Szabotázs volt

2022.10.18. 22:44

Erős robbanások okozták az Északi Áramlat gázvezetéken keletkezett lékeket

A dán rendőrség megerősítette, hogy az Északi Áramlatban keletkezett kárt "erőteljes robbantások" okozták, melyet a vezetékről készült felvételek vizsgálata is alátámaszt.

Robbanások rongálták meg az Északi Áramlat gázvezetékeket

Forrás: Expressen/TT News Agency/AFP

Fotó: Alex Ljungdahl

Északi Áramlat - Dán rendőrség: erős robbanások okozták a lékeket - FRISSÍTETT (új: nyomozási részletek)

   Koppenhága, Stockholm, 2022. október 18., kedd (MTI/Reuters/AP/dpa) - Erős robbanások okozták az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezeték dániai részén keletkezett károkat a koppenhágai rendőrség előzetes, a hadsereggel közösen indított nyomozása szerint, amelynek eredményét kedden tették közzé.

A dán gazdasági zónában zajló további vizsgálatokat a koppenhágai rendőrség a dán hírszerzéssel együttműködve folytatja le - áll a hatóságok közleményében.

Ehhez hozzátették azt is, hogy egyelőre korai lenne nyilatkozni egy határokon átívelő vizsgálatról "például Svédországgal és Németországgal", mert ez "több szereplőn múlik".

Az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken szeptemberben történtek robbanások. Az ügyben a svéd és a dán hatóságok azonnali vizsgálatot indítottak, majd bejelentették, hogy szabotázsakcióról van szó, bár az elkövetőt egyelőre nem azonosították.

A svéd hatóságok október elején közölték: bizonyítékokkal is alá tudják támasztani, hogy a csővezetékeken robbanások történtek.

Kedden az Expressen című svéd napilap videofelvételeket tett közzé a megrongálódott vezeték svédországi szakaszáról, és azt közölte, hogy a vezetékből legalább 50 méter hiányzik.

A megrongálódott csőből jelentős mennyiségű metán távozott a tengeren át a levegőbe - erősítette meg a lap.

Moszkva korábban tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy az orosz felet nem vonják be a vizsgálatokba. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig leszögezte: az orosz tulajdonú vezetéket érintő nyomozás az orosz fél részvétele nélkül nem tekinthető hitelesnek.

Ugyancsak október elején Vlagyimir Putyin orosz elnök a Balti-tenger alatt futó, Németországba vezető földgázvezetékek elleni szabotázzsal a Nyugatot vádolta meg.

A dán rendőrség kedden megerősítette, hogy az Északi Áramlatban keletkezett kárt "erőteljes robbantások" okozták, melyet a vezetékről készült felvételek vizsgálata is alátámaszt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában