Ukrán válság

2023.01.05. 06:05

Putyin bejelentette a tűzszünetet, meglepő az ukránok reakciója

Az ukrajnai háború 316. napjának krónikája

Ukrán katonák mágnesterápiás kezelést kapnak egy rehabilitációs központban a kelet-ukrajnai Harkiv nagyváros térségében, 2022. december 30-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Vaszilisza Sztepanenko

Charles Michel: hamis és képmutató az orosz fegyvernyugvásról szóló bejelentés

Az Európai Tanács elnöke hamisnak és képmutatónak nevezte az egyoldalú orosz fegyvernyugvásról szóló bejelentést a Twitteren csütörtökön közzétett üzenetében. 

Charles Michel aláhúzta: 

a Kreml az agresszor, az áldozat pedig az ukrán nép. 

Szavai szerint az egyoldalú tűzszünet bejelentése ugyanolyan hamis és képmutató, mint az ukrán területek jogtalan annektálása és az azt kísérő népszavazások. 

Az európai uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének véleménye szerint 

az orosz csapatok kivonása az egyetlen komoly lehetőség a béke és biztonság helyreállítására. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a harci érintkezés egész vonalán egyoldalú fegyvernyugvást rendelt el január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából. 

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója "cinikus csapdának", "a propaganda elemének" nevezte a bejelentést, majd az ukrán vezetés visszautasította a fegyvernyugvást.

Ukrán elnöki tanácsadó: "cinikus csapda" az orosz pátriárka tűzszüneti javaslata

"Cinikus csapdának" nevezte Kirill orosz pátriárka tűzszüneti felhívását Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója csütörtökön a Twitteren. 

Kirill pátriárka arra hívta fel az ukrajnai háborúban részt vevő feleket, hogy tartsanak fegyvernyugvást az ortodox karácsony alkalmából január 6-án déltől a január 7-én élfélig. 

"Az orosz ortodox egyház felhívása a karácsonyi fegyverszünetre cinikus csapda és a propaganda eleme" 

- vélekedett Podoljak. 

Szerinte az orosz ortodox egyház "nem a legfelsőbb tekintélye a globális ortodoxiának", és pusztán a háborús propaganda eszközeként működik. 

Emlékeztetett arra, hogy az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához. 

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban leszögezte, hogy 

Ukrajna nem fog semmiféle tárgyalásokat folytatni Oroszországgal az úgynevezett karácsonyi tűzszünetről. 

Ezt a tisztségviselő azután jelentette ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyoldalúan elrendelte a fegyvernyugvást az ortodox karácsony idejére. "Van egy nagyon egyszerű megoldás: fogják a bőröndjeiket és menjenek vissza Oroszországba. Nem fogunk fegyverszünetről tárgyalni velük. Semmi közünk hozzá" - mondta Danyilov. 

Közben Jaroszlav Jarusevics, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők ismét lőtték a megyeszékhely központját. Eltaláltak egy lakóházat, aminek következtében egy húszéves férfi a helyszínen meghalt. 

Pavlo Kirilenko, a keleti Donyeck megye kormányzója egy tévéműsorban elmondta, hogy Bahmut városa - amelynél az elmúlt időszakban a leghevesebb harcok folytak - mintegy hatvan százalékban megsemmisült. A szerdai orosz tüzérségi támadásokban két nő vesztette életét a városban. Szavai szerint az orosz csapatokat az ukrán erők a város határában tartóztatták fel, és nem engedik őket betörni a településre. 

Az ukrán határőrszolgálat csütörtöki közleményében azt írta, hogy előző nap, amikor az orosz erők rohamot kíséreltek meg az ukrán csapatok ellen Bahmutnál, a határőrök mesterlövészei másfél kilométer távolságból lelőttek három orosz katonát. A határőrök aknavetőkkel is lőtték az orosz katonákat.     

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint 

eddig Ukrajnában hozzávetőleg 109 720 orosz katona halt meg, közülük 810 az elmúlt napon.

Putyin bejelentette a tűzszünetet, meglepő az ukránok reakciója

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából - közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata. 

Putyin elmondta, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett.

Az orosz külügyminisztérium és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte, hogy Moszkvához Kijev részéről nem érkezett tűzszüneti javaslat, 

CSÜTÖRTÖKÖN KÉSŐ DÉLUTÁN AZONBAN ZELENSZKIJÉK A TŰZSZÜNETET ELUTASÍTOTTÁK. AZ OROSZ CSAPATOKNAK EL KELLENE HAGYNIUK UKRAJNÁT A TŰZSZÜNET ELŐTT


– üzenték meg.

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy rendeljen el tűzszünetet január 6-án déltől január 7-én éjfélig.

Ezt mondta a volt amerikai kém az oroszokról

Scott Ritter nyugalmazott amerikai kém nemrég egy interjú során beszélt arról, hogy a nyugati várakozásokkal szemben Oroszország sikeresen megállította a kijevi kísérleteket Donbasz elfoglalására és ezzel egyedüliként mert szembeszállni a NATO-val. Kifejtette, hogy a nyugati hatalmak közül kevesen számítottak arra, hogy Oroszország valóban beavatkozik katonailag a donbaszi helyzetbe. Kiemelte, hogy a Nyugat továbbra sem hajlandó konkrét diplomáciai lépéseket tenni a béke érdekében, ami szintén arra utal, hogy a nyugati vezetők nem veszik komolyan Moszkvát.

Ukrán elnöki tanácsadó: "cinikus csapda" az orosz pátriárka tűzszüneti javaslata

„Cinikus csapdának” nevezte Kirill orosz pátriárka tűzszüneti felhívását Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója csütörtökön a Twitteren. Kirill pátriárka arra hívta fel az ukrajnai háborúban részt vevő feleket, hogy tartsanak fegyvernyugvást az ortodox karácsony alkalmából január 6-án déltől a január 7-i nap végéig.

„Az orosz ortodox egyház felhívása a karácsonyi fegyverszünetre cinikus csapda és a propaganda eleme”

 - vélekedett Podoljak. Szerinte az orosz ortodox egyház „nem a legfelsőbb tekintélye a globális ortodoxiának”, és pusztán a háborús propaganda eszközeként működik. Emlékeztetett arra, hogy az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához.

Közben Jaroszlav Jarusevics, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők ismét lőtték a megyeszékhely központját. Eltaláltak egy lakóházat, aminek következtében egy húszéves férfi a helyszínen meghalt.

Pavlo Kirilenko, a keleti Donyeck megye kormányzója egy tévéműsorban elmondta, hogy 

Bahmut városa - amelynél az elmúlt időszakban a leghevesebb harcok folytak - mintegy hatvan százalékban megsemmisült.

A szerdai orosz tüzérségi támadásokban két nő vesztette életét a városban. Szavai szerint az orosz csapatokat az ukrán erők a város határában tartóztatták fel, és nem engedik őket betörni a településre.

Az ukrán határőrszolgálat csütörtöki közleményében azt írta, hogy előző nap, amikor 

az orosz erők rohamot kíséreltek meg az ukrán csapatok ellen Bahmutnál, a határőrök mesterlövészei másfél kilométer távolságból lelőttek három orosz katonát. A határőrök aknavetőkkel is lőtték az orosz katonákat.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint eddig Ukrajnában hozzávetőleg 109 720 orosz katona halt meg, közülük 810 az elmúlt napban.

Putyin Erdogannak: Kijevnek el kell fogadnia Moszkva feltételeit

Az ukrajnai politikai rendezés érdekében Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit és a megváltozott területi realitásokat - jelentette ki  Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml sajtóosztályának tájékoztatása szerint csütörtökön török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogan elnöknek.

Putyin azt hangoztatta, hogy a 

Nyugat romboló szerepet játszik a konfliktusban, mert fegyvert szállít Kijevnek, valamint műveleti információval látja el és célpontokat azonosít be a számára.

Mindemellett az Erdogan által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott török közvetítéssel kapcsolatban az orosz államfő 

„megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre - feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott (orosz) követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat”

 - olvasható a tájékoztatóban.

A két elnök szót ejtett az ukrán gabonaexportról szóló isztambuli megállapodásokról, valamint az Oroszországból érkező élelmiszer- és műtrágyaszállítások feloldásáról is. „Hangsúlyozták a jóhiszemű, átfogó megközelítés szükségességét, amely magában foglalja az orosz export előtt álló valamennyi akadály felszámolását” - állt a közleményben.

A felek kitértek a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok további bővítésére, elsősorban az energiaágazatban. Hangsúlyozták az olyan stratégiailag fontos közös projektek végrehajtásának prioritását, mint egy regionális gázközpont létrehozása Törökországban és az akkuyui atomerőmű megépítése.

Putyin és Erdogan a szíriai rendezés kilátásaival kapcsolatban pozitívan értékelte az orosz, a török és a szíriai védelmi miniszter 2022 decemberében Moszkvában megtartott találkozóját, amelyen részt vettek a három ország hírszerző szolgálati vezetői is. A két államfő kifejezte abbéli reményét, hogy a háromoldalú kapcsolatok fejlesztése hozzájárul Szíria helyzetének kardinális javulásához, beleértve a területi integritás helyreállítását, a menekültprobléma megoldását és a nemzetközi terrorista szervezetek elleni küzdelmet.
 

Újabb ukrán provokáció

A Fehérorosz határőrség arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők provokációba kezdtek a fehérorosz-ukrán határszakaszon. A legutóbbi eset alkalmával ukrán katonák fogtak fegyvert egy fehérorosz határőrre, de több olyan eset is volt, amikor fenyegető mozdulatokkal és kézjelekkel provokáltak.

Erdogan egyoldalú tűzszünetre és méltányos megoldásra kérte Putyint a béke érdekében

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és "egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval" mozdítsák elő - jelentette be a török elnöki hivatal csütörtöki közleményében.

Erdogan és Putyin elnök rendszeresen egyeztet telefonon az orosz-ukrán háború február 24-i kitörése óta. 

Törökország az ENSZ-szel karöltve fontos közvetítő szerepet játszott az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás tető alá hozásában.

„Erdogan elnök kifejtette, hogy a békekötést és a tárgyalásokat célzó felhívásokat egyoldalú tűzszünettel és egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval mozdítsák elő”

 - fogalmazott az elnöki közlemény, hozzátéve, hogy Erdogan emlékeztette Putyint a gabonamegállapodás pozitív hatására.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonatermelője és -exportálója, de az ukrán gabonatermés és az export mértéke is visszaesett, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, és tengeri blokád alá vonta kikötőinek egy részét.

A török és az orosz elnök ezenkívül egyeztetett a szíriai helyzetről is, ennek kapcsán Erdogan hangsúlyozta Putyinnak: konkrét lépésekre van szükség, hogy a szíriai határ környékét megtisztítsák a kurd fegyveresektől

 - fogalmazott a nyilatkozat.

„Erdogan elnök kiemelte: itt az ideje, hogy konkrét lépéseket tegyenek a török határrégió, különösen Tell Rifaat és Manbij térségének megtisztítására a PKK/PYD/YPG terrorista szervezetektől” - zárult a török elnöki közlemény.

Nyolcmillióhoz közelít az Európában regisztrált ukrajnai menekültek száma

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint 915 287 Ukrajnából érkezett menekült van jelenleg regisztrálva Európában. 

Oroszország tavaly február végén indított háborújának kezdete óta az UNHCR szerint több mint 17 millió ember menekült el Ukrajnából valamelyik európai országba. Azóta több mint 9,1 millióan már visszatértek hazájukba.

A legtöbben - több mint 8,6 millióan - Lengyelországba utaztak, ahol jelenleg is több mint 1,5 millióan vannak hivatalosan menekültként nyilván tartva, de mintegy 6,5 millióan onnan már vissza is tértek Ukrajnába.

Magyarországra az UNHCR adatai szerint mintegy kétmillió ember érkezett Ukrajnából, a magyar hivatalos nyilvántartásban 33 316 ezer ukrajnai menekült szerepel. A jelentésben arról nem szólnak, Magyarországról hányan tértek vissza Ukrajnába.

Fegyvernyugvásra kér Kirill orosz pátriárka

Január 6-án déltől január 7-én a nap végéig tartó fegyvernyugvásra hívta fel az ukrajnai konfliktusban részt vevő valamennyi felet a küszöbönálló ortodox karácsony alkalmából Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája.

Kirill orosz pátriárka karácsonyi istentiszteletet tart a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, 2022. január 6-án
Fotós: Kirill Kudryavtsev / Forrás: AFP

Felhívását csütörtökön az orosz ortodox egyház honlapján tették közzé. A pátriárka a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre annak érdekében szólított fel, hogy az ortodoxok részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián.

Harckocsik haladnak Ukrajna felé

Romániában videózták le, amint török gyártmányú BMC Kirpi MRAP járművek haladnak Ukrajna irányába. Ankara a tervek szerint összesen kétszáz Kirpit küld Kijevnek, melyből még augusztusban ötvenet leszállítottak - írja a mandiner.hu.

Ennyit esett tavaly az ukrán GDP

Ukrajna bruttó hazai összterméke (GDP) 30,4 százalékkal esett 2022-ben, a legnagyobb mértékben az elmúlt 30 évben az Oroszországgal vívott háború miatt - jelentette ki az ukrán gazdasági miniszter.

Julija Szviridenko, aki egyben első miniszterelnök-helyettes is, kijelentette, hogy Ukrajna gazdasága a legnagyobb veszteségeket szenvedte el azóta, hogy 1991-ben elnyerte függetlenségét a Szovjetuniótól, de a visszaesés kisebb volt az eredetileg vártnál.

A Reuters idézte a gazdasági minisztériumnak azt a közlését, miszerint az ukrán energiainfrastruktúra elleni orosz rakétatámadások továbbra is nyomást gyakoroltak az üzleti tevékenységre és a hangulatra.
Ukrajna GDP-je 2021-ben 3,4 százalékkal nőtt.

Jelentős ellentámadásra készülnek az ukránok

Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium vezetője nemrég bejelentette, hogy tavasztól ismét felpörögnek majd az események, mivel az ukránok jelentős ellentámadásra készülnek a front minden vonalán. Budanov elmondta azt is, hogy a legjelentősebb küzdelmekre márciusban kerülhet majd sor.

Újabb amerikai tankokat kaphat Ukrajna

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok fontolgatja Bradley harcjárművek küldését Ukrajnába. Az erős löveggel ellátott páncélozott járműveket az amerikai hadsereg a nyolcvanas évek közepe óta használja – írta a The Guardian

Robbanások Melitopolban

Az orosz fennhatóság alatt álló város hatóságai január 4-én késő este jelentették, hogy robbanások voltak a városban és a külvárosi részeken. Áldozatokról, károkról egyelőre nincs jelentés.

Csaknem 14 ezren érkeztek szerdán Magyarországra

Magyarország területére 2023. január 4-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5988 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7930 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 286 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 4-én 102 ember, köztük 55 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Újabb komoly orosz katonai veszteség

Az ukrán erők csapást mértek egy orosz ideiglenes katonai bázisra Zaporizzsja megyében, aminek következtében mintegy 80 orosz katona meghalt vagy megsebesült - írta szerda esti jelentésében az ukrán vezérkar.

A támadást kedden hajtották végre az orosz ellenőrzés alá került Tokmak település környékén.

A vezérkar arról is tájékoztatott, hogy az orosz ellenőrzés alatti Luhanszkban, a megyei kórház neurológiai osztályán
A Wagner orosz zsoldoscsoport több mint száz tagját kezelik különböző sérülésekkel. 

A kijevi katonai vezetés közölte még, hogy szerdán az orosz csapatok főként a Donyeck megyei Liman, Bahmut és Avgyijivka települések irányában hajtottak végre támadó műveleteket.

Bírálják az orosz katonai vezetést Makijivka miatt

Az ukrajnai háború eseményeit követő orosz háborús blogok szerint a makijivkai veszteség a katonai apparátuson belüli általános problémákra és rendszerszintű hibákra vezethető vissza - írta az ISW amerikai agytröszt.

A blogok szerint az orosz egységek további, kizárólag mozgósított újoncokból történő felépítése nem fog a mozgósított állomány létszámának megfelelő harci erőt generálni.

Makijivkára az év végén mért rakétacsapást az ukrán hadsereg, orosz bevallás szerint 89 katona halt, meg, de ez szám jóval magasabb 300-400 lehet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában