Baloldali érdekek

2023.05.14. 16:40

Az Európai Parlament delegációjának tagjaiként magyargyűlölők is vizsgálódtak hazánkban

Az Európai Parlament májusban ismét delegációt küld hazánkba, hogy az EU-s pénzek felhasználását, a jogállamiság helyzetét vagy egy állítólagos kémbotrányt vizsgálják ki. Emlékezetes, hogy az EP Pegasus-vizsgálóbizottsága idén télen, a LIBE-bizottság pedig 2021-ben járt Magyarországon, ám a vádaskodáson kívül semmit nem tudtak felmutatni a magyargyűlölő brüsszeli politikusok.

MW

Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője sajtótájékoztatójára érkezik az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Május 15–17. között az EP költségvetési ellenőrző bizottságának delegációja az uniós támogatások felhasználását ellenőrzi hazánkban. Legutóbb nem olyan régen, február 20–21-én járt hazánkban ilyen testület: a Pegasus-bizottság a baloldalhoz köthető NGO-k tagjaival találkozott. A 2021 nyarán kirobbant Pegasus-üggyel a baloldali média a magyar kormányt vette össztűz alá, miután azt állították, hogy az izraeli kémprogrammal a kormány ellenzéki szereplőket figyel meg – írja a Magyar Nemzet.

Az ügyet kivizsgáló bizottság tagjaként Magyarországra érkezett Sophie in ’t Veld, a Renew EP-frakció képviselője – ennek a frakciónak a tagja a momentumos Cseh Katalin –, aki a látogatás végén felszólította a magyar kormányt, hogy gyorsan rendezze a helyzetet, mivel Magyarország az EU része, és be kell tartania a közösség szabályait.

A holland liberális politikus elszánt kritikusa hazánknak, már 2016-ban a kormányt bírálta a szigorú migrációs álláspontért. Sophie In ’t Veld egyébként szerepel Soros György egyik szervezetének a „megbízható” EP-képviselőket tartalmazó listáján. 

In ’t Veld mellett egy másik közismert magyarellenes brüsszeli politikus is tagja volt a Pegasus-bizottságnak: Gwendoline Delbos-Corfield egy budapesti és a brüsszeli önkormányzat által szervezett, Városok a jogállamiságért című konferencián sajtóbeszámolók szerint azt állította: a magyar kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak. 

A francia zöldpárti EP-képviselő később korrigálta kijelentéseit, mert szerinte pontatlanságokat fogalmazott meg. 

DELBOS-CORFIELD, Gwendoline
Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője sajtótájékoztatót tart az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén
Fotó: Máthé Zoltán

Ezt megelőzően, 2021 őszén a Delbos-Corfield vezette LIBE- (Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi) bizottság jogállamisági kérdésekben akart hazánkban vizsgálódni. Az akkori látogatást követően a magyarellenes politikus hangot adott azon véleményének, hogy szerinte 2018 óta jelentősen romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon. A LIBE-delegáció főleg kormánykritikus és baloldali politikusokkal, civil szervezetekkel és médiaszemélyiségekkel találkozott.

Egyeztettek Karácsony Gergellyel, Jakab Péterrel és Fekete-Győr Andrással is, sőt Gyurcsány Ferenc is vendégül látta őket egy beszélgetésre. Megjegyzendő, hogy a LIBE-küldöttség magyar tagja volt Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője is.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában