Felmérés

2023.04.09. 19:25

Nem lesz többé húsvéti ünnepség az osztrák iskolákban?

Nem kellene eltávolítani a kereszteket a középületekről és a közterekről az osztrákok többsége szerint, derül ki egy kutatásból. Egy másik felmérés arra is rávilágít, hogy az osztrákok szerint a húsvéti ünnepkör hozzátartozik Ausztria hagyományaihoz - írja a V4NA.

Illusztráció

Forrás: AFP

Az osztrákok többsége szerint nem kellene eltávolítani a kereszteket a középületekről Ausztriában, ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Unique Research közvélemény-kutató intézet készített.

A felmérés szerint az osztrákok 67 százaléka támogatja, hogy a keresztény szimbólum megmaradjon a középületekben, például az iskolákban és a kórházakban. A megkérdezettek 25 százaléka válaszolta azt, hogy ellenzi a keresztény szimbólum megjelenítését a középületeken.

A felmérés szerint a köztéri kereszteket a legnagyobb mértékben az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói támogatják, 83-83 százalékkal. A szociáldemokraták szavazói között ez az arány 63, a zöldek szavazói között pedig 40 százalék.

Egy másik kutatás, a Servus TV megbízásából készült OGM-felmérés szerint a lakosság egyértelmű többsége támogatja a húsvéti ünnepségeket az óvodákban és iskolákban, írja a Katolische Nachrichten.

A választásra jogosultak 88 százaléka, a 12 év alatti gyermekeket nevelő szülőknek pedig a 92 százaléka támogatja, hogy az iskolákban, óvodákban is ünnepeljék a húsvétot. 62 százalékuk ezt azzal indokolja, hogy ez egy fontos keresztény ünnep, amely az osztrák hagyományokhoz tartozik. A válaszadók 30 százaléka pedig nem foglalkozik a vallási háttérrel, de úgy gondolja, hogy a húsvéti ünnepség egy szép ünnep a gyerekek számára.

A felmérés egyébként arra is rámutatott, hogy

az osztrák lakosság kétharmada arra számít, hogy hosszú távon a más vallásúakra való tekintettel az óvodákban és iskolákban a húsvéti vagy a Mikulás-ünnepségek visszaszorulnak, vagy teljesen megszűnnek

– derül ki a kutatás eredményeiből.

Az eredeti cikket ITT olvashatja el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában