Újdonság nélkül

2023.02.05. 21:31

Elemző: a Demokratikus Koalíció akar lenni az első számú kormányellenes erő

A Demokratikus Koalíció akar az első számú kormányellenes erő lenni, erre a szerepre pedig már egy évtizede készül a Nézőpont Intézet elemzője szerint.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A DK vasárnapi pártrendezvénye elsősorban a saját szavazóközönség keménymagjának szólt. Alapérzelmekre hatni egy párteseményen politikailag racionális döntés. Ez persze nem jelenti azt, hogy a döntés helyes is, hiszen a politikai élet nulladik törvénye az, hogy a választókat semmilyen körülmények között nem sértegetjük – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője Gyurcsány Ferenc kongresszusi beszédével kapcsolatban.

Az üzenet

„Ki kell mondani a nevüket és hogy szégyent hoztok a hazára. Nekünk azt kell mondani, hogy ezt a rendszert szolgálni, a Fideszt aktívan támogatni az több mint bűn, az szégyen. Szégyelljétek magatokat!” – üzent több mint hárommillió szavazópolgárnak a DK elnöke. Talabér Krisztián szerint Gyurcsány Ferenc beszédének legfontosabb üzenete az volt, hogy

a Demokratikus Koalíció kíván lenni az első számú kormányellenes erő.

Ebben viszont semmi újdonság nincs az elemző szerint: a DK már egy évtizede tudatosan készül erre a szerepre, ám átütő sikert csak az utóbbi évek politikája hozott számukra. Ez a siker viszont relatív: nem a párt emelkedik ki erőteljesen a baloldali politikai mezőnyből, hanem a többi kormányellenes erő teljesít alul. Gyurcsány Ferenc erődemonstrációt is tartott ma, hiszen név szerint köszöntötte azokat a politikusokat, akik az utóbbi időben igazoltak át egy másik pártból a Demokratikus Koalícióba – mondta.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában