Ukrán válság

2022.08.21. 07:43

Folytatódnak a harcok Ukrajnában – frissül

179. napja pusztít az orosz–ukrán háború.

Bombatámadásban lerombolt ház romjait takarítják önkéntesek Csernyihivben 2022. augusztus 20-án

Forrás: AFP

Fotó: Sergei Chuzakov

Cikkünk frissül!

Vasárnap rakétákkal lőtték Harkovot

Ihor Terekhov, Harkov polgármestere arról számolt be, hogy legalább három rakéta csapódott be a város Kijevszkij kerületébe, két épület lángokba borult.

Egy nő meghalt, 6 ember pedig megsérült Dnyipropetrovszkban

Valentyin Reznichenko, a régió kormányzója elmondta, hogy egy 59 éves nő meghalt Krivij Rihtől délre fekvő zelenodolszki falu elleni támadásban. Hat másik embert, köztük egy 9 éves fiút kórházba szállítottak, egy ember állapota válságos.

Oroszország növelte a rakétahordozó hajók számát

Oroszország jelentősen megnövelte a rakétahordozó hadihajók számát a Fekete-tengeren az augusztus 24-i ukrán függetlenség napja előtt

– közölte Natalija Humenyuk, az ukrán déli parancsnokság sajtóközpontjának vezetője egy vasárnapi tévéműsorban.

A szóvivő szavai szerint most öt olyan hadihajó – köztük tengeralattjáró – van a Fekete-tengeren, amely Kalibr típusú robotrepülőgépekkel van felszerelve.

Az ukrán haditengerészet adatai szerint utoljára augusztus elsején rögzítettek öt orosz rakétahordozó hajót a Fekete-tengeren.

Utána két-három tartózkodott ott, és csak augusztus elején nőtt négyre a számuk – fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda.

Az ukrán vezérkar kora esti harctéri helyzetjelentésében arról adott hírt, hogy az orosz erők a nap folyamán részleges sikereket értek el a Donyeck megyei Avgyijivka irányában és délen.

Robbanásokat jelentettek az oroszok által megszállt területről

Több robbanást hallatszódott az oroszok által megszállt Krím két városában, melyek Jevpatoria és Szakij.

A helyiek ezeket az orosz légvédelem tevékenységének tulajdonították.

Többször is bevetett hiperszonikus rakétát az orosz hadsereg

Háromszor használtuk (a Kinzsalt) a különleges hadművelet során. Háromszor bizonyította ragyogó tulajdonságait

– mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a vasárnap Rosszija 1 állami tévécsatornának nyilatkozva.

A tárcavezető szerint a világ egyetlen más rakétája sem rendelkezik hasonló képességekkel, mint a hangsebesség majdnem tízszeresével haladó, manőverezésre is képes Kinzsal.

A tábornok szerint az orosz légierő a Zaporizzsja megyei Huljajpole közelében megsemmisítette a 102. területvédelmi dandár üzemanyagraktárát, ahol több mint száz tonna dízelüzemanyagot tároltak.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint

az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1785 drónt, 367 légvédelmi rakétarendszert, 4359 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 810 rakétasorozatvetőt, 3323 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4984 speciális katonai járművet veszítettek.

Bővítik az ukrán légvédelmi szirénák jelzéseit

Az ukrán önkormányzatok vegyi- és sugárzásveszélyes hangokkal frissítik a légvédelmi szirénákat. A vegyi veszélyjelzés úgy fognak szólni, mint a templomi harangok, a sugárveszély egy vészharang, az evakuálást jelző riasztás pedig vonat kürt hangot fog utánozni.

Lőnek a zaporizzsjai atomerőműből

Nyikopol polgármestere, Jevhen Jevtusenko szerint az orosz csapatok augusztus 21-én tüzérséggel lőtték a temetőt a Dnyipro folyó túloldaláról, a zaporizzsjai atomerőműből.

Többen megsérültek Dnyipropetrovszk régióban

Hatan megsebesültek, köztük egy gyermek is az orosz ágyúzás következtében Dnyipropetrovszk régióban.

Mykola Lukascsuk, a regionális törvényhozás szóvivője elmondta, hogy az orosz csapatok augusztus 21-én Uragan rakétavetőkkel lőttek egy Kryvij Rih melletti falut, megrongálva házakat és egy óvodát.

Holtan találták az ukrán biztonsági szolgálat egyik területi vezetőjét

Olekszandr Nakonyecsnij felesége azt mondta, szombat este Kropivnickij városban lévő lakásuk egyik helyiségében lövés dördült, aminek felfigyelt a hangjára, aztán holtan találta a férjét - olvasható a főügyészség közleményében. Kropivnickij az ország középső részén lévő Kirovohradi terület székhelye, aminek Nakonyecsnij volt az SZBU-vezetője tavaly óta.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusban menesztette a szervezet országos parancsnokát, Ivan Bakanovot, mert nem volt vele elégedett az orosz kémek és kollaboránsok elleni küzdelemben.

 

Zelenszkij akkor azt is elárulta, felülvizsgálják az SZBU tisztviselői gárdáját. Pár hónapja már tart a tisztogatás, aminek eredményéképpen többeket elbocsátottak közülük. Olekszandr Nakonyecsnij halálának körülményei még nem tisztázottak, egyelőre vizsgálják, mi történt. Andrij Lavrusz helyi képviselő viszont már a Telegramon is megsztotta, hogy a férfit fejbe lőtte valaki.

Kémkedésért letartóztattak két oroszt és egy ukránt

Letartóztattak két orosz és egy ukrán állampolgárt Albániában azzal a gyanúval, hogy kémkedtek a Tiranától 80 kilométerrel délre található Gramsh város fegyvergyáránál - közölte szombat este az albán védelmi minisztérium.Egy 24 éves orosz állampolgárt az üzem területén tartóztattak le, miután fényképeket készített, egy 33 éves orosz nőt és egy 25 éves ukrán férfit pedig az üzem területén kívül, az autójuknál. A fiatalabb orosz ellenállt, paprikai spray-vel lefújt két őrkatonát. A nyomozásban a hírszerzés, a katonai rendészet és a terrorelhárítás közösen dolgozik. A két katonát kórházba vitték.

Donbasz elfoglalására koncentrál az orosz hadsereg

Az ukrán hadsereg legfrissebb jelentése szerint az oroszok Donbasz teljes elfoglalására koncentrál, és azokat a településeket vették célba, amik még nem állnak orosz fennhatóság alatt. Bakhmutnál készülnek heves harcokra.

Autóba rejtett bomba ölte meg Putyin egyik tanácsadójának a lányát

Szombat éjszaka felrobbant egy bomba Vlagyimir Putyin filozófusának, Alexander Duginnak az autójában Moszkva külvárosában. A kocsiban a lánya ült, aki meghalt a robbanásban - írja a Sky News.

Alexander Dugin és lánya, Daria egy rendezvény után hazafelé indulva a hírek szerint az utolsó pillanatban cseréltek autót. Az orosz hatóságok nyomoznak az ügyben, hogy Duginnak szánhatták-e a bombát.

Dugin ismert politikai filozófus, egyes szakértők szerint ő javasolhatta Putyinnak Ukrajna megtámadását.

Szerdán egész napos kijárási tilalomra készülnek Harkovban

Szerdán valószínűleg egész nap fog tartani a kijárási tilalom Harkovban. Általában csak éjszaka, este 10 és reggel 6 között szokott tartani az orosz bombatámadások miatt.

Magyarország segít

Az ukrán-magyar határszakaszon szombaton 7622-en lépzek Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 13 086 személy nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 378 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Nekik kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szombaton vonattal érkezett Budapestre 713 ember, köztük 363 gyermek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában