Határerősítés

2023.03.03. 10:07

Egyre agresszívebbek a bevándorlók, nagy a migrációs nyomás a Balkánon

Szerbia erősíti a határai ellenőrzését, hogy gátat szabjon az illegális bevándorlásnak, a belügyminiszter az EU képviselőjével és a bolgár kollégájával is egyeztetett a témában. Közben a határ menti városok lakói szerint nem csökken a migrációs nyomás, sőt az illegális bevándorlók türelmetlenek és agresszívek.

Migránsok Szerbiában, Horgos környékén

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Szerbia prioritása az illegális migráció visszaszorítása – erről beszélt a szerb belügyminiszter, miután egyeztetett az Európai Unió bővítési biztosával. Bratislav Gasic és Várhelyi Olivér Belgrádban ültek egy asztalhoz. A szerb tárcavezető hangsúlyozta, az ország mindent megtesz az államhatár védelme, az embercsempészet visszaszorítása, valamint a terrorizmus elleni küzdelem terén – áll a megbeszélésről szóló hivatalos közleményben a V4NA hírügynökség szerint.

Kulcsszerepe van Szerbiának a migrációban

Gasic kiemelte: a szerb állam elkötelezettségét bizonyítja az is, hogy egy külön munkacsoportot hoztak létre, melynek a feladata a törvényellenes migráció megakadályozása, s a küzdelem az embercsempészet és emberkereskedelem ellen, különösen az Európai Unióval közös határokon.

Szerbia a balkáni útvonal egyik kulcsállama, részben Belgrádon múlik, mennyi bevándorló jut el az EU schengeni határáig. 

Azért, hogy már az ország déli és keleti határán gátat szabjanak ennek a folyamatnak, a szerb belügyminiszter találkozott a bolgár kollégájával is, akivel megállapodtak, hogy együtt lépnek fel az embercsempészet ellen. Bratislav Gasic és Ivan Demerdzhiev a kalotinai bolgár–szerb átkelőnél egyeztetett.

EU-ból ki, EU-ba be

A találkozón szó esett a két rendőrség együttműködési lehetőségéről az illegális bevándorlás elleni küzdelem terén. Ezzel összefüggésben a két politikus hangsúlyozta, hatékonyabb intézkedések kellenének, hogy sikeresebben fel tudjanak lépni a migrációval szemben. 

A balkáni országok együttműködése azért is fontos lenne, mert Szerbiába többnyire Bulgária felől érkeznek az illegális migránsok. Így abban a helyzetben találja magát Szerbia, hogy az Európai Unióból szöknek át hozzá a bevándorlók, hogy aztán a területén áthaladva újra az EU-ba próbáljanak meg bejutni.

„Szerbia készen áll arra, hogy megerősítse a határai ellenőrzését, és arra is, hogy intenzívebbé tegye az együttműködését Bulgáriával, hogy közösen harcoljanak az embercsempész bandák ellen, akik szervezetten szállítják a migránsokat a mi országunk területén” – nyilatkozta a sajtónak a helyszínen Bratislav Gasic.

A bolgár miniszter elmondta: Szófia tisztában van az illegális migráció okozta problémákkal. Demerdzhiev megjegyezte: Szerbiára, mint megbízható partnerre tekint ebben a tekintetben.

Szükség is van az együttműködésre. Legalábbis ezt mutatják a hivatalos adatok, amelyek szerint 

csak 2022-ben mintegy 120 ezer migránst fogadtak a befogadóközpontokban Szerbiában, de sokan vannak, akik nem hajlandók a legális táborokban lakni. 

Ők inkább az erdőkben, s elhagyatott épületekben húzzák meg magukat a magyar–szerb és a szerb–horvát határ közelében.

A helyiek újabb migránsleszámolástól tartanak

Az illegális bevándorlókat taxik szállítják a kerítéshez közeli erdőbe, hogy utána megpróbálhassanak az EU területére jutni. A közösségi oldalakon a helyiek arról írnak, hogy ezek a jelenetek szinte mindennaposak Szabadkán.

Csak, hogy ne legyen unalmas. Már napközben is hozzák a turistákat. Ebben a két zombori rendszámú autóban 14 -en voltak

 – írja az egyik helyi lakos.

A szabadkaiak szerint noha az elmúlt hetekben kevesebb migránst lehetett látni az utcákon, mégsem állt meg az illegális bevándorlás.

Tele van az erdő a migránsokkal, az utcákon is látni őket. Természetesen agresszívak is. Erről tanúskodik egy támadás is, amelyet egy nő ellen követtek el valamelyik nap. Sajnos megszoktuk már ezt a helyzetet, remélem tesz valaki valamit, legalább akkor, ha nagyobb fegyveres konfliktus lesz, olyan, mint tavaly júliusban. Sajnos, de így van

– panaszkodott egy szabadkai férfi a Facebookon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában