Bővítés

2023.03.31. 09:22

Jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását a török parlament

A török parlament csütörtök este jóváhagyta Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozását.

MTI

Finnország NATO-csatlakozásáról szavaznak a török képviselők a parlament üléstermében, Ankarában 2023. március 30-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Burhan Özbilici

A NATO 30 tagállamából már csak Törökországnak kellett hozzájárulnia Finnország csatlakozásához.

A török parlament jelen lévő 276 képviselője egyhangúlag hagyta jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Ezzel megnyílt az út Helsinki teljes jogú tagsága előtt az észak-atlanti szövetségben. Finnország a török jóváhagyást és a még szükséges formalitásokat követően akár már a jövő héten a NATO 31. tagállama lehet.

A felvételt pedig a NATO-tagállamok kedden és szerdán esedékes külügyminiszteri találkozóján véglegesíthetik.

NIINISTÖ, Sauli
Sauli Niinistö finn elnök aláírja a Finnország NATO-csatlakozásáról szóló jogszabályt 2023. március 23-án. A finn parlament március elsején nagy többséggel, 184 igen szavazattal 7 nem ellenében fogadta el a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO).  Svédország Finnországgal közösen az ukrajnai háború tavalyi kitörése után kérte felvételét a NATO-ba
Fotós: Mauri Ratilainen / Forrás: MTI/EPA/Compic

Finnország a szomszédos Svédországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kellett fogadnia és ratifikálnia kellett a szervezet bővítését.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtök este Twitter-üzenetben üdvözölte a török ratifikációt, hangsúlyozva, hogy ezzel

a NATO családja erősebb és biztonságosabb lett.

Sauli Niinistö finn államfő közleményben mondott köszönetet a NATO tagállamainak, hogy támogatták országa immár küszöbön álló csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában