Szüntelenül próbálkoznak

2022.08.07. 08:52

Illegális bevándorlók százait tartóztatták fel a határon

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. augusztus 6-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 473 határsértőt tartóztattak fel és 206 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – olvasható a Police.hu cikkében.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 17 esetben összesen 68 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Hóduna, Homorúd, Kelebia, Kunbaja, Petőfiszállás, Tompa és Vaskút közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 31 esetben összesen 333 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Deszk, Domaszék, Kiszombor, Kübekháza, Mórahalom, Szatymaz, Szeged és Szeged- Gyálarét közigazgatási területén. Győr-Moson-Sopron megyében 2 alkalommal összesen 28 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Fertőszentmiklós és Győr közigazgatási területén. A rendőrök Tatabányán 12, Budapesten 1, Inárcson 12, Ócsán 5, Bátaszéken 7, Kőszegen 7 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, bangladesi, egyiptomi, indiai, líbiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, szomáliai, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun 4, Csongrád-Csanád megyében 7 esetben a rendőrök összesen 206 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 2 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 7, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján a rendőrök 2022. augusztus 06-én 0 óra 3 perc körüli időben az M5-ös autópályán, Inárcs közigazgatási területén ellenőrzés alá vontak egy cseh honosságú személyautót, melyet egy szerb állampolgárságú férfi vezetett. A jármű utasterében 12, magukat afgán, pakisztáni és indiai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján a rendőrök 2022. augusztus 06-én 0 óra 10 perc körüli időben Fertőszentmiklós közigazgatási területén ellenőrzés alá vontak egy brit honosságú kisteherautót. Az ellenőrzés alá vont gépjármű rakterében 22, magukat afgán, pakisztáni és bangladesi állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. Az ellenőrzés során a gépjármű vezetője nem volt a helyszínen, felkutatása jelenleg is folyamatban van.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján a rendőrök 2022. augusztus 06-én 0 óra 30 perc körüli időben az M5-ös autópályán, Lajosmizse közigazgatási területén ellenőrzés alá akartak vonni egy szerb honosságú kisteherautót, azonban a gépjármű vezetője megállás nélkül tovább hajtott Tatabánya irányába. 

A gépjárművet a rendőröknek 1 óra 25 perckor Tatabánya külterületén, az M1-es autópályán sikerült megállítani. A gépjármű vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, azonban a szerb állampolgárságú sofőrt a rendőrök rövid időn belül elfogták. Az ellenőrzés alá vont gépjárműben 12, magukat afgán és egyiptomi állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A Bács-Kiskun megyei Rendőr Főkapitányság járőre az 55-ös számú főúton, Kelebia közigazgatási területén 2022. augusztus 06-án 0 óra 45 perckor intézkedés alá akart vonni egy magyar honosságú személygépkocsit, de a sofőr megállás nélkül továbbhajtott Szeged irányába. 

A gépjárművet a rendőröknek 1 óra 00 perckor Ásotthalom külterületén, az 55-ös főúton sikerült megállítani. A gépjármű vezetője a helyszínről a megállás után elmenekült. A jármű utasterében 11, magukat indiai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. A gépjármű vezetőjének felkutatása jelenleg is folyamatban van.

A Csongrád- Csanád megyei Rendőrfőkapitányság járőrei az 55-ös főúton, Ásotthalom közigazgatási területén 2022. augusztus 06-án 1 óra 10 perckor ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, melyet egy olasz állampolgárságú nő vezetett. A jármű utasterében 8, magukat afgán állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján a rendőrök 2022. augusztus 06-én 5 óra 50 perc körüli időben az M5-ös autópályán, Ócsa közigazgatási területén ellenőrzés alá vontak egy német honosságú személyautót, melyet egy német állampolgárságú férfi vezetett. A jármű utasterében 5, magukat afgán állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség Kiskunhalasi Határvadász Bevetési Osztály járőrei Ásotthalom külterületén, az 55. számú főúton 2022. augusztus 06-án 22 óra 15 perckor ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, mely korábban, a rendőri intézkedés megkezdése előtt egy fának tolatott.

 A gépjárműben kilenc, magukat szír állampolgárnak valló személy utazott. A baleset során senki sem sérült meg. A gépjármű vezetője a helyszínt elhagyta, felkutatása jelenleg is folyamatban van.  

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Borítókép: rendőrök járőröznek a határon (MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában