Összetartozás

2023.03.22. 20:29

Újabb fordulat a Nagy-Magyarország-zászló ügyében, az MLSZ kitart az álláspontja mellett

A román sajtó- és politikai berkekben egyaránt hatalmas felzúdulást követően a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) az UEFA-ra hivatkozva leszögezte: a magyar szövetség állításával szemben az európai fórum nem hagyta jóvá a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat. A Krónika emiatt kereste meg az UEFA sajtóosztályát, amely gyors válaszában leszögezte: valóban nem hagyta jóvá a molinókat.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Török Attila

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Krónikaonline.ro című portál megkeresésére cáfolta, hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók használatát a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein – írja a Magyar Nemzet

„Az UEFA-nak tudomása van azokról a sajtóbeszámolókról, amelyek szerint jóváhagyta a történelmi Magyarországot ábrázoló zászlók és molinók használatát az UEFA által szervezett mérkőzéseken. Hogy minden kétséget eloszlassunk: az UEFA semmilyen szinten nem engedélyezte ilyen zászlók vagy molinók használatát, így a hasonló zászlók és molinók jelenléte fegyelmi következményeket vonhat maga után. Az MLSZ-t megfelelően tájékoztattuk erről, és azt javasoltuk, tegye meg a szükséges lépéseket, hogy elejét vegye a hasonló molinók nyilvános használatának az UEFA meccsein. Ha ilyen zászlók vagy molinók használatáról kapunk jelentést, az UEFA fegyelmi szerveinek hatáskörébe tartozik a helyzet értékelése, illetve az UEFA fegyelmi szabályzatával összhangban lévő esetleges fegyelmi szankciók meghozatala” – közölte az UEFA sajtóosztálya a Krónika megkeresésére.

A román lapok természetesen a Sepsi OSK vezetőit sem hagyták nyugton, Kertész Dávid, a klub alelnöke elhatárolódott az ügytől, és leszögezte: a Sepsi OSK szurkolóinak nem fogják megengedni, hogy a sepsiszentgyörgyi stadionban kitűzzék Nagy-Magyarország-zászlót. „Bennünket ez az ügy nem érint, ez egy másik ország ügye – válaszolt a Gsp.ro megkeresésére. – Mi Romániában, a román bajnokságban futballozunk. Nem ellentéteket akarunk, hanem barátokat.”

Az MLSZ az üggyel kapcsolatban tett megkeresésekre közölte, hogy a kedden kiadott tájékoztatójában megfogalmazta álláspontját az ügyben, és ezt továbbra is fenntartja. A magyar szövetség közleménye szerint önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik. Mindezek alapján a szövetség engedélyezni fogja a drapériák bevitelét a soron következő két mérkőzésen.

Ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak

– szögezte le az MLSZ.

Román külügy és kormányszóvivő: nincs miért állást foglalni, a politikát nem kell összekeverni a sporttal

A politikának nincs keresnivalója a sportban, a labdarúgás pedig nem politika - hangoztatták szerdán román politikusok, az ellen tiltakozva, hogy az MLSZ bejelentette: bizonyos feltételek mellett engedélyezi a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevitelét a válogatott meccseire.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök a téma kapcsán úgy fogalmazott: 

A labdarúgás nem politika, és a revizionista frusztrációknak nincs keresnivalójuk a sportrendezvényeken.

Hozzátette, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnökének az UEFA végrehajtó bizottságának tagjaként haladéktalanul kérnie kellene a döntés visszavonását.

Gabriela Firea szociáldemokrata családügyi miniszter a közösségi oldalán azt írta: 

Nagy-Magyarország térképe, amely Románia egy részét is magába foglalja, revizionista jelkép, és semmi keresnivalója a stadionokban, európai mérkőzéseken.

Úgy értékelte: a jelkép gyűlöletkeltésre és erőszakra adhat okot, márpedig a „politikának, kiváltképp, ha megosztja a nemzeteket, nincs helye a sportban”.

Hasonló álláspontra helyezkedett a román Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője, Ionut Stroe is, aki szerint egy ilyen döntés „veszélyes precedenst teremthet”, szembe menne a sportot irányító valamennyi elvvel. Úgy vélekedett: az UEFA-nak nem szabad elfogadnia egy ilyen kérést, „nem szabad oxigénhez juttatnia a revizionista eszméket, nem szabad hagynia, hogy politikai érdekek és tétek mérgezzék meg a futball világát”.

Az üggyel kapcsolatban a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) közleményt adott ki, miszerint megkeresésükre az európai szövetség (UEFA) cáfolta, hogy „engedélyezte volna” a történelmi Magyarországot ábrázoló jelképek használatát a magyar válogatott meccsein, ezen jelképek használatát továbbra is fegyelmi vétségnek tekinti és büntetni fogja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában