Dollárbaloldal

2022.12.16. 15:39

Amerikából pénzelték Gulyás Márton propagandavideóit is

Komoly dolláralapú támogatásban részesült az elmúlt években a szélsőbaloldali aktivista, Gulyás Márton Partizánja. A YouTube-csatorna a választási országjáró útjához szükséges 98 ezer dollárt az elmúlt hetekben a magyar titkosszolgálati jelentésben is felbukkanó National Endowment for Democracytól (NED) kapta.

Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom alapítója felszólal a mozgalom választási nagygyűlésén Budapesten, a Gödör Klubban, 2017. november 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Nem mellesleg a NED-et nyílt források úgy említik, mint a CIA hivatalossá tett megjelenését külföldön. Érdemes tudni a szervezetről, hogy éves előirányzatot kap az Egyesült Államok költségvetéséből.

De nem a NED-től kapott összeg volt a Partizán egyetlen külföldi finanszírozása, ugyanis a German Marshall Fund (GMF) is pénzelte a csatornát. A GMF meghívásos pályázatán 15 ezer dolláros, továbbá a The Foundation for Democracy and Pluralism meghívásos pályázatán 200 ezer eurós díjazásban részesültek. Saját bevallásuk szerint az előbbit eszközbeszerzésre, az utóbbit az új stúdió kialakítására, illetve új szerkesztőségi iroda felújítására fordították – adta hírül az Origo.

A Partizán mindemellett a dollármédia és a dollárbaloldal tevékenységének egyik látványos kapcsolódási pontja is. Ugyanis nem kizárólag a külföldi finanszírozás volt közös elem, hanem az adatgyűjtés és a könyvelés terén is egybefonódtak a baloldali pártok és Gulyásék.

A magát műsorvezetőnek beállító szélsőbaloldali aktivista, Gulyás Márton kampánymunkáját Márki-Zay Péter többször nyilvánosan is megköszönte. A választás óta az is kiderült, hogy a Partizán felhasználóinak adatai is Bajnai Gordonékhoz kerültek, a könyvelőjük pedig szintén ugyanaz. A külföldi finanszírozás mellett ez a két szempont is a baloldali lejárató dollármédiumhoz, a DK-közeli EzaLényeghez teszi hasonlatossá Gulyásék csatornáját.

A Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) több mint 1,8 milliárd forintot kapott Amerikából a NED-es kapcsolatokkal rendelkező Action for Democracy nevű szervezeten keresztül. A Bajnai Gordon volt kormányfő és a Karácsony Gergely főpolgármester korábbi tanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy ezenfelül egymilliárd forintnyi támogatást juttatott az Ezalényeg című álhírportál kiadójához is. Az említett összegek végül jórészt a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-csoportnál landoltak. Mint köztudott, tulajdonképpen a DatAdat bonyolította a baloldal teljes választási kampányát.

Az is érdekes, hogy éppen a választást megelőző esztendőben, 2021-ben emelkedett évi 5 millióról 272 millióra a Partizán bevétele.

A tengerentúlról érkező milliárdok, vagyis az amerikai befolyásolás miatt sérülhetett az ország szuverenitása, a történteket a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálják, ráadásul a kampányt kísérő gyanús ügyletek, tranzakciók miatt több büntetőeljárás is indult.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában