A magyar hős

2022.10.14. 13:25

Végső nyugalomra helyezték Wittner Máriát

Orbán Viktor miniszterelnök magyar hősnek nevezte a szeptember 14-én elhunyt 1956-os szabadságharcost. Wittner Máriát pénteken délben, a dunakeszi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

„Ha az unokáimnak el kell majd magyaráznom, mit jelent magyar hősnek lenni, akkor az elsők között fogom nekik elmesélni Wittner Mária történetét.  Isten nyugosztalja!”

 – írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

WITTNER Mária; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök Wittner Mária 1956-os szabadságharcos ravatalánál Dunakeszin 2022. október 14-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Wittner Máriát a dunakeszi temetőben helyezték örök nyugalomra. Az egykori 1956-os szabadságharcos, később országgyűlési képviselő 2022. szeptember 14-én, 85 éves korában hunyt el. Az ország a rendszerváltozás után ismerte meg nevét, aktív szerepet vállalt számos 1956-os szervezet munkájában, 1989-től a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (POFOSZ) elnökhelyettese, 2002-től a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja, 2006-tól 2014-ig a Fidesz országgyűlési képviselője volt. A forradalomról, börtönéveiről több visszaemlékezést írt. Életéről portréfilm készült Hóhér, vigyázz! címmel.

1991-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, valamint az 1956-os Emlékérmet vehette át, 2006-ban Szent István-díjat, 2016-ban Emberi Méltóságért díjat kapott, Dunakeszi, Csepel és Józsefváros díszpolgára.

WITTNER Mária
Wittner Mária 1956-os szabadságharcos temetése Dunakeszin 2022. október 14-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Wittner Mária temetéséről Novák Katalin is megemlékezett közösségi oldalán. A köztársasági elnök azt írta, „ma az 1956-os szabadságharc élő emlékezetének egyik darabját kísértük el végső útjára. Wittner Mária hajthatatlan, bátor hős volt, akit a halálos ítélet, a siralomház, a tizenhárom év fegyház sem tudott megtörni. Isten áldjon, drága Mária!”.

A búcsúszertartást Kozma Imre katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója tartotta, majd Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki püspök mondott imát Wittner Máriáért.

WITTNER Mária; KOZMA Imre
Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke Wittner Mária 1956-os szabadságharcos temetésén Dunakeszin 2022. október 14-én
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Németh Szilárd kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő búcsúztató beszédében Wittner Máriát az önfeláldozó, félelmet nem ismerő szabadságszeretet egyik legtisztább jelképének nevezte, aki egyszerre volt 1956 hőse, valamint áldozata a magyar szabadságharcot és forradalmat követő kommunista terrornak.

A dunakeszi temető ravatalozójánál tartott búcsúztatása után Wittner Mária hamvait szűk családi körben helyezték végső nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában