Azonnali kérdések órája

2022.09.26. 18:41

Orbán Viktor: ha a szankcióknak vége, az infláció is csökkenni fog

Nem lesz online oktatás, és a kormány tervei között szerepel, hogy 30 éves korig szja-mentességet kaphatnak azok, akik 30 éves korukig vállalnak egy gyermeket - többek között erről is beszélt Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában. A kormányfő közölte, hogy ha a brüsszeli szankciós politika véget ér, akkor az infláció is csökkenni fog - írja az Origo.

Orbán Viktor miniszterelnök

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában Kálmán Olgának (DK) azt válaszolta, hogy az élelmiszerár-emelkedésnek akkor lesz vége, ha vége lesz a szankcióknak. "Ön egy olyan párt képviselője, amelynek kormányzása alatt 1,1 millió devizajelzálog-hitel volt, ezek tönkretetteték az embereket. Óvatosabban rója fel a forint gyengeségét a kormánynak, mert ez a kormány takarította el ezt a devizaadós-válságot". A kormányfő rámutatott arra is, hogy a dollár erősödése miatt gyengül a forint.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nehéz úgy egymásra figyelni, ha közben kilövik az ember szemét.

 2002-2010 között volt lehetőségük vezetni az országot, akkor napsütésben tehették ezt, és jól le is égtek.

Önök továbbra is maradjanak az árnyékban - javasolta Orbán Viktor a DK-s képviselőnek. 

Minden magyar család 181 ezer forintig megkapja a támogatást

Orbán Viktor Molnár Zsoltnak (MSZP) azt válaszolta a villamosenergia-árakkal kapcsolatban, hogy a baloldal támogassa a Paks1 üzemidő hosszabbítását, és Paks2 megépítését.

A Paks1 által termelt áramot azért nem tudjuk önköltségen adni, mert nemcsak a háztartásokat szolgálja ki. Ha megépül Paks2, akkor lehet önköltségen adni az áramot. Minden magyar család 181 ezer forintos mértékig megkapja a támogatást a kormánytól havi szinten az energiaszámlákon keresztül - tette hozzá.

Ha a szankciók megszűnnek, akkor visszatérhetünk a korábbi magasabb szintre is a támogatásokat illetően. 

Orbán Viktor Lukács Lászlónak (Jobbik) azt válaszolta, hogy a magyar vállalkozásoknak három eszközzel segít a kormány: indul egy 200 milliárdos vállalkozástámogatási program az energiaszámlák kifizetésére, és beruházások támogatása. Ezek a vállalkozások energiaintenzívek kellenek, hogy legyenek, és a termelőszektorban kellenek, hogy legyenek - tette hozzá. A kormányfő kiemelte, hogy lesz gyármentő program, itt egyénileg tárgyalnak majd a cégekkel.

Harmadrészben munkavédelmi-akcióterv indul, ha arra szükség lesz. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Covid óta 2040 milliárd forint támogatás ment a vállalatoknak, és ebből 1600 milliárd a kkv-knak.Még el sem indult a program, és utána lehet véleményt mondani, hogy segítséget jelentett-e a kicsiknek, vagy pedig nem. 

Orbán Viktor: Brüsszel miatt nem lehetett ilyen szerződést kötni

Orbán Viktor Tordai Bencének (Párbeszéd) azt válaszolta:

Magyarország érdeke, hogy fix áras szerződést kössünk, de az unió miatt nem lehet ilyen szerződést kötni. A rotterdami tőzsdei árakhoz kell kötni a hosszútávú szerződést a gáz tekintetében.

A miniszterelnök közölte, most jóval kisebb jutalékot kell fizetni a hosszútávú szerződésben, mint a Horn-kormány idejében. A kormányfő arról is beszélt,

ÉRTÉKELJÜK ÉS BECSÜLJÜK MEG, HOGY HAVONTA 181 EZER FORINTOS ENERGIATÁMOGATÁST TUD ADNI MINDEN MAGYAR CSALÁDNAK A REZSICSÖKKENTÉS RÉVÉN

, és ezzel a támogatási mértékel elviselhető állapotok legyenek. 

Orbán Viktor Dúró Dórának (Mi Hazánk) azt válaszolta, hogy idén 670 milliárd forintnyi szja-t fizettek vissza a családoknak. Ha az inflációhoz kötnénk a különféle támogatásokat, akkor most az államcsődöt jelentene.

A NYUGDÍJAT AZ INFLÁCIÓHOZ KÖTJÜK, DE ENNÉL TÖBBET MOST NEM TUDUNK VÁLLALNI

 -mondta a kormányfő. Online oktatás nem lesz - hangsúlyozta. A demográfiai kérdésről azt mondta, hogy sok minden történt az elmúlt 12 évben, de áttörést nem sikerült elérni, ezért decemberben újabb családpolitikai lépések jöhetnek. 

30 éves korig jöhet az szja-mentességet gyermekvállalás esetén

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a családtámogatási elemekből semmit sem vettek el a mostani helyzetben sem.

A tervezett intézkedések között olyanok szerepelnek majd, hogy 30 éves kor előtt meg tudják szülni az első gyermeküket. 

Példaként említette, hogy szja-mentesség jöhet azoknak 25 éves kor után, akik 30 éves korig vállalnak egy gyermeket - jelentette be a kormányfő. 

Orbán Viktor Kanász-Nagy Máténak (LMP) azt válaszolta, a Vodafone megvásárlását nem állítaná szembe más területekkel. Egyelőre nem dőlt el a szélenergia hasznosításának a jövője Magyarországon. Atomenergia nélkül nem tudjuk megoldani Magyarország energiaellátását - mondta a kormányfő. 

A 16 EZER MILLIÁRD FORINTOS ENERGIARENDSZER-MODERNIZÁLÁS IS RÉSZE A KORMÁNY TERVEINEK, ÉS EZ NAGYRÉSZT A HÁLÓZAT MODERNIZÁLÁSÁT JELENTI

 -tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy folyamatosan elemzik a már működő szélturbinák eredményeit. A viták is erről szólnak. 

Orbán Viktor Varju Lászlónak (DK) azt válaszolta, egész Európában a legmagasabb támogatást az energiárakon keresztül a magyar családok kapják. A kormányfő közölte, hogy minden tanácsot meghallgatott, csak azt sajnálja, hogy amikor kormányon voltak, akkor nem ezt tették. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amikor Gyurcsányék kormányoztak, akkor elvették a 13. havi fizetést és a 13. havi nyugdíjat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában