Illegális bevándorlás

2023.05.12. 22:28

Bakondi György: intenzív nyárra számítunk

Az illegális migráció tekintetében intenzív nyárra számít a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója; Bakondi György szerint már nincs olyan határsértő, aki embercsempész segítsége nélkül próbálkozna az országba bejutni.

Mw

Lengyel rendőr (b) és határőr (b2), valamint egy magyar rendőr (j) járőrözik a magyar-szerb határnál, Röszke térségében 2016. október 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A főtanácsadó az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában elmondta, a tavalyi évhez képest a szerb határszakaszon csökkenés tapasztalható a határsértésben, ami a határőrizeti rendszer szilárdságát mutatja, ezért a román, illetve a horvát-szlovén-osztrák útvonalon próbálkoznak többen illegálisan belépni az országba. 

"Gyakorlatilag már nincs olyan határsértő, aki embercsempészek segítsége nélkül a határ felé tévedne, a szervezett bűnözésnek ez egy nagyon jövedelmező ága" 

- fogalmazott. 

Beszélt arról is, hogy

 ha az Európai Unió nem fordít kellő figyelmet, megfelelő anyagi forrásokat a schengeni térség külső határaira, akkor a "schengeni vívmányok" fenntartása kockázatossá válik.

 Úgy látja, hogy az Európai Bizottság elnökének vagy az Európai Néppárt frakcióvezetőjének a külső határok megerősítéséről tett kijelentései megmaradnak a politikai nyilatkozatok szintjén, jogi és pénzügyi lépések még nem követték ezeket. Ezek a kijelentések inkább szólnak a közelgő európai választási kampánynak - mondta Bakondi György. 

A főtanácsadó szerint értelmezhetetlenek azok a felvetések is, hogy civilszervezetek ellenőriznék a határt őrző rendvédelmi erőket.

 

A Szudánban zajló polgárháborúval kapcsolatban Bakondi György azt mondta, a fővárosból, Kartúmból már jelentős számban menekülnek az emberek vidékre és a Szudánnal szomszédos Csádba, illetve Egyiptomba. Ezen államok befogadóképessége véges, és ebben előbb-utóbb az embercsempész bandák is lehetőséget fognak látni - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában