Energiaellátás

2022.12.11. 20:40

Azeri-georgiai-román-magyar áramvezetékről szóló megállapodást ír alá Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök december 17-én Bukarestben aláírja az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az erről szóló romániai sajtóhíreket.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján tartott közös sajtótájékoztatón 2022. november 24-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A beszámolók szerint 

az eseményen részt vesz Klaus Iohannis román államfő, Irakli Garibashvili georgiai miniszterelnök, Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter augusztusban, az azeri energiaminiszterrel folytatott tárgyalása után jelentette be, hogy Azerbajdzsán nagy mennyiségű zöld villamosenergiát fog előállítani, melyet egy tengeralatti vezetéken előbb Georgiába, onnan pedig Romániába fognak eljuttatni. 

Abban egyeztünk meg – írta akkor Szijjártó Péter, hogy Magyarország csatlakozik ehhez a nagyszabású tervhez, mivel ahhoz, hogy a projekt EU-támogatást kapjon, legalább két tagország részvétele szükséges. 

Így hazánk felé szállíthatják tovább a zöld villamos áramot, melyet részben mi, magunk is felhasználhatunk, részben pedig tranzitútvonalként tudunk szolgálni 

– fogalmazott közösségi oldalán a külügyminiszter.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában