Elhibázott politika

2023.02.19. 07:29

Alapjogokért Központ: Európa csak veszíthet a szankciókkal

A szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, így teljesen felesleges a tizedik csomag kidolgozása – mondta Villányi-Kovács Ilona, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Cseh katonák a Dukovanyi Atomerőműnél tartott gyakorlaton 2022. november 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Lukas Kabon

Az Európai Unió jelenleg megújuló energia felhasználásáról szóló reformmal és villamosenergia-piaci reform kidolgozásával próbálja megóvni magát az orosz energiának való kiszolgáltatottságtól. Nem szabad támogatni a tizedik szankciós csomag tervében felvázolt további korlátozásokat, semmilyen területen – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

A szankciók pedig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, erre jó példa erre az uniós hatodik szankciós csomagja, amelyet az orosz kőolajra és kőolajtermékekre vetettek ki. Villányi-Kovács Ilona emlékeztetett, az olajembargó bevezetésére fokozatosan került sor, a nyersolaj esetében már 2022. december 5-től, majd a finomított kőolajtermékek esetében 2023. február 5-től lépett hatályba a tilalom. 

Nagy eredmény, hogy Magyarország azok között a tagállamok között van, amelyek sikeresen elérték, hogy ezen időpontokat követően is tudjanak orosz kőolajat importálni. 

Jelen állás szerint elmondható, hogy Magyarországon, illetve a régiós országokban az ellátásbiztonság biztosított marad egészen addig, amíg elérhető az orosz olaj. 

A képlet hasonló a tizedik szankciós csomaggal is, a nukleáris energia embargója esetén ugyanez folytatódna. Villányi-Kovács Ilona kiemelte, 

Európában 18 oroszok által tervezett atomerőmű van, köztük a paksi is, amely az itthon megtermelt villamos energia nagyjából felét biztosítja.

A Roszatom jelenleg is nyereséges társaság, világviszonylatban vezető pozíciót tölt be az atomenergetika több területén – kiterjedtségét a tevékenységi területein kívül jól mutatja, hogy összesen háromszázharmincezer (!) munkavállalót foglalkoztat.

Ezért a szankciós körbe kerülését követően csak eladná a fűtőelemeit másoknak, például a BRICS-csoportnak (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika).

Az unió ezzel csak veszíthet, ennek okán ha a szankciópárti tagállamok továbbra is a vesztükbe rohannának, Magyarországnak végig arra kell törekednie, hogy a szankciók alkalmazása alól kivételt képezhessen.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában