Miniszterelnöki interjú

2022.09.30. 07:17

Orbán Viktor: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek a szankciókról (videó)

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Forrás: Orbán Viktor / Facebook

– Ugyan a politikáról soktat szoktak okoskodni, de ez egy tapasztalati műfaj és a tapasztalatot használni kell – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a nemzeti konzultációról. A miniszterelnök rögzítette: az elmúlt 12 éves kormányzás alatt voltak nehéz, sőt válságos pillanatok is, de azt tanulta meg, hogy az a jó, ha valamilyen formában be tudják vonni az embereket egy-egy döntésbe. 

Természetesen a kormánynak is van a szankciókról véleménye, viszont arra törekszünk, hogy egyetértési pontot tudjunk létrehozni, mert minél válságosabb időszakot élünk, annál nagyobb szükség van az egyetértésre 

– jelezte.

Az interjúnak a miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett videófelvételét itt nézheti meg:

A kormányfő szót ejtett arról is, hogy esélyt kell adni az embereknek, hogy elmondhassák a véleményüket vagy elmondhassák a különvéleményüket, amelyre módot kell találni. Orbán Viktor kiemelte: Brüsszelben egyszer már hazudtak az embereknek, s azt is mondták, sőt megállapodás született arról, hogy nem terjesztik ki a szankciókat az energiaárakra, majd a németek egyszer csak bevezették ezt, s azóta fizetjük ezt a szankciós felárat. Most az a kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, azt az összefüggést világosan látta, ha elkezdjük lebegtetni azt a kérdést, hogy a gázra kivetünk-e szankciókat, az olajra meg ki is vetjük, akkor az árak pillanatok alatt emelkedni kezdenek. 

A hibás döntéseket ki lehet javítani

– A kereskedők új lehetőséget látnak, az eladók alkalmazkodnak ehhez. Ilyenkor mindenki megmozdul, óriási erők kezdenek dolgozni azon, hogy alkalmazkodjanak egy általuk feltételezett magasabb árhoz. Ez önmagában viszi is fel az árat. A spekulánsok pedig súlyos extraprofit-milliárdokra tesznek szert – ismertette a miniszterelnök.

Mi nem szavaztuk meg a szankciókat. Mi mentesítést kaptunk. Magyarország kiharcolta a kivételt. Ha nem tettük volna meg, az lenne ma a baj Magyarországon, hogy nincs energia 

– mondta a kormányfő.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

Orbán Viktor elmondta, amikor a brüsszeli bürokraták átvitték a szankciókat, tudták, hogy ebből egy felgyorsuló élelmiszerár-növekedés lesz, emellett pedig aszály is volt hazánkban, ezért vezették be az élelmiszerárstopot. A kormányfő úgy látja, van olyan, hogy hibáznak a döntéshozók, de ezek többségét szerinte ki lehet javítani. Ilyen a szankciókról szóló döntés is. A miniszterelnök szerint a szankciós politikát éppen ezért kell megváltoztatni, mert ha ezt nem érjük el, akkor beépül a gazdaságba az a felár, amit most fizetünk az energiáért.

181 ezer forintos támogatás a családoknak

– Nekem két dolgom van. Hogy mindent megtegyek azért, hogy Magyarországon legyen energia. Azért lehet mindenki nyugodt, mert ha nem jönne gáz a vezetékeken, a magyar gazdaság úgy működne, mint most, mert Magyarország betárolt gázból. A másik a családok és a vállalkozások védelme. A családok védelménél sok eszközt használunk. Van a rezsivédelem. Átlagosan egy család 181 ezer forintot kap – ismertette a miniszterelnök. 

A jövő évi költségvetés kapcsán a kormányfő úgy fogalmazott: – Jelenleg szinte lehetetlen tervezni, ezért inkább óvatosabbak vagyunk. Októberben kifizetjük a béreket meg amit feltétlenül szükséges, majd a hónap végére feltehetően körvonalazódni fognak a költségvetési számok, de szerintem belül leszünk a vállalt hiány mértékén. A következő év viszont nehezebb lesz, így abban maradtunk, hogy a 2023-as költségvetési törvényt úgy hagyjuk, és december elején fogjuk végrehajtani azokat az változtatásokat, amit az energiaár-ingadozás megkövetel.

Lesz nyugdíjprémium

A nyugdíjasok helyzete ugyanakkor a bizonytalanságok ellenére is egy fix pont

– rögzítette Orbán Viktor.

Emlékezetes, 2010-ben kötöttünk egy megállapodást velük, hogy a polgári-nemzeti kormány garantálni fogja számukra a nyugdíjak értékének megvédését, sőt sikerült annyi pénzt előállítani, hogy a 13. havi nyugdíjat is adni tudtunk. Ezt becsületbeli ügynek is tekintem, tehát a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat jövőre is. Emellett tartjuk az inflációkövető nyugdíjemelést, tehát ahogy az infláció emelkedik, aszerint emeljük a nyugdíjakat is. Ha látjuk előre, akkor már az év közepén emelni fogunk, ha pedig nem látható, vagy kisebb lesz, akkor novemberben lesz a korrekció – fogalmazott a kormányfő.

Mint mondta, van egy olyan szabály is, ha nemzetgazdasági szinten a növekedés meghaladja 3,5 százalékot, akkor az inflációkiegészítésen túl még a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot is kapni fognak, és a nyugdíjszerű ellátásban részesülő 400 ezer ember is megkapja a nyugdíjprémiumot.

Ezeket a döntéseket már meghoztuk

– részletezte a miniszterelnök.

Mások kottájából játszik a baloldal

A baloldal külföldi kampányfinanszírozásával kapcsolatban elmondta, nehéz együttműködni olyan emberekkel, akikről tudja, nem a saját kottájukból játszanak. Szerinte ezért hiba lenne, ha a kormány az ellenzékkel való együttműködésre alapozná a politikáját.

Amerikából pénzelik őket. Aki fizet, az rendeli a nótát

– mondta a kormányfő.

A szívhangrendelettel kapcsolatban úgy vélekedett Orbán Viktor, szerinte az abortusszal kapcsolatos erőteljes vitákat nyugvópontra juttatta a rendelet. Úgy véli, ez egy olyan szabály, amellyel a magyar társadalom együtt tud élni. A miniszterelnök ellenez minden abortuszmódosítást, a mostani fenntartása mellett érvel.

Ráadásul ez nem az az ügy, amivel most foglalkoznunk kell. Most szankció van, háború van, egekben vannak az energiaárak, itt van ez a dollárbaloldal a hátunkban. Ilyen körülmények között nem ezzel a kérdéssel kell foglalkozni. Ha foglalkoznánk vele, akkor is arra az álláspontra jutna a kormány, hogy nem módosítaná a törvényt

– zárta gondolatait a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában