Barátságtalan lépések

2023.04.12. 13:17

Gulyás Gergely: az amerikai kampány háborúpárti kampány (videó)

Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, Magyarország azonban továbbra is meg van győződve róla: a béke a közös érdek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Miniszterelnökség előtt 2023. március 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, Magyarország azonban továbbra is meg van győződve róla: a béke a közös érdek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján közölte: 

az elmúlt napokban az utcákon mindenki szembesülhetett azzal, hogy most már nem az ellenzék folytat amerikai pénzből kampányt, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon.

Ez „szokatlan, szövetségesek között különösen is szokatlan” – fogalmazott a miniszter, aki a legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy az amerikai kampány háborúpárti kampány.

Gulyás Gergely egyúttal közös érdeknek nevezte, hogy a lehető leghamarabb legyen tűzszünet és legyenek béketárgyalások.

„Nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás is, aminek Magyarország ne állna ellent” – hangoztatta a miniszter, világossá téve, hogy 

a magyar kormány nem fog változtatni az álláspontján.

Úgy fogalmazott: 

Amerikai nyomásra sem vagyunk hajlandók változtatni azon, hogy életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet, és jelenleg úgy tűnik: ezt a háborút megnyerni egyik fél sem tudja.

A tárcavezető felidézte, hogy a magyar kormány álláspontja az elmúlt években teljesen világos és egyértelmű volt. „Mindig a nemzetközi jog talaján álltunk” – jelentette ki, hozzátéve: Magyarország ennek megfelelően ítélte el az orosz agressziót, segítette Ukrajnát, nyújtott humanitárius segítséget Ukrajnának és kiemelten Kárpátaljának.

A több mint egy éve tartó ukrajnai háborúnak most már több mint százezer áldozata van, ezért „elkerülhetetlenül szükséges”, hogy mielőbb tűzszünet legyen és béketárgyalások kezdődjenek 

– hangsúlyozta Gulyás Gergely, és megjegyezte azt is: a jelenlegi amerikai akció, a plakátkampány sem tud változtatni ezen a kormányzati elkötelezettségen.

A miniszter újságírói kérdésre közölte: a plakátkampányt „szerencsétlen olyan politikai közegben megtenni, amikor amúgy is a jelenlegi demokrata adminisztrációhoz nyíltan kötődő szervezetek jelentős pénzekkel szálltak be a magyar ellenzék kampányába a 2022-es választásokon”. Ez tovább erősíti a belpolitikába való beavatkozás szándékát, „ez pedig nem helyes” – rögzítette.

Gulyás Gergely utalt rá, hogy Amerikában, a magyarországival összehasonlítva sokkal szigorúbb következményekkel járó törvények tiltják ezt a magatartást. 

Itt az ideje felzárkóznunk

– hangoztatta.

Egyelőre óriásplakátokat látunk, de ez nem zárja ki, hogy később a kampány más felületeken is folyjon – válaszolt Gulyás Gergely egy másik újságírói felvetésre.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének szerda délután tartandó sajtótájékoztatójára vonatkozó újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt mondta: 

ha az ott elhangzottak a magyar kormányt bármiben érintik, akkor a kabinet reagálni fog rá.

Szintén felvetésre a miniszter azt mondta: sajnálja, hogy az Index.hu hírportált nem engedik be a nagyköveti sajtótájékoztatóra, de a házigazda amerikai nagykövetség szabja meg, hogy ki mehet be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában