Ukrán válság

2022.09.07. 08:15

Kiderült, mi van a zaporizzsjai NAÜ-jelentésben

196. napja tart a háború a szomszédban.

Alkalmazottak egy áramtermelő egység és egy turbina vezérlőpultjánál

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotós: Dmytro Smolyenko

Polgármester: az orosz erők támadásai miatt Enerhodarban ismét megszakadt az áramellátás

Az orosz erők ismét ágyúzták Enerhodart, amelyben a zaporizzsjai atomerőmű van, emiatt egy napon belül másodszor szűnt meg az áramszolgáltatás az egész városban - közölte szerdán Dmitro Orlov, az orosz megszállás alá került település ukrán polgármestere.

Az orosz erők több települést lőttek

Az orosz hadsereg aktívan lőtte a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk környékét, valamint ismét rakétákkal támadta Harkivot és a közelében lévő településeket, aminek következtében néhányan megsérültek - számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzókra hivatkozva.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője közben arról adott hírt, hogy az ukrán légierő szerda reggel lelőtt egy orosz Ka-52-es helikoptert a déli herszoni régió felett.

Az ukrán főparancsnok a háború állásáról beszélt

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij cikket írt, amelyben a háború kilátásait elemezte.

A háború valószínűleg nem ér véget 2022-ben. 

Az Orosz Föderáció lehetséges tervei között szerepel egy offenzíva a donyecki régió határai felé, támadás Zaporozsje és a Dnyeper ellen, kísérletek Odessza és Nyikolajev elfoglalására, hogy elvágják Ukrajnát a Fekete-tengertől. Emellett nem kizárt egy újabb támadás Kijev ellen, és a jövőben - Ukrajna nyugati régióit érintő fenyegetés.

Ukrajna fegyveres erői csak úgy változtathatják meg alapvetően a helyzetet, ha 2023-ban több egymást követő ellentámadást indítanak. 

Európai katonai vezetőket tilt ki Oroszország

Az orosz külügyminisztérium szankciókat jelentett be több európai katonai vezető ellen, válaszul a Moszkva által "barátságtalan oroszellenes" politikának nevezett nyugati politikára.

Az orosz külügy közölte, hogy megtiltja számos európai katonai vezetőnek és fegyvergyártó cég képviselőjének a belépését Oroszországba. A minisztérium nem nevezte meg a személyeket.

Putyin: Nincs orosz katonai felszerelés a zaporizzsjai erőműnél

Az orosz elnök szerint Ukrajna fenyegeti Európa nukleáris biztonságát, és Oroszországnak nincs katonai felszerelése a létesítményben – írta a Reuters.

Az orosz elnök hozzátette, hogy bízik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentésében, amely a múlt héten látogatást tett az erőműben, de bírálta is a NAÜ-t, amiért nem mondta ki, hogy Ukrajna a felelős az erőművet ért lövésekért. Kijev és Moszkva egyaránt egymást vádolja a telephelyet ért katonai támadásokért.

A donyecki Szlovjanszkot bombázták az oroszok – videó

Az ágyútűz egy lakóépületet talált el, ami romba dőlt, sérültekről egyelőre nincs információ.

Szlovjanszk, 2022. szeptember 7. Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél dolgoznak tűzoltók a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022. szeptember 7-én
Fotós: Leo Correa / Forrás: MTI

Ezt mondta Putyin az újabb szankciókról

Ostobaságnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz gáz árának korlátozására irányuló uniós terveket - írta a Reuters.

"Egy újabb, nem piaci megoldás, gazdasági kilátások nélkül. A világkereskedelem területén minden adminisztratív korlátozás csak egyensúlytalanságokhoz és magasabb árakhoz vezet" -  idézte az orosz elnököt a hírügynökség. 

Itt az újabb botrányos intézkedés

Lettország, Észtorság és Litvánia elvben megállapodott az orosz állampolgárok beutazásának korlátázásáról az orosz és a fehérorosz határon - jelentette be szerdán Edgars Rinkevics lett külügyminiszter.

Rinkevics tudatta, hogy a döntést hivatalosan a három ország kormánya jelenti majd be, és a beutazási tilalom alól kivételt képeznek majd a humanitárius vagy családi okból érkezők, a teherautó-sofőrök és a diplomaták.

Fontos hidat lőttek szét az ukránok Herszonban

Az ukránok megsemmisítettek egy stratégiai fontosságú hidat, amelyet az oroszok használtak Herszonban – írta a The Guardian. A pontonhíd Darivka közelében, a herszoni régióban volt. " - közölte az ukrán hadsereg.

Egyre több alumíniumot vesz az EU Oroszországtól

Az Egyesült Államok és az Európai Unió 2022 március-júniusában növelte az alumínium és nikkel vásárlásait Oroszországtól 2021 azonos időszakához képest - írja a Reuters az ENSZ Comtrade áruforgalmi statisztikákat tartalmazó adatbázisára hivatkozva.

Az Európai Unió 13%-kal több alumíniumot és 22%-kal több nikkelt vásárolt Oroszországtól, míg az Egyesült Államok 21%-kal, illetve 70%-kal növelte importját.

A Reuters szerint az Oroszországból származó fémek importjának növekedése jelzi, hogy

a nyugat milyen nehézségekkel küzd, amikor megpróbál nyomást gyakorolni az orosz gazdaságra.

Ukrajna szövetségesei nem ítélkeznének Putyin felett

Ukrajna főbb nyugati szövetségesei még nem jelentkeztek, hogy bíróságot hozzanak létre Vlagyimir Putyin orosz elnök és belső köre felett agresszió bűntette miatt, teret akarva hagyni az Oroszországgal való jövőbeni kapcsolatoknak – állítják Ukrajna vezető tisztségviselői.

"Ez nagypolitika. Egyrészt az országok nyilvánosan elítélik az agressziót, másrészt beteszik a lábukat az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok ajtajába, hogy ne záródjon be teljesen"

– mondta Andrij Szmirnov, az ukrán elnöki adminisztráció helyettes vezetője.

Fokozódik a partizánok aktivitása Dél-Ukrajnában

Az Al Jazeera által megkérdezett elemzők szerint úgy tűnik, hogy "magas szintű együttműködés folyik az ukrán hadsereg és a partizánok között", akik tájékoztatást adtak az ukrán erőknek az orosz csapatokról és a megszállt területek helyzetéről. Szakértők szerint a lázadók leginkább három alapvető feladatra koncentrálnak: az orosz hadsereg fegyvereinek és utánpótlási vonalainak megsemmisítésére, az ukrán hadseregnek való információátadásra és a megszálló erők demoralizálására.

Életben van a felrobbantott kormányzó

Artem Bardint, a Zaporizzsja megyei Berdjanszk orosz megszállási igazgatásának vezetőjét nem ölte meg az autója ellen elkövetett merénylet – jelentette a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség Nyikolaj Mirosnyicsenkóra, a berdjanszki megszállási igazgatás egészségügyi osztályának vezetőjére hivatkozva. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint mindkét lábát elveszítette, és jelenleg az életéért küzd, de életben van. Korábban az orosz állami média a megszálló hatóságokra hivatkozva számolt be arról, hogy Bardin meghalt.

Scholz megmagyarázta, miért nem küld tankokat Ukrajnába

Olaf Scholz német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában azzal érvelt, hogy

egyetlen másik G7-es ország sem küldött saját tankokat Ukrajnába,

mondván, hogy bizonyos fegyverrendszerek leszállításáról szóló döntést először minden szövetségessel egyeztetni kell. A Die Welt korábban arról számolt be, hogy a német Krauss-Maffei Wegmann gyár 1,55 milliárd euró értékben készen áll Ukrajnát 100 darab Leopard 2A7 harckocsival ellátni, valamint a katonák számára pótalkatrészeket és kiképzéseket biztosítani. A Die Welt szerint Scholz nem reagált az ajánlatra.

Német fegyverszállítások

A német kormány szeptember 6-án jelentette be, hogy öt Gepard önjáró légelhárító ágyút bocsátott Ukrajna rendelkezésére, valamint egy COBRA tüzérségi felderítő rendszert, amely rendkívül nagy távolságból képes észlelni az ellenséges tüzérséget.

Zelenszkij Ukrajnába hívta az új brit kormányfőt

Liz Truss brit miniszterelnök kinevezése után első külföldi hívásként Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt telefonon. Megvitatták Ukrajna újjáépítését, az Oroszországra nehezedő további összehangolt nyomásgyakorlást és a háborús bűnösök bíróság elé állítását. Az ukrán elnök kijevi látogatásra hívta Liz Trusst.

Kitiltották Oroszországból Ben Stillert és Sean Pennt

Az orosz külügyminiszter hétfőn közzétett egy 25 fős listát azokról, akiket kitiltanak az országból, válaszul „a Biden-kormányzat által az orosz állampolgárokkal szembeni folyamatosan növekvő személyes szankciókra”. Több ismert politikus mellett Ben Stiller és Sean Penn neve is szerepel a listán. Stiller az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) nagyköveteként járt júniusban Ukrajnában, találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. Sean Penn Ukrajna és Zelenszkij hangos támogatója volt, dokumentumfilmet készített az orosz invázió februári beindulása kapcsán. Interjúiban szolidaritásra szólított fel Ukrajnával, és amerikai vadászgépek szállítását kérte az országba. Azt is elmondta, hogy fontolóra vette az Oroszország elleni harchoz való csatlakozást.

Összesen már több mint ezer amerikai állampolgár neve szerepel az Oroszországban nem kívánatos személyek listáján.

Joe Biden nem nyilvánítja terrorállamnak Oroszországot

Joe Biden amerikai elnök úgy döntött, hogy nem nyilvánítja Oroszországot terrorállamnak – közölte a Fehér Ház szóvivője. Ukrajna szorgalmazta a címkézést, de Moszkva figyelmeztetett, hogy ez károsítaná az amerikai–orosz kapcsolatokat. Oroszország ily módon történő leírása az élelmiszerexport késleltetését és a Fekete-tengeren keresztüli áruszállítási ügyletek veszélyeztetését kockáztatta – mondta Karine Jean-Pierre.

Ukrajna visszaverte az orosz támadásokat Donyeckben

Az ukrán vezérkar sikertelen orosz előrenyomulásokról számolt be Dolina, Szoledar, Novobakhmutivka, Kodema, Zajceve, Avdijivka, Marijinka és Ljubomirivka közelében Donyeck megyében. Nyolc orosz lőszerraktárat, valamint parancsnoki központokat és pontonhidakat semmisítettek meg az ukrán csapatok – közölte a vezérkar.

Erdogan: Európa azt aratja, amit elvetett

Recep Tayyip Erdogan török elnök kifejtette gondolatait Oroszország gázexportjának csökkentéséről, az Északi Áramlat 1-es vezeték leállításáról. „Európa valójában azt aratja, amit elvetett” – mondta, hozzátéve, hogy a szankciók késztették Putyint arra, hogy megtorolja az energiaellátást. „Putyin minden eszközét és fegyverét beveti, és ezek közül a legfontosabb a földgáz. Sajnos – mi nem ezt szeretnénk, de – ilyen helyzet alakul ki Európában. Szerintem Európa komoly problémákat fog tapasztalni ezen a télen.”

Törökország a háború kitörése óta bírálta az inváziót és fegyvereket küldött Kijevnek, de ellenezte a nyugati szankciókat, és folytatja a kereskedelmet Moszkvával, miközben a háború befejezését célzó közvetítői erőfeszítésekre is összpontosított.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a NATO madridi csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik az Ifema kongresszusi és kiállítási központba 2022. június 29-én
Fotós: Fernando Villar / Forrás: MTI/EPA/EFE

Kiderült, mi van a zaporizzsjai NAÜ-jelentésben

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség zaporizzsjai atomerőművet meglátogató missziója elkészítette a jelentését, amelyben megállapították az orosz katonai felszerelések jelenlétét az atomerőmű területén, hangsúlyozták az ukrán nukleáris szakemberekre nehezedő nyomást, és egyértelműen utaltak az orosz katonai megszállásra – közölte az ukrán elnök.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi (középen) a NAÜ Nukleáris Biztonsági és Biztonsági Főosztályának vezetője, Lydie Evrard (balra) nyilatkozik a sajtónak az orosz kézben lévő zaporizzzsiai atomerőmű kapcsán
Fotós: Joe Klamar / Forrás: AFP

Volodimir Zelenszkij támogatja a NAÜ főigazgatójának javaslatát, hogy az üzemben és közvetlen környezetében demilitarizált övezetet hozzanak létre. Az elnök azt is mondta, hogy a NAÜ segítségével a világ rákényszerítheti Oroszországot a terület visszaadására. „Ha Oroszország sugárkatasztrófa szélére sodorja a világot, a világnak megfelelő eszközökkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy Oroszországot megállítsa” – fogalmazott Zelenszkij.

1300 kilométer aktív frontvonal van Ukrajnában

1300 kilométernyi aktív frontvonalon zajlanak a harcok – közölte videóüzenetében az ukrán elnök, aki igazságtalannak nevezte, hogy a front egyes területeiről sokat beszélnek, míg másokat elfelejteni látszanak. „Donbászban, Harkov régióban, Zaporizzsja régióban, délen, az ország északi és keleti határvidékein egyaránt hősök harcolnak. Az egész állam védelme egyformán őszinte és komoly odafigyelést igényel!” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Hatból öt orosz rakétát kilőttek az ukránok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében egyebek mellet bejelentette, hogy kedden hat orosz Kh–101-es rakétából ötöt sikerült kilőni, ebből négyet a Déli Légi Parancsnokság katonáinak, ami drága veszteséget jelent Oroszországnak, és sok ukrán életet sikerült ezzel megmenteni. Arról nem beszélt, hogy a hatodik rakéta hol csapódott be, mekkora pusztítást okozott, illetve hogy a becsapódás követelt-e emberáldozatot.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 6-án az ukrán–magyar határszakaszon 5766 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7261 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 150 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 6-án 137 ember, köztük 27 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

Címkék#háború
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában