Koronavírus

2023.01.18. 10:34

Mérsékelten zajlik a járvány, múlt héten 866 új fertőzöttet igazoltak

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 176, közülük 6 207 670-en a második, 3 904 179-en a harmadik, 418 600-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a Koronavírus Sajtóközpont. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) arról tájékoztatott, hogy csökkent a szennyvízben a koronavírus koncentrációja.

Beoltanak egy nőt az eredeti vírustörzsre, továbbá az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett új Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal - negyedik, megerõsítő oltásként - a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. október 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Az előző héten 866 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 191 200-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt a múlt héten 51, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 629-re emelkedett. A gyógyultak száma 2 133 974, az aktív fertőzötteké 8597-re csökkent. Jelenleg 523 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen – közölte a Koronavírus Sajtóközpont. 

A közlemény szerint Magyarországon a járvány jelenleg „mérsékelten zajlik”, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Hangsúlyozták: a vírus továbbra is az oltatlanokat veszélyezteti a leginkább, ezért őket változatlanul a vakcina felvételére kérik.

 A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg előzőt – tették hozzá.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán honlapján arról tájékoztatott, hogy a szennyvízben csökken a koronavírus koncentrációja.  

Azt írták, hogy

a korábbi hetekben tapasztalt emelkedés után a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége a második héten az országos átlagot tekintve ismét csökkent.

A vizsgált városok közül csökkenő tendencia figyelhető meg a Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telep mintájában, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Veszprémben és Zalaegerszegen, míg a többi helyszínt stagnálás jellemzi – tették hozzá.

Közölték, hogy a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja egyedül Pécsen magas, a többi városban az „emelkedett” kategóriába sorolható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában