Összevisszaság

2022.08.26. 06:26

Teljes ideológiai zavarban szenved Jakab Péter új mozgalma

Mind­össze két hét telt el, mióta a Jobbikot hátrahagyva Jakab új mozgalmat hirdetett. A szervezet, amely két hete még populista volt, mára konzervatív liberálissá lett.

Jakab Péter, a Jobbik korábbi elnöke a saját ideológiáját keresi

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Nemzet arról ír, hogy teljes ideológiai zavarban szenved Jakab Péter új mozgalma – ez derül ki ugyanis a Nép Pártján Mozgalom Wikipédia-oldalát szemlélve. 

Az augusztus 20-i zászlóbontás után pár órával az új szervezetnek már Wikipédia-oldala is lett, felvázolva a mozgalom megalapításának előzményeit és meghatározva saját ideológiáját.

Az első verzió szerint a mozgalom Európa-párti és populista. Ez a világnézet 15 napot élt, majd egészen megváltozott, mára a populizmust felváltotta a konzervatív liberalizmus, valamint a gazdasági liberalizmus. A világszemléleti bizonytalanság mellett a pár napos szervezet nem túl hosszú története is folyton változik. Az oldal szerkesztői augusztus 20-án azt írták: „2022 júniusában a Jobbikban többen Jakab Péter ellen fordultak, emiatt Jakab Péter később lemondott az elnöki és frakcióvezetői pozícióról”.

Időközben feltehetően valaki jelezte az oldal készítőinek – vagy magának Jakabnak –, hogy a Jobbik képviselőcsoportjának tagjai leváltották a frakció éléről, a volt elnök nem önszántából adta vissza a vezetői posztot, így ma már ez a változat olvasható a Wikipédián is.

A másik érdekesség a 20-án készült oldalon az, hogy „azok a politikusok, akik régen jobbikosok voltak, csatlakoztak a mozgalomhoz”, ami valószínűleg nem felel meg a valóságnak, hiszen eddig mindössze pár politikusnak nevezhető személy jelentette be nyilvánosan, hogy kilép a Jobbikból és csatlakozik Jakab csapatához. Nem kizárt, hogy ezt is szóvá tette valaki Jakab embereinek, mert a szabad enciklopédia vonatkozó oldalán ma már az olvasható: „több egykori jobbikos politikus és alapszervezeti tag csatlakozott az új szerveződéshez”.

Talán a fenti valótlanságok is közrejátszhattak abban, hogy a Nép Pártján Mozgalom Wikipédia-oldalát törlésre jelölték.

Miközben Jakab a saját ideológiáját keresi, a Jobbik pedig próbál úrrá lenni a káoszon, Sneider Tamás korábbi elnök a Mandinernek úgy fogalmazott: mára sírba került a Jobbik. Szerinte a pártnak önálló alternatívát kellett volna felmutatni, nem sodródni az árral a baloldali szövetségbe. – Jakab Péter finoman szólva sem intellektuális személyiség, alkalmatlan volt a helyzet kezelésére – vélte Sneider. Hozzátette: Jakab mozgalma csak egy játék. – Lehetnek a Facebookon követői, szervezetei nem lesznek – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában