Kapcsolatok

2023.01.18. 10:10

Szijjártó: a blokádokra és szankciókra épülő politikák sikertelenek saját céljaik szempontjából (videó)

A blokádok és a szankciók sikertelenek a céljaik elérése szempontjából, és csak nehézségeket okoznak azoknak az embereknek, akik nem tehetnek ezek okairól, ez tapasztalható Európában és Kubában is - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Havannában.

Forrás: Facebook

Fotó: BORSOS MATYAS

A blokádok és a szankciók sikertelenek a céljaik elérése szempontjából, és csak nehézségeket okoznak azoknak az embereknek, akik nem tehetnek ezek okairól, ez tapasztalható Európában és Kubában is - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Havannában. 

A tárcavezető mindenekelőtt arról számolt be, hogy 

a világ napjainkban a veszélyek korszakát éli, fegyveres konfliktus zajlik Ukrajnában és több más országban, az infláció az egekben van, az élelmiszerellátás akadozik és a migrációs hullámok is egyre súlyosabbak. 

"Ahhoz, hogy valahogyan túl legyünk ezen a helyzeten (.), arra van szükség, hogy a nemzetközi politika újra a kölcsönös tisztelet talajára térjen vissza, s a szankciók és a blokádok korszakát váltsa fel újra a párbeszéd és a tárgyalások korszaka" - szögezte le. 

"Az elmúlt években azt tapasztalhattuk, hogy a blokádokra és szankciókra épülő politikák mind-mind sikertelenek lettek saját céljaik szempontjából, és csak nehézségeket, szenvedéseket okoztak azoknak az embereknek, akik igazából nem tehettek azon okokról, amelyek miatt ezek bevezetésre kerültek" - jelentette ki. 

"Sőt sok esetben a szankciók és a blokádok inkább azok számára voltak fájdalmasak, akik bevezették azokat" - tette hozzá. 

Szijjártó Péter a Kubával szembeni amerikai blokád kapcsán kiemelte, hogy

 annak feloldását hazánk is támogatja, az erről szóló ENSZ-határozatot évről-évre meg is szavazza a kormány a többi európai uniós tagállammal együtt. 

Mint mondta, az EU "nem véletlenül" kötött együttműködési megállapodást Havannával.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a 

Magyarország és Kuba közötti együttműködésből a magyar gazdaság is sokat profitálhat, hiszen a szigetországban nagy szükség van a fejlett mezőgazdasági, élelmiszeripari és vízgazdálkodási megoldásokra, technológiákra. 

Aláhúzta: a felek már tárgyalnak konkrét együttműködési projektekről a baromfi- és sertésfeldolgozás, illetve a természeti katasztrófákkal szembeni védekezés területén. 

Majd hozzátette, hogy a két ország között széleskörű felsőoktatási együttműködés van, alapvetően az agrártudományok területén, azonban ezt az orvostudományok, az egészségipar területére is ki fogják terjeszteni. 

"Mi tehát továbbra is a párbeszédben és a kölcsönös tiszteletben hiszünk, ezeknek kellene felváltaniuk a blokádok és a szankciók időszakát, amely sajnos a veszélyek korának egyik velejárója" - fogalmazott. 

Szijjártó Pétert a nap folyamán fogadta Miguel Díaz-Canel kubai elnök, illetve kétoldalú tárgyalásokat folytat majd Bruno Rodríguez külügyminiszterrel, valamint Rodrigo Malmierca külkereskedelmi és külföldi befektetési miniszterrel is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában