Ferenc pápa magyarországi útjának csúcspontja a Kossuth téri szentmise lesz

Ferenc pápa magyarországi látogatásának csúcspontja az április 30-i, vasárnapi szentmise lesz a budapesti Kossuth téren - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tavaszi rendes tanácskozása után csütörtökön az MTI-vel.

Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Medichini

A közleményben az MKPK tagjai ismételten kifejezték örömüket amiatt, hogy Ferenc pápa lelkipásztori látogatást tesz Magyarországon a húsvéti időszakban, április 28-30-án.

A pápa apostoli útja nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl

 - fogalmaztak, hozzátéve, Magyarország az egyetlen ország Olaszországon kívül, amelyet Ferenc pápa kétszer is meglátogat.

Az egyházfő korára tekintettel a találkozásokat budapesti helyszíneken tartják, azonban országlátogatásról van szó, így Tóth Tamás, az MKPK titkára, általános koordinátor és az apostoli utat előkészítő stáb munkáját az egyes megyés püspökök által kinevezett egyházmegyei koordinátorok is segítik.

 

A közleményben leírták a már korábban is ismertetett programot: április 28-án, pénteken délelőtt, érkezése után a pápa államfői minőségében a Sándor-palotában először a köztársasági elnökkel, majd a miniszterelnökkel találkozik.

Péntek délután 17 órakor az egyházfő a budapesti Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik. A bazilikába csak belépővel lehet majd bemenni, a részvételt az egyházmegyék és szerzetesközösségek koordinálják. A bazilika előtti térre azonban a katekétákat, hitoktatókat és minden érdeklődőt várnak, ott a találkozót a tervek szerint kivetítőn is követni lehet majd.

Szombaton, április 29-én Ferenc pápa magánlátogatást tesz az 1982-ben Fehér Anna nővér által alapított Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában. Az intézmény országos hatókörben lát el halmozott fogyatékossággal, valamint állami gondoskodásban élő látássérült gyermekeket, tanulókat.

Ezt követően az egyházfő a budapesti Rózsák terén található Szent Erzsébet-templomban az MKPK, valamint katolikus karitatív és szociális szervezetek szervezésében szegényekkel és menekültekkel találkozik.

Szombat délután ifjúsági találkozót tartanak a Papp László Sportarénában, ennek csúcspontja a pápa látogatása lesz fél 5-kor. A találkozóra főként katolikus középiskolásokat, egyetemistákat várnak, akiknek a jelentkezését és részvételét az egyházmegyék koordinálják majd.

Szombat este a pápa az Apostoli Nunciatúra épületében a Jézus Társasága tagjaival, azaz jezsuita szerzetesekkel találkozik.

 

Ferenc pápa látogatásának csúcspontja az április 30-án, vasárnap fél 10-kor kezdődő szentmise, amelyre a püspöki testület tagjai mindenkit várnak Magyarországról és a környező országokból egyaránt. A Kossuth téren tart a szektorok kialakítása, a szentmisébe való bekapcsolódást a tervek szerint a téren és környékén elhelyezett kivetítők is segítik majd.

 

Vasárnap délután, elutazása előtt a pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre látogat. Az intézmény a hittudományi kar révén csaknem négyszáz éves múltra tekint vissza, azonban jelenlegi formájában ebben az akadémiai évben ünnepli alapításának 30. évfordulóját Magyarország egyetlen szentszéki alapítású katolikus egyeteme.

Ferenc pápa az információs technológiai és bionikai kar épületében az évforduló alkalmából az egyetem képviselőivel találkozik, de jelen lesznek az egri és a szegedi katolikus fenntartású egyetemek vezetői és a katolikus főiskolák rektorai is.

A pontos részletekről az MKPK később, az előkészítő munka előrehaladtával ad majd tájékoztatást.

A püspökök testülete azt kéri: 

imádságos lélekkel készüljünk a Szentatyával való találkozásra, imádkozzuk gyakran a pápai látogatást előkészítő imát, és közösen tegyünk tanúságot az út mottójával összhangban arról, hogy Krisztus a jövőnk.

Az MKPK közleményében kitértek arra is: Cserháti Ferenc püspök betöltötte 75. életévét, Ferenc pápa február 3-án elfogadta lemondását az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöki tisztségéről. Az MKPK a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott koordinátornak Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki, akinek korábbi feladatait ez a megbízatás nem érinti.

 

A Püspöki Szinódus Általános Titkársága világméretű imanapot hirdetett május 31-re. Magyarországon a nemzeti kegyhelyeken, Máriapócson és Mátraverebély-Szentkúton lehet az imádságba szervezett és vezetett formában bekapcsolódni.

 

Azt is írták: az MKPK úgy döntött, hogy bekapcsolódik az ökumenikus imavirrasztásba Rómában, amelyet szeptember 30-án, a püspöki szinódus őszi ülésének kezdetén rendeznek meg. Magyarországot fiatalokból álló kórus képviseli majd.

Felhívták a figyelmet arra: személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról bárki jogosult rendelkezni, aki bevallást ad be. A 2018-ban benyújtott, bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig vagy visszavonásig érvényes, azt 2023-ban is figyelembe veszi a NAV.

Az MKPK azt kéri, azok is ajánlják fel adójuk 1 százalékát a Magyar Katolikus Egyháznak, akiknek a személyi jövedelemadója kedvezmények miatt nulla forint. Az egyházaknak biztosított kiegészítő állami támogatás felosztása ugyanis a rendelkezők száma alapján történik, ebbe pedig a nulla forintról szóló felajánlás is beleszámít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában