Nemzetépítő munka

2022.11.17. 18:09

Orbán Viktor: mi mindig a történelem magyar oldalán állunk

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta a Diaszpóra Tanács tagjait, akiknek köszönetet mondott azért, hogy az általuk vezetett szervezetek az elmúlt időszakban is világszerte eredményesen és bátran kiálltak Magyarország mellett a nemzetközi vitákban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

Orbán Viktor miniszterelnök (középen) fogadja a világban szétszórtságban élő magyarság szervezeteit tömörítő Magyar Diaszpóra Tanács tagjait a Karmelita kolostorban 2022. november 17-én

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Orbán Viktor szerint a legutóbbi Diaszpóra Tanács ülés óta sem lett könnyebb a világ magyarságának helyzete, akkor világjárvány dúlt, most pedig háború van. 

Nem könnyű talpon maradni és ésszerű politikát folytatni, szorongatnak bennünket Brüsszelből is, és közben egy gazdasági visszaesés bontakozik ki a szemeink előtt

 - mondta.

A legvalószínűbb szerinte az, hogy az Európai Unióban csak a Közép-Európai országok tudnak kimaradni a recesszióból, ez a célja Magyarországnak is, erre van reális esély, ha a kormány sikeresen végigviszi a válságkezelő munkát.

A nemzetközi politikában most több szövetségesünk, több barátunk van, mint volt - fejtette ki Orbán Viktor az olaszországi, az izraeli és a félidős amerikai választások eredményeire utalva.

Mi egy világnemzet vagyunk, minden hang fontos a nemzetközi csatazajban, amely ellensúlyozza azt a sok megalapozatlan negatív vélekedést, amelyet politikai ellenfeleink terjesztenek hazánkról

 - mondta a fogadáson Orbán Viktor.

Leszögezte: mi a történelem magyar oldalán állunk; ott is maradunk, kiállunk az érdekeink mellett, így végezzük el a nemzetépítő munkát, amihez továbbra is kérjük és köszönjük a Diaszpóra Tanács értékes hozzájárulását.

Hazaváró Iroda és speciális ösztöndíjprogram indul a diaszpóra számára

Speciális ösztöndíjprogram indul, támogatandó a diaszpóra fiataljainak magyarországi felsőoktatási tanulmányait - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács XI. ülésén csütörtökön Budapesten.

A programot Csák János kulturális és innovációs miniszterrel együttműködve valósítják meg.

A szerdai kormányülésen született döntés a Welcome Office (Hazaváró Iroda) létrehozásáról, amellyel azokat kívánják segíteni, akik úgy döntenek, véglegesen vagy átmenetileg hazatelepülnek Magyarországra. Az irodában intézik majd például a nyugdíjfolyósítással, diplomahonosítással, jogosítvánnyal összefüggő ügyeket - közölte Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a magyar kormány nemzetpolitikája nem esetleges, nem pillanatnyi szempontokat követ, hanem "filozófiailag átgondolt". A magyar állam értelme és célja a magyar nemzet fennmaradása és az emberek életminőségének javítása - hangoztatta. Az egyetemes magyarság szegényebbé válna, ha eltűnne az integráns részét képező diaszpóra magyarsága - tette hozzá.

Mint mondta, több mint száz diaszpóraszervezettel vannak intézményes, szoros kapcsolatban, a Magyar Diaszpóra Tanács valóban képviseli és reprezentálja a világ magyarságát.

Kitért arra is, hogy a diaszpóra magyarsága sokáig egyfajta mellőzöttségben volt, a szocializmus idején kifejezetten ellenségnek tekintették az emigráció magyarságát. Stratégiai feladat volt, hogy a diaszpóra szervezeteit a megváltozott időknek megfelelően "minden magyar otthonává alakítsák". Ehhez nyújtanak segítséget a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai, eddig mintegy ezren kapcsolódtak be a munkába.

Beszámolt arról is, hogy mintegy 230 ezer dokumentumot hoztak haza a Mikes Kelemen-programon keresztül, a legfontosabb iratok a nemzeti levéltárba kerülnek, a fennmaradók közül kárpátaljai és más külhoni magyar iskolákba szállítanak könyveket.

POTÁPI Árpád János; WETZEL Tamás; SEMJÉN Zsolt
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszél, mellette Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség állampolgársági ügyekért felelős miniszteri biztosa a világban szétszórtságban élő magyarság szervezeteit tömörítő Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülésén a fővárosi Várkert Bazárban 2022. november 17-én
Fotós: Soós Lajos / Forrás: MTI

Kitért arra is, hogy számos országban jöttek létre magyar házak, segítséget nyújtottak a külhoni területeken templomok építéséhez, rekonstrukciójához, támogatják az egyházi életet.

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy minden olyan támogatást, ami nem kötődik szorosan egy területhez, kiterjesztik minden magyar állampolgárra, bárhol él. Jelezte: az anyasági támogatást eddig 43 ezren kapták meg, babakötvényt 38 ezren igényeltek és 20 ezer babacsomagot állítottak össze. Arra biztatta a diaszpóra magyarságát, éljen ezekkel a lehetőségekkel.

Eddig több mint 1 millió 150 ezren váltak a magyar állampolgárság által "nemzettársunkból honfitársunkká", teljes szavazati joggal - mondta, megjegyezve: a mostani választáson 320 ezer külhoni szavazat érkezett, 50 ezerrel több, mint 2018-ban.

Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki a diaszpóra magyarságának nemzethűségéért és hangsúlyozta: minden magyar, éljen bárhol a világban, bármikor hazajöhet Magyarországra.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a világ 30 országából érkeztek vendégek a tanács csütörtöki ülésére, hatvan szervezet a virtuális térben követte a tanácskozást.

Kitért arra, hogy folyamatos a kapcsolattartás a diaszpóra szervezeteivel.

A diaszpórapályázatot 2021-től a Nemzeti Újrakezdés Program részeként hirdetik meg, szétválasztották a támogatási célokat, külön pályázat szól a működés, fejlesztés, eszközbeszerzés támogatásáról, külön a programok és rendezvények segítéséről.

Az államtitkár beszélt a Kőrösi Csoma Sándor-program folytatásáról és arról is, hogy 2018 óta megszervezik a hétvégi magyar iskolák találkozóját, a programot a járvány miatt 2021-ben és 2022-ben online formában tartották meg.

Beszámolt a diaszpóra iskolatáborokról is, idén 11 helyszínen 400 gyermek táborozott.

Közölte: a végéhez közeledik a Mikes Kelemen-program, jelenleg különös, egyedi értékeket képviselő anyagokat szállítanak haza és dolgoznak fel.

Kitért arra is, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyprogramban az anyaországi és külhoni adományok összege meghaladta az egymilliárd forintot.

A program zárónyilatkozat elfogadásával fejeződik be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában