb éjszakai támadást intéztek Kijev ellen

Az orosz erők újabb éjszakai támadást intéztek Kijev ellen, egy ember meghalt a „masszív” támadásban – jelentette be vasárnap Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere.

A Telegram üzenetküldő alkalmazásán az írta, hogy

„a főváros Szolomjanszkij kerületében, egy benzinkút közelében becsapódó dróntörmelék miatt egy 35 éves nő kórházba került, egy 41 éves férfi pedig meghalt”. A polgármester korábban arról számolt be, hogy a kijevi légvédelem „több mint 20, a város felé tartó drónt” megsemmisített.

Klicsko „tömegesnek” nevezte a mostani támadást, és felszólította a lakosságot, hogy maradjon védett helyen, egyben figyelmeztetett a Kijevre „egyszerre több irányból” érkező újabb drónhullámokra. Hozzátette, hogy tűz ütött ki egy vállalat telephelyén a Holoszijivszkij kerületben.

A városi elöljáró arról is beszámolt, hogy nem sokkal – hely idő szerint – hajnali két óra után hallatszottak az első robbanások, amelyek később folytatódtak.

A főváros katonai közigazgatásának tisztviselői vasárnap a Telegram-üzenetükben azt írták, hogy

több mint 40 drónt lőttek le Kijev légterében.

Kijevet májusban rendszeresen érték támadások. Pénteken a helyi polgári és katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Popko azt mondta, hogy a fővárost a hónap eleje óta 13 esetben támadták éjszaka.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti kijevi videóközvetítésében megköszönte a szövetséges Németországnak, Finnországnak, Kanadának és Izlandnak a friss fegyverszállításokat.

A támogatás segíti Ukrajna légvédelmét és általános védelmi képességét az orosz terror ellen – mondta.

Egyúttal még keményebb szankciókat jelentett be Oroszország ellen, hogy véget vessen az ország Ukrajna elleni háborújának. „Ma egy újabb szankciók napja van” – mondta az elnök. Kétszázhúsz vállalatot és 51 embert vett fel arra a listára, amely a büntetőintézkedések körébe tartozókat tartalmazza. Ezen fegyvergyártó cégek, „a háborút kiszolgáló vállalkozások” vannak. Nem mindegyikük működik orosz földön, mondta, de mindegyikükre nemzetközi nyomást fognak gyakorolni.

Az ukrán hatóságok adatokat gyűjtenek azokról, akik támogatták Oroszország háborúját, és globális szinten kampányolnak a megbüntetésükért – mondta.

Az ukrán államfő a továbbiakban köszönetet mondott Japánnak, amely a héten szintén újabb szankciócsomagot bocsátott ki Oroszország ellen.

Több drón próbálta megközelíteni vasárnapra virradóra az oroszországi Krasznodar területen az Ilszkij olajfinomítót. Mindegyiket megsemmisítették, az üzem infrastruktúrája nem sérült meg  és személyi sérülés sem történt – jelentették vasárnap a régió operatív parancsnokságának távirati csatornáján. A finomító területét május 4-én és 5-én már érte dróntámadás – közölték korábban a katasztrófavédelmi szolgálatok. Akkor a keletkezett tüzeket eloltották. Halálos áldozatok és sérültek nem voltak.

Ez történt szombaton:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában