Ellendrukkerek

2022.08.24. 12:52

Gyurcsány Ferenc felesége az Európai Parlamentben Magyarország ellen dolgozik

A magyar baloldal az európai uniós politikai térben külföldi partnereivel karöltve igyekszik hitelteleníteni a nemzeti kormány munkáját, másképp fogalmazva, a legnagyobb méretű magyar delegáció helyett inkább külföldi partnerekkel kíván együttműködni – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban. A Századvég Alapítvány jogi szakértője beszélt az Európai Unió és a magyar kormány közötti tárgyalásokról, a magyar baloldalról és arról is, mire készül a baloldal.

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A konkrét ügyben több fronton történik párbeszéd hazánk és az Unió között. Egyrészről Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter tart diskurzust a hétéves költségvetésből származó pénzek lehívásáról, itt jól haladnak a felek a kompromisszum felé, még a kormánypártisággal csak kevéssé vádolható 24.hu is azt írja, hogy várhatóan év végére megegyezésre juthatnak a felek. A második kérdéskör a helyreállítási alap, ezen pénzeket az EU „ajánlások"-nak nevezett követelések megvalósulásához kötötte. Ilyen a már elcsépelésig ismételt jogállamiság, vagy korrupció, mely kérdések jellegénél fogva a tárgyalásokat ez ügyben Varga Judit igazságügyi miniszter asszony koordinálja. A miniszter asszony bejegyzése arra enged következtetni, hogy a feleknek sikerült előrelépést tenni a tárgyalásokban. A tárgyalópartnerek jellegénél fogva, messze menő következtetéseket nem lehet levonni, azonban sok tekintetben biztató, ha az ügy közelebb kerül a lezáráshoz.

Az ügy fontosságát, a megállapodás jelentőségét, valamint a baloldal ez ügyben is tanúsított kétszínűségét jól mutatja a pedagógus béremelés konkrét példája. A Kormány ígéretet tett az oktatásban dolgozók bérének emelésére – egészen pontosan a diplomás átlagbér nyolcvan százalékához kívánja igazítani azt – amit szándékozik is megtartani, azonban ennek finanszírozása EU-s források nélkül nem megvalósítható.

Míg a hazai színtéren az ellenzéki politikusok látszólag zászlójukra tűzték a pedagógusok ügyét, a valóság mégis az, hogy az EU-ban ahol csak tudnak, ott a források Magyarországtól történő megvonásáért kampányolnak,

ezzel valójában saját politikai haszonszerzésüket előmozdítva, ellehetetlenítve az említett ágazati béremelések megvalósulását.

Arra apellálnak, hogy a Kormány népszerűségén csökkent majd a pedagógus kérdés, ezzel pedig a saját népszerűségüket növelhetik. Megfordítva, nem fontos a pedagógusok helyzete vagy bére, azt boldogan áldozzák fel a kormányellenes hangulatkeltés, illetve a saját politikai haszonszerzés oltárán. Ezt támasztja alá egyébként a Századvég kutatása,[2] mely megvizsgálta a magyar baloldal tevékenységét az európai uniós politikai térben. Az eredmények kiábrándítóak, hiszen az látszik, hogy

a magyar baloldali EP-képviselők szívesen működnek együtt külföldi partnereikkel is az ország lejáratása, valamint hiteltelenítése érdekében, még európai összehasonlításban is, fokozott figyelmet fordítanak a hazájuk támadására.

Hazánknál csupán Horvátországban rosszabb a helyzet e téren. Ezen magatartásuk ismeretében érdekes lesz majd a 2024-es EP választás is.

A teljes cikk ITT olvasható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában