Heti adatok

2022.10.12. 09:19

6 millió 419 ezer a beoltott, 12 636 az új fertőzött és elhunyt 104 beteg

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 418 580 fő, közülük 6 205 067 fő a második, 3 898 061 fő a harmadik, 352 741 fő már a negyedik oltását is felvette. Az elmúlt héten összesen 12 636 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 2 120 543 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Oltóhely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. szeptember 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Az elmúlt héten elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 47 680 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 036 700 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 36 163 főre nőtt. Jelenleg 1 700 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. 

A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. 

A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.

Forrás: koronavirus.gov.hu

 

A kedvező járványadatokra tekintettel szeptember 30-án változott a koronavírus-fertőzöttekre vonatkozó protokoll. 

 

A hatósági házi karantén megszűnt, így ilyen adatot már nem közlünk. A légúti tünetekkel bíró betegeket és enyhe tüneteket mutató igazolt fertőzötteket továbbra is arra kérjük, hogy a tünetek megszűnéséig otthonukban gyógyuljanak, és csak a legszükségesebb esetben hagyják el azt, ez esetben javasolt a maszkviselés. A súlyos tüneteket (pl. nehézlégzés, légszomj) mutató betegeket továbbra is kórházban ápolják.

A kormány és az Operatív Törzs továbbra is folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges további intézkedéseket hoz.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Közpint (NNK) szerdán a honlapján.

Azt írták, az országos átlagot tekintve a 40. héten ismét stagnált a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.

A tendencia a vizsgált települések nagy többségén stagnáló, csak Zalaegerszegen mérhető csökkenés, emelkedés sehol sem tapasztalható - tették hozzá.

Közölték azt is, a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga két településen - Kecskeméten és Zalaegerszegen - a mérsékelt, míg a többi mintavételi helyen az emelkedett kategóriába esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában