Politikai pótcselekvés

2022.08.08. 18:50

Alkotmányellenes lenne a baloldal által kezdeményezett népszavazás

– A baloldali pártok el akarják terelni a figyelmet arról a politikai, szervezeti és vezetési válságról, amely minden ellenzéki pártot sújt – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője szerint a baloldal Európai Unióból való kilépésről szóló irreleváns népszavazási kezdeményezése jól tükrözi a térfelükön tapasztalható tanácstalanságot.

Ez nem más, mint egy baloldali színjáték, egy politikai pótcselekvés. Magyarországon az uniós csatlakozással kapcsolatosan nem lehet bármilyen népszavazást tartani. Az alkotmány tiltja, hiszen nemzetközi szerződésről van szó 

– mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, az uniós tagságunk megerősítéséről szóló baloldali népszavazási kezdeményezésekkel kapcsolatban. A XXI. Század Intézet elemzője szerint mindezt jól tudják a baloldali politikusok is, majd emlékeztetett, a kormány többször leszögezte, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van, és az EU-n belül akar kiállni saját érdekeiért. 

Figyelemelterelés

– Gyakorlatilag amióta kétharmados kormányzás van Magyarországon, minden parlamenti választás előtt azt hallhattuk a baloldaltól, hogy a kormány ki akarja léptetni hazánkat az EU-ból. A 2018-as országgyűlési választások előtt a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció teljes kampányt épített fel erre a narratívára. A baloldal napirenden tart egy teljesen irreleváns kérdéskört a választási kampányból, amely a mondanivaló teljes hiányára utal – mondta. 

Az elemző szerint a baloldali pártok emellett el akarják terelni a figyelmet „arról a politikai, szervezeti és vezetési válságról, amely minden ellenzéki pártot sújt”. 

Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője 
Forrás: HírTV

Mint részletezte, a szivárványkoalíció pártjai sorra bukják el az időközi választásokat, és „az is fájó pont lehet nekik, hogy a katatörvény-módosítás apropóján sem tudtak kritikus tömeget mozgósítani”. Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik – ellopva Ujhelyi István, az MSZP politikusának ötletét − benyújtotta a maga népszavazási kérdését Magyarország EU-tagságáról, az elemző úgy vélekedett: a párt ismételten bebizonyította, hogy nem tud és már nincs is szándéka visszatérni egykori gyökereihez. – Hiába beszél Gyöngyösi arról, hogy nemzeti konzervatív pártot akar építeni. Ma már sem szövetségi politikájában, sem mondandójában nem lehet megkülönböztetni a Jobbikot az MSZP-től vagy a többi baloldali párttól – fogalmazott. 

Nagy Ervin szerint az ellenzéki pártok tudják, ennyiféle baloldali politikai formációt nem bír el a hazai ellenzéki választói réteg, ezért erősödik közöttük a verseny, egymást is kritizálják. 

Az eredeti cikket ITT olvashatja.

Borítókép: illusztráció (MTI/Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában