Európa-bajnok a magyar rezsicsökkentés

2022.11.11. 20:27

Magyarországon a legolcsóbb az áram és a gáz Európában

Az októberi adatok alapján Magyarország továbbra is az egyik legolcsóbb energiaárat biztosítja a magyar fogyasztóknak - írja a Bennfentes.net.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Teknős Miklós

A portál összesítése szerint:

Az októberi adatok alapján Magyarország továbbra is az egyik legolcsóbb energiaárat biztosítja a magyar fogyasztóknak.

Eközben Európa több országában meredeken emelkedik az áram és a gáz ára.

A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Dublinban 44, Rómában 30, Bécsben 24, Berlinben pedig 15 százalékkal emelkedett szeptemberhez képest.

Szeptemberhez képest a lakossági földgáz ára októberben Rómában 97, Luxembourgban 64, Lisszabonban pedig 58 százalékkal emelkedett.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi nemzetközi árakat összehasonlító vizsgálata szerint több európai nagyvárosban ismét tovább emelkedtek a háztartások energiaköltségei.

Azonban, mint az alábbi grafikán is látható, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és a MEKH megbízásából készült, a nemzetközi árakat összehasonító vizsgálat októberben is több európai fővárosban regisztrált jelentős energiaár-növekedést. 

Az elektromos áram árának havi változása Európában. Minél sötétebb kék egy ország, annál nagyobb a drágulás mértéke (Forrás: Bennfentes.net

Az alábbi grafika a polgári végfelhasználók által fizetendő áramárat mutatja októberben. Látszik, hogy a magyar a második legolcsóbb Európában:

Forrás: Bennfentes.net

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei októberben sem emelkedtek. A nemzetközi összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,17 eurócent/kWh) fizették a villamos energiáért.

Azok a háztartások, amelyek húsz százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, 10,56 eurócent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban – írja a Bennfentes.net 

 

Miközben szeptemberhez képest a lakossági földgáz ára októberben Rómában 97, Luxembourgban 64, Lisszabonban pedig 58 százalékkal emelkedett, aközben a rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz továbbra is nálunk volt a legolcsóbb.

 

Átalagfogyasztás (63,645 MJ) esetén a földgázért októberben is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,52 eurócent/kWh). Az átlagot húsz százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,12 eurócent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Az európai gázáremelkedést szeptemberről októberre az alábbi térkép mutatja meg:

Forrás: Bennfentes.net 

Az alábbi térképen pedig látható, hogy Magyarországon fizetjük a legalacsonyabb árat a gázért:

Forrás: Bennfentes.net 

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az alapfelmérést az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT végezi.

Az európai gázárak és áramárak brutális emelkedéséről az alábbi grafikonok nagyon szemléletesen beszélnek – tette hozzá a lap.

A gáz árának emelkedése Európában. A legalul lévő világoskék pöttyök jelölik a magyar árat:

Forrás: Bennfentes.net 

Az áram árának európai emelkedését mutatja az alábbi grafikon. A lila pöttyök jelölik a magyar árat:

Forrás: Bennfentes.net 

A Bennfentes eredeti cikke itt olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában