Török választások

2023.05.15. 15:55

Erdogan nyert az elnökválasztáson, de szükséges a második forduló

Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő elnök 49,51 százalékkal megnyerte Törökországban a vasárnapi államfőválasztás első fordulóját, de az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót szükséges tartani - közölte hétfőn Ahmet Yener, a török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke ankarai sajtótájékoztatóján a belföldi szavazatok 100 százalékának feldolgozottságánál.

MW

Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltje beszél támogatóihoz az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai székházának erkélyéről, mellette a felesége, Emine Erdogan a török parlamenti és elnökválasztás éjszakáján, 2023. május 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Necati Savas

A nem hivatalos végeredmény kihirdetésekor Yener elmondta: Kemal Kilicdaroglu fő ellenzéki jelölt a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

Hozzátette: a külföldi szavazatok közül még 35 874 feldolgozása hátra van, de így is kijelenthető, hogy egyik jelölt sem érte el az 50 százalék plusz egy voksot.

A fennmaradó néhány százalékon két másik jelölt osztozik.

A május 28-i második fordulóban a most legjobban szereplő két jelölt mérkőzik majd meg, tehát Erdogan és Kilicdaroglu.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában