Sok a kérdés

2023.03.04. 08:02

Rejtélyes közvélemény-kutatással bízta meg Vác polgármestere Bajnai emberét

Matkovich Ilona váci polgármester a 2022-es országgyűlési választások után egy hónappal rendelt közvélemény-kutatást az önkormányzat pénzén Bajnai Gordon emberétől – tudta meg a Magyar Nemzet.

Bajnai Gordon sajtótájékoztatót tart a Képviselői Irodaházban 2014. május 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Magyar Nemzet birtokába került egy szerződésrészlet, amely egyrészről Vác város önkormányzata és Matkovich Ilona polgármester, másrészről pedig a GlobDemo Magyarország Alapítvány és Vető Balázs kurátor között köttetett. „A Megbízó megrendeli egy kérdőíves kutatás elvégzését Vác városában” – olvasható a dokumentumrészletben, amely egy hónapnyi időtartamra szólt 2022. május 1. és 31. között, ám a felek akarata szerint meghosszabbítható.

A dokumentumrészletből nem derül ki, hogy pontosan milyen kutatásról van szó, ám Vető Balázs személye árulkodó lehet: a balliberális Magyar Hang szerint Vető – Zaránd Péter és Galgóczi Eszter mellett – a 2022-es választási kampány irányítói közé tartozott az ellenzéki oldalon.

Vető Balázs Bajnai Gordon régi embere, aki éveken át együtt dolgozott Szigetvári Viktor MSZP-s kampánytanácsadóval. Szigetvári 2006 előtt helyettes államtitkári posztot is betöltött a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányokban, majd tanácsadóként tevékenykedett, 2010 után pedig az Együtt nevű politikai formáció élén próbált érvényesülni, kevés sikerrel. Szigetvári Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon fontos háttérembere, akinek tulajdonosként komoly szerepe van a DatAdat-cégcsoport működtetésében. A DatAdat az egyesült baloldal kampányának egyik lebonyolítója volt a 2022-es országgyűlési választásokon.

A dokumentum kapcsán kérdéseket vet fel, hogy Matkovich Ilona miért egy alapítvánnyal szerződik egy közvélemény-kutatásra és miért nem egy erre szakosodott céggel? A Vető Balázs által vezetett alapítvány bírósági bejegyzése szerint „az alapítvány négy terület fejlesztését tűzi célul: szociális védőháló erősítése, demokrácia fejlesztése, gazdaság, környezetvédelem.” Hogy ebbe hogyan fér bele egy közvélemény-kutatás elkészítése, az nem világos.

A szerződéskötés ideje is érdekes: egy hónappal a 2022-es országgyűlési választások után jött létre a megállapodás, ám a következő, Matkovichot is érintő voksolás ekkor még meglehetősen messze volt. Szinte érthetetlen, hogy a polgármesternek miért volt szüksége egy közvélemény-kutatásra. A lap a témával kapcsolatos kérdéseit elküldte Matkovich Ilona váci polgármesternek.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában