Növekvő feszültség

2022.11.02. 12:43

Légiriadó volt egy dél-koreai szigeten észak-koreai rakéták miatt

Észak-koreai rakéták sorozata miatt légiriadót rendeltek el szerdán egy dél-koreai szigeten, a lakosokat föld alatti óvóhelyekre menekítették, a rakéták közül legalább egy a két ország közötti tengeri határ közelében csapódott be.

Illusztráció; a KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen

Forrás: MTI/EPA/KCNA

Dél-Korea válaszul szintén rakétákat lőtt ki. Órákkal a rakétaindítások előtt Észak-Korea élesen bírálta déli szomszédja és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatát, melyet "inváziós főpróbának" minősített, s azzal fenyegetőzött, hogy a két ország "szörnyű árat fizet" a műveletért.

A dél-koreai hadsereg közölte, hogy 

Phenjan először tizenhét, majd további hat rakétát indított különféle irányokba területéről.

Az egyik rakéta a dél-koreai Ullung-sziget felé repült, és végül a szigettől 167 kilométerre északnyugatra csapódott be. A dél-koreai hadsereg ezt követően légiriadót rendelt el a szigeten - számolt be a szöuli vezérkar. A helyi média fotókat tett közzé, amelyeken a sziget lakói földalatti óvóhelyekre vonulnak.

A rakéta becsapódási pontja mintegy 26 kilométerre volt a két állam tengeri határától. 

A dél-koreai hadsereg szerint ez volt az első alkalom az ország 1948-as két részre osztása óta, hogy egy észak-koreai rakéta ilyen közel csapódott be a tengeri határhoz.

Phenjan legalább egy, vélhetőleg rövid hatósugarú ballisztikus rakétát lőtt ki kelet felé, amely Japán különleges gazdasági övezetén kívül hullott a Japán-tengerbe - számolt be Tokió.

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter elmondta: 

legalább két ballisztikus rakéta szabálytalan röppályát járt be, ami arra utal, hogy nagy manőverezhetőségű, nukleáris töltettel is felszerelhető KN-23-as rakétákról van szó, amelyek alapjául az orosz Iszkander szolgált.

Kisida Fumio japán miniszterelnök "teljességgel megengedhetetlennek" nevezte a teszteket.

Emellett Phenjan több mint száz tüzérségi lövedéket lőtt ki keleti partjairól a két Korea határán található katonai ütközőzóna irányába. A dél-koreai vezérkar hangsúlyozta: az akció megsérti a két Korea közötti 2018-as megállapodást.

 

Szöul szerdán közölte, levegő-föld rakétákkal hajtott végre kísérleteket, hogy megmutassa eltökéltségét, határozottan szembeszáll az észak-koreai provokációkkal. A dél-koreai hadsereg bejelentette, hogy vadászgépei három precíziós irányítású rakétával támadtak az országok keleti tengeri határához közeli helyszíneket.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök rendkívüli értekezleten utasította a biztonsági tisztviselőket, tegyenek gyors lépéseket, hogy Észak-Korea szembesüljön provokációjának következményeivel.

A Koreai-félszigeten az utóbbi hónapokban elszabadultak az indulatok, mivel Észak-Korea nukleáris töltet hordozására képes rakétákkal kísérletezett, és olyan törvényt fogadott el, amely felhatalmazza nukleáris fegyvereinek megelőző bevetésére számos helyzetben.

Észak-Korea azzal érvelt, hogy a közelmúltban végrehajtott fegyvertesztjei válaszok Washington és Szöul közös hadgyakorlataira, amelyet inváziós próbának tekint, beleértve az e heti, mintegy 240 harci repülőgép részvételével zajló déli katonai manővereket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában